L’advocat dels detinguts per la policia espanyola, Benet Salellas, ha denunciat les irregularitats de l’actuació del cos policíac. Segons el lletrat, les detencions sense ordre judicial per informar d’una investigació són un fet inaudit. ‘La informació es fa a través de citació. Per comunicar uns fets no s’ha de privar de llibertat a ningú, la llei no té cap precepte que contempli aquesta possibilitat’, ha explicat a ‘El matí de Catalunya Ràdio.’ Salellas ha afirmat que la defensa dels detinguts és a l’espera de si el jutjat d’instrucció número quatre de Girona els cita a declarar, tot i que no hi està obligat.

D’altra banda, l’advocat ha criticat que l’actuació policíaca és ‘injustificable’, per això lamenta que la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, encara no hagi fet cap comunicat públic l’endemà de les detencions: ‘Jo no he rebut cap trucada de membres de l’administració ni de cap representant del Ministeri de l’Interior per donar-nos explicacions o disculpes.’

Salellas ha reiterat que les detencions van ser ‘il·legals, il·legítimes, arbitràries i injustificades’, ja que només es contemplen en contextos on la persona que es vol detenir és perillosa o hi ha risc de fuga. ‘Uns batlles no responen a aquest perfil, i totes les persones que es van detenir ahir tenen domicili conegut, són persones que no se’ls acusa de fets diguem-ne greus i no tenien intenció de fugir. És injustificable,’ ha declarat

L’advocat creu que les detencions cercaven ‘fer passar un mal moment’ a les víctimes i no pas evitar possibles fugues. ‘Volien tenir-los controlats i d’alguna manera assenyalats’, ha dit. En el cas del fotoperiodista Carles Palacio, Salellas ha explicat que la policia va argumentar-ne la detenció amb una fotografia on se’l veia a les vies del TGV amb el braçalet taronja de premsa i la càmera a la mà.També ha denunciat que la policia espanyola va detenir una persona amb discapacitat intel·lectual en un pis tutelat. ‘És una situació on els límits han desaparegut’, ha afirmat.

Salellas ha assegurat que la defensa dels detinguts no permetrà la impunitat dels cossos policíacs. ‘Segons el rol del magistrat, veurem quin marge tenim per a presentar denuncies, però nosaltres no contribuirem a generar situacions d’impunitat’, ha dit. En aquest sentit, l’advocat ha confirmat que emprendre mesures legals contra el policia que no el va deixar entrar a la comissaria perquè parlava català. A més, també ha explicat que els detinguts no van poder fer servir en català a l’hora de declarar.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb