Les cinc cites del Saló del Còmic de València que no us podeu deixar perdre

  • València acull un nou Saló del Còmic amb el ferm compromís de potenciar la indústria al País Valencià

VilaWeb
El cartell d'enguany és del dibuixant de Marvel Salva Espín.
Redacció
27.02.2020 - 17:00
Actualització: 28.02.2020 - 16:38

Aquest cap de setmana, del 28 de febrer a l’1 de març, el pavelló 7 de la Fira València obre la porta a tota mena d’il·lustradors, youtubers, cosplayers i fans del còmic i del cinema per a participar en el Saló del Còmic de València. S’hi oferirà una gran oferta d’activitats, tallers, exposicions i xerrades per a tots els públics.

La fira opta pel còmic com a motor creatiu de la indústria de l’entreteniment i per potenciar aquest sector al País Valencià. És per això que tindran un espai molt destacat al Saló del Còmic, i gràcies al suport de l’Associació d’Editors del País Valencià, hi haurà una zona dedicada a visibilitzar el còmic del país i on es reuniran editorials, autors i llibreries especialitzades.

De tota la gran varietat d’activitats que presenta la fira d’enguany, us oferim una llista amb les cinc propostes que no us podeu deixar perdre:

El còmic com a denúncia de les agressions masclistes

El Saló ofereix diverses exposicions vertebrades per l’eix feminista i la denúncia de la societat heteropatriarcal. Una d’aquestes mostres és Silenciosa(s), de la guionista Salomé Joly i la il·lustradora Sibylline Meynet. S’hi denuncien les agressions contra les dones a l’espai públic mitjançant nou relats. L’autora participarà en una conferència i una taula rodona per presentar el llibre i compartir amb el públic el procés de recopilació de testimonis i investigacions i per obrir un debat sobre les possibles solucions a aquest gran problema. També hi haurà altres exposicions relacionades amb la qüestió, com són ‘Nosaltres també i l’obra de Marika Vila.

‘Inclusion Man’, el còmic com a eina terapèutica 

El Saló del Còmic acull el projecte ‘Inclusion Man’, un còmic que narra la història d’un superheroi amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament que lluita per la inclusió de les persones amb diversitat funcional. ‘Inclusion Man’ neix d’un projecte de l’associació Plena Inclusión, que treballa en aquest àmbit. Així doncs, divendres, 28 de febrer, a les quatre de la tarda, es presentarà el còmic en un acte que anirà a càrrec d’Àlex de la Fuente, responsable del projecte, amb Borja Carretero i Alex Gonzàlez, dibuixants del còmic, i Pedro Juan Pinilla, alumne del taller de còmic on va sorgir la idea d’aquest còmic inclusiu.

Per altra banda, l’equip de ‘Inclusion Man’ també impartirà un taller per a infants. Es basarà en una activitat de creació de superherois amb alguna mena de discapacitat, transformant-la en un superpoder. L’objectiu és que els més petits es familiaritzin amb la qüestió i que els personatges creats puguin aparèixer en els números següents del còmic.

Les revistes de còmic emergents al País Valencià

La fira compta amb un espai dedicat a exposar les revistes de còmics Alta Tensión i Plaça del Mercat, dues propostes originals del País Valencià. Alta Tensión és una revista de còmic underground i subversiu editat per Desfiladero Edicions, que va néixer el 2019 amb la intenció de reactivar la indústria entre els joves. Compta amb les signatures dels autors més emergents del país i algunes d’internacionals. Per la seva banda, la Plaça del Mercat és una revista de còmic que també va començar l’any passat, basada en una publicació gràfica semestral entre el còmic clàssic americà, l’hiperrealisme i el pin-up, sempre amb un to marcadament costumista. Té com a objectiu servir de plataforma de difusió d’artistes emergents i creadors que provenen del caldo de cultiu universitari.

Retrospectiva i conferència sobre Manuel Gago

La fira també ofereix l’exposició ‘Manuel Gago, de València al món’, una retrospectiva de l’artista Manuel Gago, autor d’El Guerrero del Antifaz i considerat un dels autors del País Valencià més importants de la història i pare de l‘escola valenciana del còmic. Per aquest motiu la fira també organitza la conferència ‘Què entenem per escola valenciana?’, amb els divulgadors Pedro Porcel i Paco Baena. Serà un diàleg on s’exposaran les principals característiques d’aquesta etapa clàssica del còmic valencià. Una etapa que té lloc entre els anys quaranta i seixanta i aplega multitud de dibuixants, guionistes i artistes de la zona.

Activitats per als més petits

La fira del còmic té amb una àmplia programació encarada al públic infantil. De les activitats i tallers que ofereix, destaquem un insòlit taller on els infants tindran l’oportunitat de parlar amb Adriana Ocampo, la directora del Programa de Ciència de la NASA, sobre films que tenen lloc a l’espai, com els coneguts Star Wars i Star Trek.

També destaquem el tallerHerois del còmic valencià’, impartit per Equipo Tebeo, una entitat que promou el gènere entre els més menuts. L’activitat permet als infants de participar en el procés de crear personatges del còmic clàssic valencià, recuperant-ne de representatius com Colilla i el seu ànec Banderilla, el gat Pumby i Blanquita, o Marco Antonio, el protagonista de les historietes de Mique Beltrán. Aquest taller, a càrrec de Javier Gay i Gabriela Stoykowki, va dirigit a un públic entre sis anys i catorze.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any