Sánchez desbloca el règim especial de les Illes i anuncia una injecció de 350 milions d’euros

  • L'anunci del president espanyol es fa just vint-i-quatre hores abans del debat de política general que comença demà al parlament

VilaWeb
Pedro Sánchez i Francina Armengol avui a Mallorca
Redacció
03.10.2022 - 18:47
Actualització: 03.10.2022 - 19:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volat avui a Mallorca a anunciar el desblocatge de l’anomenat règim especial de les Balears (REB). Això representarà una injecció de prop de tres-cents cinquanta milions d’euros. Segons el pla, dos-cents vuit milions seran incentius fiscals directes per a 47.000 empreses i 71.000 autònoms.

Aquesta part del REB estava paralitzada d’ençà del 2019. Quan els periodistes li ho han retret, Sánchez ha respost: “Bé està el que acaba bé.”

Inversions i suport al producte local

D’una banda, la reserva d’inversions a les Illes implicarà una reducció del 90% de la base imposable de l’Impost de Societats i de l’Impost de la Renda dels no residents sempre que es reinverteixi en activitat productiva i creació d’ocupació.

D’altra banda, la bonificació per la venda de béns produïts a les Illes derivats d’activitats industrials, agrícoles, ramaderes o pesqueres, que anirà d’un 10 a un 20% en funció de si ve vinculat a l’augment de la plantilla.

“Amb aquests incentius completem el règim especial de les Balears i donem una resposta justa, legítima dels ciutadans de les Illes que ven reconeguda la diversitat territorial”, ha dit.

D’una altra banda, Sánchez ha anunciat que l’estat es comprometia a finançar amb vint milions d’euros el tramvia de Palma.

Un regal per a la presidenta Armengol

Aquest viatge de Sánchez a Mallorca no podia ser més oportú perquè demà comença al Parlament de les Illes Balears el darrer debat de política general d’aquesta legislatura. El desblocatge del REB és un dels trumfos que la presidenta Francina Armengol es guardava a la mànega per a exhibir com a indici d’allò que pregonarà com a bona gestió. Armengol ho ha celebrat a les xarxes socials.

Ara fa un any, la comissió de despoblament i repte demogràfic del senat espanyol va ordenar l’estat a desenvolupar el règim fiscal per a millorar el finançament de les illes.

La presidenta Armengol ha assegurat que les mesures que Sánchez ha anunciat són la pota que faltava per a desenvolupar el règim especial de les Illes. “Ens permetrà ser més competitius, més innovadors, resilients i tenir un teixit productiu més sòlid”.

La consellera d’afers socials i esports, Fina Santiago, de Més per Mallorca ha insistit que aquesta és un molt bona notícia i ha dit que fa justícia a les illes i a l’economia per a compensar la insularitat. Santiago confia que la millora de la competitivitat de les empreses tingui un reflex en una millora dels salaris dels treballadors.

Segons que ha dit Sánchez, aquestes mesures econòmiques ja apareixeran al pressupost de l’estat de l’any vinent. En pressupost del 2022 ja incloïa cent vuitanta milions per a pal·liar el factor de la insularitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes