El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, creu que la figura de la ‘inviolabilitat’ del rei espanyol que consagra la constitució ha ‘quedat vella’ i caldria eliminar-la en una reforma constitucional. És el que defensa en una entrevista televisiva a diversos canals internacionals on també es mostra convençut que Felip VI donaria suport a aquesta modificació. En tot cas, Sánchez adverteix que una reforma d’aquestes característiques implicaria tocar aspectes fonamentals del text i per tant necessitaria obligatòriament un referèndum i la seva aprovació per part del Congrés espanyol.

A l’entrevista, Sánchez admet que no hi ha prou consens per fer una reforma profunda de la constitució, però si modificacions puntuals que ‘poden fer pedagogia’ entre els partits. ‘La reforma constitucional és un mecanisme per començar a debatre consensos trencats o desgastats’, ha dit. 

En aquest sentit ha defensat la seva iniciativa per suprimir els aforaments dels diputats, ‘un bon inici’ per dur a terme aquesta reforma que al seu entendre no hauria de passar per una redefinició del model territorial, sinó per la seva ‘culminació’. 

Com a exemples, ha defensat un canvi en el paper del Senat espanyol perquè esdevingui realment una cambra territorial, o la necessitat d’establir períodes per a la convocatòria de la Conferència de Presidents, així com eliminar el fet que l’estat disposa del 51% dels vots al Consell de Política Fiscal i Financera. ‘Són situacions inèdites que demostren que existeixen deficiències’. 

Segons Sánchez, ‘culminar’ el model territorial significa ‘enfortir les estructures autonòmiques guardant la integritat territorial i reconeixent també la diversitat dels territoris’. ‘El nostre país és molt divers i això no està renyit amb la igualtat’. 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb