Noves dades: la velocitat de propagació del coronavirus disminueix encara més al conjunt del país

Malgrat l'augment del nombre de contagis i de morts per la Covid-19, els investigadors detecten un alentiment de la taxa d'infecció

VilaWeb
Redacció
01.04.2020 - 10:32
Actualització: 01.04.2020 - 12:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup d’investigadors de la UPC que segueix dia a dia l’evolució de l’epidèmia de la Covid-19 a tots els estats de la UE i en més països del món ha publicat aquesta nit el darrer informe, que indica que la taxa d’infecció o índex de transmissió (Ro) del coronavirus 2019 continua baixant d’ençà que començà confinament i se situa ja gairebé per sota d’1 al nostre país. Això vol dir que el contagi no creix més, per més que cada dia el nombre de nous casos confirmats i de malalts greus o que perden la vida vagi augmentant. L’element més important d’aquesta baixa taxa de reproducció de la malaltia és que en cas que es mantinguin en aquests valors d’1 o per sota aquests dies vinents, el nombre d’infeccions s’anirà reduint de dia en dia.

Vegeu les dades del mapa d’aquest informe de la UPC.

La taxa d’infecció de la Covid-19 a Catalunya és actualment de 0,8 (fa dos dies era de 0,9), de manera que manté la tendència a la baixa començada a mitjan mes de març, quan començà el confinament. I el pronòstic de cinc dies és d’una estabilització del nombre de casos confirmats de Covid-19.

En el cas del País Valencià, aquesta taxa d’infectivitat és considerablement més baixa que no en el darrer informe, que la situava en el 2, i ara ja és de l’1,1, amb un pronòstic d’una tendència a un descens progressiu dels casos confirmats de Covid-19.

I a les Illes, com al Principat, la taxa és inferior a 1, concretament de 0,8 (era d’1,3 en l’informe de diumenge), de manera que, de mitjana, actualment cada infectat de Covid-19 amb prou feines en contagia un altre.

Evolució de l’índex de transmissió de la Covid-19 a Catalunya (31.3.20)
Evolució de l’índex de transmissió de la Covid-19 al País Valencià (31.3.20)
Evolució de l’índex de transmissió de la Covid-19 a les Illes (31.3.20)

Abans de començar el confinament, la taxa de reproducció era altíssima tant a Catalunya com al País Valencià i a les Illes; vorejava el 12. La reducció de la velocitat de propagació del virus ha estat progressiva i ràpida, tot i que els investigadors són conscients de la dificultat de fer aquests càlculs arran del gran nombre de contagiats o portadors del virus que són asimptomàtics o que presenten símptomes lleus i que romanen a casa i no han estat confirmats com a casos de Covid-19.

Cal tenir present que els efectes del confinament haurien de començar-se a notar aquests dies vinents, atès que fins ara les dades són una fotografia dels últims dies de febrer i de la primera quinzena de març, pel temps que transcorre entre la transmissió del virus, l’aparició de símptomes i la confirmació que és un cas de Covid-19. I en el cas d’un pacient que es mor, el temps que ha passat entre el contagi i la mort encara és més llarg, d’unes tres setmanes. Per tant, les víctimes d’avui són persones que van agafar la Covid-19 fins i tot abans d’haver-se decretat l’estat d’alarma i el confinament de la població.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes