Sant Jordi a Montblanc: una setmana medieval plena de llegendes, cavallers, dracs i princeses

  • El moment culminant de la festa, que es farà del 23 d'abril al 5 de maig, és la representació de la llegenda de Sant Jordi

VilaWeb
Redacció
14.04.2019 - 21:50
Actualització: 16.04.2019 - 15:44

Segons que recull Joan Amades al Costumari Català, els fets de la versió catalana de la llegenda de Sant Jordi són situats a la vila de Montblanc (Conca de Barberà). Si a això hi afegim l’entorn, un conjunt arquitectònic medieval sorprenentment ben conservat, la combinació és perfecta per a fer-hi la Setmana Medieval de Montblanc pels volts de la diada de Sant Jordi. La festa és formada per un seguit d’actes que expliquen la famosa llegenda protagonitzada pel cavaller, la princesa, la rosa i el drac alhora que ofereix un bon reguitzell d’activitats d’ambientació medieval. Té una setmana llarga de durada i enguany arrencarà el 23 d’abril i s’allargarà fins al 5 de maig.

La programació abasta dos caps de setmana i és dividida en dues parts: el primer se centra a escenificar alguns aspectes determinats de la llegenda de Sant Jordi i el segon és més com una fira medieval a l’ús amb diverses recreacions: banquets, justes, balls, trobadors… L’oferta és completada amb un mercat medieval permanent pels carrers del centre de la vila, mostres d’oficis antics, la recreació d’un campament militar extramurs i un espai dedicat a la mainada. També hi haurà un mercat de vins i caves en què vendran productes de la denominació d’origen Conca de Barberà.

Sant Jordi Montblanc

Els actes arrencaran dimarts, el dia de Sant Jordi, amb la cerimònia del lliurament de la rosa. És el primer acte de la festa i el protagonitzen Sant Jordi i la princesa, que cada any són interpretats per montblanquins diferents. Enguany els elegits són Ramon Solanes i Míriam Ortín. És un acte que es fa al vespre i que és protagonitzat pel ball: tots els membres de la cort dansen al voltant de la parella per celebrar la seva gesta d’amor.

La llegenda de Sant Jordi, explicada de tots els angles

Amb l’arribada del cap de setmana vindrà el punt culminant de la Setmana Medieval: la representació de la llegenda de Sant Jordi. Els prolegòmens comencen a la vigília amb la Dracum nocte, un espectacle de foc, llum i so que desencadena les forces malignes. Protagonitzat pel Drac dels Quatre Elements, una figura articulada de grans dimensions, escenifica l’aparició del drac que sumeix tota la vila en les tenebres. Es farà el divendres 26 d’abril a la nit a la plaça de Sant Francesc.

I l’endemà, el dissabte 27 d’abril, serà el torn de la llegenda en si. És una macrorepresentació nocturna, amb un espectacle a la muralla de la vila que combina teatre, foc, música en directe i tot d’efectes especials i lumínics. Hi participen més de dos-cents actors, tots amateurs, i en faran dues sessions: a les 21.00 i a les 23.00. La història, ben coneguda per tothom, és protagonitzada per Sant Jordi, la princesa i el drac, i el moment culminant arriba amb la mort de la bèstia.

Sant Jordi Montblanc

Una festa que cada any incorpora novetats

Un dels trets característics de la Setmana Medieval de Montblanc és que cada any incorpora novetats. I enguany n’hi ha dues de destacades: d’una banda estrenaran la ‘Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi’, una peça que serà interpretada per cinc-cents alumnes de cicle mitjà de totes les escoles de la Conca de Barberà. És obra del montblanquí Jordi Cartanyà, serà estrenada el 3 maig i la idea és que sigui representada bianualment.

L’altra novetat és la renovació dels Jocs Medievals Nocturns, que canvien d’emplaçament, augmenten l’aforament i seran representats una sola vegada. Serà el 4 de maig i seran traslladats a l’espai del Pont Vell, on els jocs seran més espectaculars atès que l’entorn d’aquest pont romànic és en procés de remodelació.

Una setmana plena d’actes més enllà de la llegenda de Sant Jordi

Les activitats de la Setmana Medieval de Montblanc continuaran el cap de setmana del 3 al 5 de maig amb un caràcter més de fira medieval a l’ús. Per això representaran les rondes trobadoresques, una cercavila que cerca els caps de les cases nobiliàries per dirigir-se al gran sopar medieval. Es tracta d’un gran banquet a l’antiga església de Sant Francesc i en què tothom que hi participa va vestit adientment. Dissabte al vespre es farà la justa d’honor, un gran torneig medieval nocturn que enguany estrenarà emplaçament. Finalment, el diumenge 5 de maig es farà una recreació històrica de les Corts Catalanes de Montblanc de l’any 1414 en el mateix indret on es van reunir, a l’església de Santa Maria.

Sant Jordi Montblanc

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor