Salut crea 18 unitats especialitzades en atenció de síndromes de sensibilització central

  • Desplega un pla operatiu en tot el territori i una campanya de conscienciació

VilaWeb
Redacció
26.05.2017 - 14:28

Desplega un pla operatiu en tot el territori i una campanya de conscienciació

BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha anunciat la implantació de 18 unitats especialitzades en atenció a persones amb síndromes de sensibilització central (SSC) –que engloba fibromiàlgia, fatiga crònica i sensibilitat química múltiple–, desplegades en ambulatoris i hospitals de tot el territori amb un pressupost de tres milions d’euros per 2017.

En una roda de premsa aquest divendres, el conseller de Salut, Toni Comín, ha presentat el Pla d’atenció de les persones afectades per les síndromes de sensibilització central, al costat de la directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària, Cristina Nadal; la sotsdirectora general de la cartera de serveis i mapa sanitari, Anna Mompart, i el sotsdirector general d’Ordenació i Qualitat Sanitàries i Farmacèutiques, Josep Davins.

Segons Nadal, el departament publicarà el 3 de juliol una instrucció perquè tots els equips d’atenció primària (Eap) del territori comptin amb un professional de referència en SSC que, alhora, estarà coordinat amb l’unitat especialitzada de la seva àrea –es van començar a desplegar fa uns mesos i han estat avaluades i acreditades–, que s’encarregaran de diagnosticar, tractar i fer un seguiment dels malalts.

Les síndromes de sensibilització central afecten 300.000 persones a Catalunya, per la qual cosa un equip d’atenció primària –format per metge i infermera– que atén una població de 1.500 pacients, tindrà al voltant de 60 persones afectades, ha explicat el director de l’Àrea Bàsica Igualada Urbà, Xavier Cantero.

“Queda tot el territori cobert, perquè fins ara hi havia desigualtat territorial i un problema de coordinació entre l’atenció primària i l’especialitzada”, ha sostingut Comín, que ha remarcat que el nou model integra els dos nivells assistencials i ha celebrat la implantació d’aquest nou model molt reivindicat per les associacions d’afectats en l’última dècada.

MALALTIES “QUE EXISTEIXEN”

El pla operatiu, que ha estat consensuat amb entitats d’aquest àmbit, està acompanyat per una campanya de conscienciació sobre l’impacte d’aquestes patologies: “Són malalties cròniques que existeixen i que moltes vegades l’entorn familiar i laboral no reconeixen”, segons el president de la Plataforma Familiars FM-SFC-SQM, Jordi Calm.

Les unitats, que comptaran amb una comissió de seguiment formada per experts, seran auditades perquè garanteixin 22 estàndards de qualitat i seran avaluades anualment en relació a la seva estructura, el procés de la seva activitat i els resultats obtinguts; fins al moment, aquests ens compleixen els estàndards en un 77,1%.

TERRITORI I PROFESSIONALS

Aquestes unitats compten amb professionals d’atenció primària i hospitalària amb especialitzacions com reumatologia, alergologia i toxicologia, i també acollirà professionals que faran de suport integral en tot el procés de la malaltia, a més de que disposaran d’un referent que farà coordinació d’activitats i cooperació territorial.

El pla compta amb unitats a l’Hospital Josep Trueta de Girona; el Vall d’Hebron de Barcelona; el de Sant Pau; el Clínic; el Joan XXIII de Tarragona, el Municipal de Badalona; el de Mataró; el Taulí de Sabadell; el de Vic; el Santa Maria de Lleida; el Moisès Broggi; el de Mollet; el de Viladecans; el de Manresa-Althaia; el d’Igualada-EAP Igualada; el Mútua de Terrassa; el Parc de Salut Mar, i el CAP Baix Ebre-Terres de l’Ebre.

El 2010, Salut va iniciar la implantació de 16 unitats hospitalàries especialitzades per al tractament d’aquests malalts però anys després es va constatar que el seu funcionament era molt variable i desigual, per la qual cosa l’actual departament va veure necessari revisar el model.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any