Les Illes rebran 183 milions d’euros durant el 2022 pel factor d’insularitat previst en el Règim Especial de Balears (REB). Ho han comunicat, en una compareixença conjunta, la presidenta, Francina Armengol, i la ministra d’Hisenda i Funció Pública espanyola, María Jesús Montero, després d’assistir a la reunió de la comissió mixta d’Economia i Hisenda entre l’estat espanyol i el govern de les Illes, que s’ha fet a la finca de Raixa.

Segons que ha explicat Armengol, 110 milions corresponen al factor d’insularitat per aquest any i 73 milions són una compensació pel factor d’insularitat contemplat en el REB que va aprovar el govern espanyol el 2019. Així mateix, Montero ha dit que els anys vinents les Illes rebrien 550 milions d’euros pel factor d’insularitat, pel cap baix.

En la comissió mixta, per part del govern, també hi han assistit el vice-president i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; la consellera de Presidència, Mercedes Garrido; la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez; i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

Per part del govern espanyol, hi han participat la secretària general de Finançament Autonòmic i Local, Inés Olóndriz de Moragas; i la subdirectora d’Estudis Financers i Autonòmics, Lia Torrente.

Una negociació “llarga i intensa”

Durant la intervenció en el debat de política general, Armengol va avançar que el pressupost espanyol del 2022 tindria una partida específica per a dotar el factor d’insularitat i va dir que la comissió mixta es reuniria poc després. Tanmateix, fins avui no s’havia fet pública cap xifra sobre aquest factor.

El REB va ser aprovat pel govern espanyol el 2019 amb l’objectiu d’establir mesures econòmiques i fiscals per a compensar la insularitat. No obstant això, ni en el pressupost espanyol del 2020 ni en el del 2021 no es van incloure partides de compensació. Serà la primera vegada que les Illes rebran una compensació financera per la seva insularitat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.