Un grup d’investigadors del projecte Pale Red Dot, amb la participació dels catalans Guillem Anglada-Escudé i Ignasi Ribas, ha detectat un senyal misteriós provinent d’un estel nan roig situat a onze anys llum, anomenat Ross 128, situat a la constel·lació de la Verge. Així ho han explicat els investigadors i ho ha recollit la web de la revista Newsweek.

La detecció s’ha fet mitjançant les observacions que es fan des de l’observatori Arecibo, a Puerto Rico, on es fa un seguiment d’estrelles nanes roges per a mirar de trobar-hi sistemes planetaris o altres objectes que les orbitin.

L’observatori d’Arecibo.

Després d’haver analitzat les dades obtingudes d’aquestes observacions, han detectat quelcom estrany: un d’aquests estels, el Ross 128, havia estat emetent uns senyals de ràdio. El director del laboratori de l’observatori, Abel Méndez, ha explicat que l’origen dels senyals és desconegut. ‘Els senyals consistien en pulsions no polaritzades quasi-periòdiques de banda ampla amb característiques molt semblants a la de dispersió. Creiem que els senyals no són interferències locals de radiofreqüència, perquè són exclusives de Ross 128.’ És a dir, que no hi ha senyals semblants detectats en estels propers.

Quin en pot ser l’origen? Méndez diu que podrien ser erupcions solars de l’estel, ‘emissions d’un altre objecte en el camp de visió de Ross 128’, o bé ‘simplement la ràfega d’un satèl·lit d’alta òrbita’. No hi ha confirmació sobre cap d’aquestes hipòtesis, i la hipòtesi d’un senyal d’origen alienígena no sembla en aquest cas la més probable.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]