[GRÀFICS] Les primeres dades que indiquen un alentiment de la Covid-19 al país

  • El confinament decretat el 14 de març amb l'aprovació de l'estat d'alarma s'hauria de començar a reflectir en les dades dels dies vinents, que haurien de confirmar la tendència a la baixa

Disset dies després de decretar-se l’estat d’alarma i del confinament de la població a tot l’estat espanyol, el nombre de casos confirmats de Covid-19 s’acosta als 90.000 i als 25.000 al país. Però si observem l’evolució que ha tingut el coronavirus 2019 aquests darrers dies, es poden observar dades que donen esperança i que concorden amb les previsions menys alarmants que fan els experts. La corba d’infeccions continua a l’alça, però no amb la rapidesa que tenia fins ara –fet que aquests dies vinents pot ser un respir per als serveis mèdics– i la reproducció de la malaltia comença a estabilitzar-se arreu.

Cal dir primer de tot que la falta de tests fa que el nombre de casos confirmats de coronavirus sigui una aproximació: de casos reals d’infectats, n’hi ha molts més. Per tant, és una mostra més relativa que no pas el nombre de pacients en estat greu o el nombre de víctimes. Per exemple, segons la investigadora en sistemes complexos de la Universitat de Saragossa Clara Granell, el nombre real de contagiats és deu vegades superior als casos confirmats. Això vol dir que els casos reals al país són vora 250.000, tot i que la majoria dels infectats no tenen símptomes o en tenen de lleus i no requereixen hospitalització, cosa que és positiva del punt de vista de la immunitat col·lectiva.

Només una setmana enrere, les previsions de l’administració eren molt pitjors de la realitat que tenim avui. El document intern del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a què va accedir VilaWeb, amb data del 24 de març, incloïa una previsió de l’augment de casos registrats de Covid-19 al Principat.

Font: elaboració pròpia a partir dels casos registrats i la predicció que feia el document intern del Departament de Salut.

Pel diumenge 29 de març, la previsió era de 23.606 casos i 1.439 pacients greus, mentre que les dades reals oficials han estat de 16.157 casos i 1.512 greus. La diferència, per tant, és de 7.449 casos menys respecte de la previsió del govern, però hi ha 73 pacients greus més que no pas els que contemplava l’informe. La previsió per ahir era de 23.727 casos i 1.447 morts, i les últimes dades oficials del Departament de Salut són 18.733 casos i 1.672 defuncions. Ahir va ser el pitjor dia al Principat. Es tracta d’un repunt del 16% i entra dins la tendència, molt menor en comparació a fa una setmana.

Alentiment de la Covid-19

Un informe elaborat el 29 de març per investigadors de l’UPC i que analitza dades per estats de la UE i per comunitats autònomes de l’estat espanyol, preveia que dilluns 30 hi hagués 16.626 casos al Principat, dins un interval de 15.026 a 19.833 –n’han estat 18.733–; 5.486 casos al País Valencià, dins un interval de 4.840 a 6.132 –n’han estat 5.110­­–; i 1.063 casos a les Illes, dins un interval de 1.004 a 1.121 –n’han estat 1.000. A l’estat espanyol, la previsió era que avui hi hagués 87.203 casos –n’han estat 85.195. A la web s’hi pot consultar l’evolució i la predicció diària. El fet que hi hagi més proves permetrà de detectar més persones infectades i pot comportar un augment dels casos registrats.

A continuació, us oferim els gràfics de l’augment en percentatge dels casos confirmants dia a dia al Principat, al País Valencià i a les Illes, que són els tres territoris del país dels quals parla l’informe de l’UPC. No hi ha previsions disponibles de l’evolució de la Covid-19 a Andorra, Catalunya Nord, la Franja de Ponent ni el Carxe. Els gràfics representen el percentatge d’augment o disminució diari dels casos confirmats d’ençà del 14 de març, dia en què va decretar-se l’estat d’alarma a l’estat espanyol i el confinament de la població. Al Principat, al País Valencià i a les Illes, s’hi observa que, tot i els primers alts i baixos, la tendència és a la baixa.

Font: elaboració pròpia amb les dades oficials de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern de les Illes.

L’índex de transmissió baixa

La dada més objectivable, juntament amb el nombre de víctimes mortals i de malalts greus, és la taxa d’infecció o índex de transmissió (R0), que és el nombre d’infeccions que pot originar una persona contagiada amb coronavirus. L’objectiu, arreu, és de rebaixar la R per sota d’1, perquè llavors voldrà dir que el contagi entre persones no creix. A Catalunya havia arribat a ser altíssima, prop de 12 el dia 10 de març, una xifra a la que Itàlia no ha arribat mai.

Oriol Mitjà, metge expert en epidemiologia, deia ahir que aquesta taxa s’havia reduït fins a l’1,5. L’informe de l’UPC abans citat va encara més enllà i considera que aquest índex ja és de 0,9. Al País Valencià és de 2 i a les Illes d’1,3. En cas que es mantinguin aquestes taxes els dies vinents, el nombre d’infeccions s’aniria reduint de dia en dia.

L’estat d’alarma va decretar-se el dissabte 14 de març. Els efectes del confinament haurien de començar-se a notar al conjunt de l’estat espanyol aquests dies vinents, atès que fins ara les dades són una fotografia dels últims dies de febrer i els primers de març. En el cas d’un pacient que es mor, el temps que ha passat entre el contagi i la mort és d’unes tres setmanes, i menor en el cas del temps que passa perquè un contagi es converteixi en un cas confirmat. Per tant, les víctimes d’avui són persones que van encomanar-se la Covid-19 abans de decretar-se l’estat d’alarma i el confinament de la població, un moment d’un alt grau d’infectivitat.

Una volta han passat dues setmanes, hom espera que comencin a notar-se els efectes del primer confinament, tot i que encara hauran de passar uns quants dies per a veure l’efecte real sobre el nombre de víctimes mortals. Tanmateix, el govern espanyol va decidir d’endurir el confinament de la població –en la línia que demanaven la Generalitat de Catalunya i els epidemiòlegs–, i el resultat d’aquesta nova mesura no es podrà copsar fins d’ací a unes quantes setmanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes