Repressió i corrupció: el PSOE sempre a la seua…

  • El millor moment de l'independentisme sempre ha estat quan s'ha tret de l'equació el PSOE i quan ha actuat, a les institucions i al carrer, en clau nacional i unit

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia espanyola va detenir ahir la batllessa socialista de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. La detenció formava part d’una operació anticorrupció però –hem de deduir–, com que la senyora Marín no és independentista, no hi hagué càmeres de televisió a la porta de casa, ni es va filtrar la detenció als mitjans encarregats d’esbombar-les ni demà sentirem saboroses converses sobre qualsevol tema del seu mòbil personal. En compte d’això, les primeres notícies, totes, parlaven d’una “detenció tècnica”, un preciós però poc convincent eufemisme que pretenia llevar gravetat a l’afer, jugant amb les paraules. És clar que de seguida havien de dir que la batllessa havia estat “posada en llibertat” amb l’obligació de presentar-se davant el jutge. I ja m’explicaràs com et poden posar en llibertat si abans no t’han detingut. Els spin doctors estaven poc atents ahir.

La detenció, tècnica, de Núria Marín segueix la pitjor tradició del socialisme metropolità. La que va del cas Filesa al cas Pretòria i al cas Mercuri, només per a dir-ne tres de significatius. I respon també a una certa tradició local, perquè cal recordar que d’ençà del postfranquisme l’Hospitalet ha tingut tan sols tres batlles, tots tres socialistes: el primer, Juan Ignacio Pujana, ja va ser condemnat judicialment per un delicte de tràfic d’influències. Del segon, val més que no en parlem…

Esquerra Republicana ha anunciat de seguida que presentaria una moció de censura a la Diputació de Barcelona on, com tothom sap, els socialistes, encapçalats per Núria Marín, governen gràcies als vots de Junts per Catalunya.

Els dies que es va fer aquest pacte entre Junts i el PSC jo ja vaig expressar en un editorial que era un acord indigne i a parer meu completament rebutjable (“Junts per Catalunya normalitza el pitjor PSC“, editorial del 5 de juliol de 2019, i “Junts a la Diputació, sense vergonya“, editorial del 6 de juliol de 2019) i per tant crec que s’entendrà que diga avui que no puc sinó manifestar-me a favor de qualsevol proposta que signifique trencar-lo.

Ara, dit això, pense que tot el que ha passat aquests darrers dies hauria de fer reflexionar els partits independentistes, més enllà dels fets concrets i esporàdics d’un dia o d’una persona. Perquè no es pot veure més clar que el PSOE ni ha canviat ni canviarà i fa molta pena, i ràbia, veure Junts i Esquerra ballant al seu so i barallant-se ells amb ells com criatures, per a veure com fan més mal a l’altre, sense adonar-se –o passant per alt– que així sobretot aconsegueixen engreixar un partit que és realment perillós.

Perquè no ens enganyem: ni això de la senyora Marín és cap anècdota ni tampoc és anecdòtica la defensa de la repressió nua i crua dels socialistes, sense dissimular gens, només un minut després d’haver-se assegurat els vots d’Esquerra per al seu pressupost. En canvi de res. Recordem-ho: l’endemà mateix, a part de fer-ne befa en un comunicat dient que el pressupost l’havien aprovat “patriotes valents”, Dolors Bassa i Carme Forcadell van haver d’entrar a la presó i tots els presos polítics van restar despullats de drets. I dos dies després, tan bon punt se sabé que Junts, Esquerra i la CUP farien una proposta de llei d’amnistia, la resposta de la gent de Pedro Sánchez va ser contundent: no hi ha res a parlar, que l’amnistia no hi cap, diuen ells, en la constitució. L’entrevista que ahir vam publicar amb el portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, és molt lúcida sobre què es pot esperar de Madrid i estarà bé que la repassem.

Què vull dir amb tot plegat? Doncs que el millor moment de l’independentisme sempre ha estat quan s’ha tret de l’equació el PSOE i quan ha actuat, a les institucions i al carrer, en clau nacional i unit. I que per això ara resulta tan lamentable i trist de veure com uns i altres, a Barcelona o a Madrid, fan la gara-gara al voltant del PSOE, perden bous i esquelles, es barallen per obtenir-ne el favor com si fossen xiquets i se separen, com més va més, d’un carrer que no els entén gens ni mica. Mentre els socialistes, impasible el ademán, continua a la seua: amb la corrupció i amb la repressió.

PS1. Els fets de Badalona són terribles. La societat del benestar s’esvaeix a gran velocitat de les nostres vides i apareixen, a més velocitat encara, bosses de misèria, de misèria literal i profunda, que originen situacions tan devastadores com la que vivim ara mateix. I tot això, especialment si desemboca en xenofòbia i en menysteniment de les dificultats de l’altre, ho pagarem molt car. Tots.

PS2. En la mateixa línia, us recomane que llegiu l’article de Jordi GoulaL’altra cara de l’ajut als autònoms“. Goula escriu cada dia la seua Píndola econòmica, que publiquem al vespre i que va inclosa també en el butlletí diari sobre el coronavirus. Sempre escriu amb una capacitat i una visió úniques, però hi ha texts com aquest en concret que són lliçons magistrals, periodisme de primera classe.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
10.12.2020  ·  22:18

Sr. Partal, s’oblida de comentar que al pacte de la Diputació de BCN, JxCat i pdecat anaven junts, igual què al començament de la legislatura al congreso ñol, en canvi PdeCat ara van per lliure, contribuint juntament amb ERC a la governabilitat del PSOE-comunspodem. D’altra banda, a ERC han començat una caça de bruixes demanant la dimissió de tutti quanti segurament per dissimular els seus girs autonomistes i cap a la dreta.
Li agradi a vostè o no, l’autoanomenada esquerra està virant cap a la dreta. L’únic camí de progrés social i nacional (de Catalunya) està avui per avui en l’exili, el CxR i en JxCat.
Nanit !!*!!

Josep Usó
Josep Usó
10.12.2020  ·  22:20

Ja fa molt temps que el PSOE, del Principat i de tot arreu, es dedica a obtindre beneficis per al “partit” i per als seus “administradors”. Pel que fa a la repressió, només cal veure l’historial dels darrers quaranta anys. Mentre els va de cara, cara amable; i quan els perilla la mamella, gossos rabiosos, com els vells Felipe i Fonzo. El que em sorprèn encara és que hi haja polítics “professionals” que encara es creguen les mentides del PSOE. Serà que no tenen més nivell. Perquè de gent beneita en va quedant cada vegada menys.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
10.12.2020  ·  23:05

No sóc ni votant del PSOE ni em desperten cap simpatia, més aviat el contrari, però abans de condemnar a ningú, crec que poder estaria bé saber si aquesta persona és o no és culpable, ja sigui per acció o omisió.
No podem dir que tots els independentistes són innocents ni que tota la resta a la mínima són culpables.
I sí, jo també estic en contra del pacte a la Diputació, però no per això diré que aquest o aquesta altre són corruptes a la mínima de canvi.

Josep Gualló
Josep Gualló
10.12.2020  ·  23:05

SI SEGUIM AIXÍ, TINDREM EL FATIDIC TRIPARTIT: PSOE, ESQUERRA I COMUNS

El que jo voldria és una majoria absoluta de Junts. però l’escàndol de Núria Marín batllessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona per obra i gràcia de una revenja de Junts contra esquerra que es va negar fer un pacte per compartir l’ajuntament de Barcelona, rebaixa (a ulls de la gent poc informada) a Junts fins el nivell d’esquerra.

Sumant els escons que tindran entre PSOE I Comuns, serà fàcil que els d’esquerra siguin suficients per formar el maleït tripartit que ens durà a la misèria.

No és impossible que junts sàpiga jugar prou bé les seves cartes per contrarestar les critiques que li arribaran per terra mar i aire. Tots els partits de l’arc parlamentari espanyol i català, s’uniran per esclafar-lo. No és impossible que se’n surti, però és molt i molt difícil.

Procurem que no ens agafin amb els pixats al ventre.

Francesc Xavier Bueno
Francesc Xavier Bueno
10.12.2020  ·  23:13

A propòsit del Sr. Goula.
Vivim en un País de mig defraudadors / mig mentiders a nivell d’autonoms i professionals. A CAT n’hi ha mig milió i el salari net ANUAL mitjà d’aquest col·lectiu desde els anys 90 és de 10.000€/11.000€. Com que no són ni mileuristes no aporten quasi res al IRPF. Pitjor, no paguen les taxes universitàries dels seus fills i a sobre tenen dret a tot tipus de beques i ajuts públics, subvencions i exempcions: son de mitjana pobres. No aporten: drenen. Matinen molt, penquen de sol a sol i acaben la jornada al vespre/ nit pel sou d’un empleat de McDonalds (paraula, comprovat). Algú s’ho creu?
Dades patrimonials en mà, aquest mig milió majoria amb casa i cotxe de propietat. La gran estafa del País.
Per entendre’ns: a l’Estat espanyol els 3 milons d’autònoms i professionals tenen un salari net anual mitjà que no arriba als 10.000€, és a dir que son pobres oficialment… Amb dret a tota una còrrua de subvencions de tot tipus.
Aaaara, potser aaaaara, si que guanyen poc o molt poc però ¿i els darreres 30 anys?  ¿tots de mitjana pobres? Conclusió: ara els més mentiders dels mentiders en un món de mentiders s’emportaran la subvenció dels mentiders.
I el tot terreny aparcat al garatge del xalet esperant portar la mainada a la concertada.
A Alemanya donen ajuts directes als autònoms  d’un 75% perquè allà declaren el que guanyen i és de justícia ajudar-los (però aquí???): aquí només paguen els assalariats (el 85% IRPF surt de rendes de treball i la resta aporten una misèria comparat amb la UE: professionals, autònoms, rendes de capital mobiliari, rendes de capital immobiliari, guanys patrimonials etc. (Increïble per ver). Tenen ara a mans per paga la mentida de 30 anys defraudat (Comte: parlo de la mitjana mig milió)

Carme Garcia
Carme Garcia
10.12.2020  ·  23:21

JUNTS han de deixar la Diputació de Barcelona, però en canvi ER no ha de deixar tots els pactes que ha fet amb el PSC als Ajuntaments.
Els pactes del Parlament i també hauria. De desfer-se.
Aquesta ofensiva de ER no té credibilitat, i hem sap molt greu que vostè Sr. Partal, quan diu que veu bé que es desfaci el pacte , no digui el mateix dels altres.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
10.12.2020  ·  23:28

En aquests darrers anys no he vist mai ningú del PSC solidaritzant-se amb els reprimits. Ans al contrari:
La Granados, del Parlament estant, desitjant tots els mals possibles a la Carme Forcadell.
L’Iceta amb l’Albiol i l’Arrimadas a la porta del TC querellant-se contra institucions catalanes.
L’Iceta i altres il-lustres socialistes manifestant-se amb la ultra-dreta espanyola pels carrers de Barcelona, diverses vegades.
El PSOE votant el 155…
I des de de fa molt de temps, la LOAPA, els GALs, els “barons” socialistes amollant odi contra Catalunya…
En fi, una colla de colonialistes, nacionalistes espanyols, de Castella estant; una colla de col-laboracionistes quintacolumnistes dels Països Catalans estant.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
10.12.2020  ·  23:36

Junts va pactar amb el PSC a la Diputació i ara la Sra. Borràs diu que abomina d’aquell pacte però no proposa desfer-lo. Segurament no pot, tot i que aspira a ser, només, la Presidenta de la Generalitat. Una aspirant auto- minvada d’entrada.
Serà que, en un partit que es diu Junts, hi ha de tot i van més separats del que diuen? Això està bé per la transversalitat però va en contra de la coherència.
Fa pensar en el principi marxista de Grouxo: aquests són els meus principis però, si no li agraden, en tinc uns altres.
Un capteniment molt comú entre els polítics amb aspiracions però amb poca talla.

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
10.12.2020  ·  23:47

Efectivament, fan pena els dos partits catalans ballant-los les aigües als corruptes espanyols a canvi de res. I a sobre se’ls burlen a la cara.

PERE SIO
PERE SIO
11.12.2020  ·  00:34

Que alts càrrecs socialistes estiguin imputats en casos de corrupció, no és res de nou. A Catalunya i a la resta de l’Estat la llista és molt llarga. El PSOE i el PP, que s’han repartit el poder a Espanya des de la Transició han pugnat sempre, colze a colze, i sense fer-se massa mal, per veure qui treia millor rendiments i més poder de la corrupció.
Qualsevol pacte dels independentistes catalans amb els socialistes és i serà sempre indigne, perquè va contra els nostres objectius. Els socialistes són actors principals i responsables directes de molts dels mals que pateix l’Espanya actual com són: la perpetuació del franquisme; la defensa de la monarquia corrupta com a model d’Estat; la no renovació de les estructures bàsiques de l’Estat dictatòrial (judicatura, policia, militars alts funcionaris); de no voler reconèixer mai la plurinacionalitat espanyola; de formar part de les estructures i col·laborar amb les oligarquies econòmiques extractives; i d’enfortir el monopoli dels mitjans de comunicació per poder manipular-los per als seu interessos.
En la seva llarga etapa de poder, El PSOE ha treballat i coneix bé com funcionen les clavegueres i quan apareix l’amenaça del procés català, que pot posar en perill el seu cortal, han estat capdavanters i actors implacables de la repressió i persecució per aniquilar-lo.
El pacte de la Diputació certament va ser indigne, però cal esbrinar qui en són els màxims responsables. I la resposta la trobarem en els partits tradicionals (PDCAT, ERC…) que sempre han tingut com a prioritat en el pactes postelectorals obtenir, a qualsevol preu i sense cap vergonya, quants més càrrecs en el territori millor, per a benefici exclusiu dels treballadors de la seva empresa política.
EL MHP Torra, qui per raó del seu càrrec en un govern de coalició no podia parlar, mai va estar-hi d’acord, i l’actual cap de llista de JXCAT,Laura Borrás ha manifestat de forma pública i reiterada la seva disconformitat. Cal recordar la forma com va fer-se, a corre cuita, la llista de JXCAT per l’aplicació del 155. I cal saber que aleshores el poder i l’implantació territorial estava a mans dels membres del PDCAT (Pascal, Bonvehi, Bel, Solsona, Mas). Situació que avui JXCAT, a diferència d’altres formacions, ha aclarit definitivament trencant amb les diverses marques i escissions de l’antiga Convergència.
Però el pacte de la Diputació té un altra gran responsable que va ser ERC, encara que avui es lamenti. Mosén Junqueras va refusar sempre la proposta de JXCAT de fer un pacte prioritari i global de les llistes independentistes als Ajuntaments catalans. ERC, per la fam de poder sempre ha volgut anar per lliure i cal recordar que van fer pactes semblants al de la Diputació de Barcelona a diversos ajuntaments. La prioritat d’ERC era arraconar on fos possible del govern als membres del PDCAT (JXCAT).
Les grans empreses polítiques dels partits tradicionals, no canviaran i en el futur seguiran pactant amb qui calgui sense ideologies de cap mena per mirar, en interès propi, de treure’n el màxim benefici.
A les properes Eleccions si s’analitza fredament, es veurà com la llista dirigida pel MHP Puigdemont a l’exili, suposa la darrera esperança que tenim els independentistes per posar fi a aquestes velles pràctiques, per redreçar el frustrant i estèril camí dels darrers anys i per tornar a caminar amb fermesa per aconseguir l’objectiu bàsic que és la nostra llibertat nacional.

Albert Ventura
Albert Ventura
11.12.2020  ·  00:43

Sort que els “feixistes” que s’ha de combatre son els del FNC. Pels socialfeixistes, en canvi, annilingus tot el dia, que amb les coses de menjar no es juga, encara que sigui menjar merda.

Berta Carulla
Berta Carulla
11.12.2020  ·  01:22

Melitó Camprubí, per la seva informació, jo li explico: la Laura Borràs en el seu moment va proposar desfer el pacte de la Diputació, de fet va proposar desfer TOTS els pactes amb PSC. No oblidi que es dóna el cas que Esquerra en té tants o més que els Juntistes. El director també ho oblida.

I jo que estic encantada amb el pacte de la Diputació! Prefereixo una diputació governada amb suport independentista que no el nyap de l’ajuntament, guanyat per esquerra però governada per col.laboracionistes venuts al capital de madrid i recolzats per l’impresentable Manuel Valls.

Potser el que li passa a la Laura Borràs en realitat és que està avorrida de tant com us falla la memòria a alguns, i del vici que teniu de perdre inclús quan guanyeu.

Jordi Parera
Jordi Parera
11.12.2020  ·  04:54

em fa la impressio que posa al mateix nivell el pacte de la diputacio a el pacte d’investidura i dels pressupostos del “gobierno” i la veritat es que es comparar coses de magnitud massa diferents, a part de que elnpacte de la diputacio es va produir entre tants pactes municipals on tant er con junts es treien alcaldies pactant amb qui fos.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
11.12.2020  ·  07:29

El pacte erc.junts ala Diputació sumava, docs no. Erc.ferrovial, la major corrupcio mai vista iculpable de milers de morts, no es res de res comparat amb ferrovial. Un comentari sobre lasra.Borras demostra la bruticia erc d’alguns homes induits per ferrovial

Joan López
Joan López
11.12.2020  ·  08:00

Cada dia ho tinc mes clar,votarè a JUNTS,tot l’altre hem fà fàstic. Puigdemont no afluixis,el 14F escombrarem a tots els hens han trait.
Visca Catalunya lliure!!*!!

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
11.12.2020  ·  08:12

Totalment d’acord, el PSC/PSOE hauria de ser foragitat de la Diputació de Barcelona, tal com demana ERConvergent ara.

El PSOE és un llop (perdoneu els llops) wye rs disfressa de xai, però en la qüestió de la sacrosanta unitat d’espanya està més proper a VOX. Als fets ens podem remetre.

Però, i hi ha un però, que ERConvergent comenci també per a fer net desfent els pactes previs als Ajuntaments de Sant Cugat i de Figueres, per dir dos dels més rellevants, on va foragitar a JxCat, la llista independentista més votada, pactant amb el feixista PSOE, naZionalista espanyol fins al moll de l’ós.

Que ambdós partits, JxCat i ERConvergent, donin una mostra ara de posar el nostre país per sobre dels espuris desitjos partidistes.

jaume vall
jaume vall
11.12.2020  ·  08:27

Estant d’acord amb el que diu l’editorial, he de reconèixer que la síntesi dels millors comentaris m’aporta més informació i em semblen més afinats.
En concret, Francesc Gilaberte, Josep Gualló, F.X.Bueno, Pere Sió, Carme Garcia, J.Miquel Garrido, Jordi Parera i molt, molt especialment el que resumeix tan bé Berta Carulla.

Pep Agulló
Pep Agulló
11.12.2020  ·  08:48

SÓN EQUIPARABLES ?

Dins l’independentisme, Tant l’aprovació dels pressupostos d’en Sánchez i altres pactes en els ajuntaments, com el vots cedits a la diputació perquè governi la Marin són rebutjables. Col·laborar amb l’enemic fa poc creïble qualsevol voluntat d’avançar cap a la independència. Fins aquí d’acord i la fi de l’equidistància.

Perquè tots sabem de la lenta depuració dins JxC dels elements més propers a l’antiga convergència, les maneres de fer en veure les ben proveïdes borses per repartir diners públics en subvencions i prebendes tiren del carro amb totes les contradiccions que suposa dins el partit.

Ara, una altra cosa és el fet d’aprovar uns pressupostos com aliats “patriotes i valents”, que donen oxigen a la corrupció i repressió del PSOE. És molt més que això, fan d’aquest suport, amb la falsedat d’una futura negociació màgica, una estratègia que ens la volen vendre per assolir la independència… d’aquí a un temps.

Per mor de la rigorositat dels arguments, aquí no hi cap l’equidistància entre les dues formes rebutjables de col·laborar amb l’enemic. L’editorial d’avui és del tot cupaire suavitzant les formes…

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
11.12.2020  ·  09:01

Vull donar tot el meu suport, fil per randa, als comentaris de Pere Sió (00-34h) i de Joan López (08.00h).

Al primer el Sr. Sió descriu a fons el reguitzell de desastres que ens han dut a la situació de divisió, aparentment irreconciliable, on ara som. També indica clarament que la previsible solució és a les nostres mans, si el 14 de febrer fem guanyar (per tercera vegada!) Puigdemont a les urnes, preferiblement amb una victòria aclaparadora que ningú no pugui discutir.

I al segon el Sr. López sintetitza magistralment es dues ratlles el que cal fer.

VOT ÚTIL!! VOTEM PUIGDEMONT!!!

josep soler
josep soler
11.12.2020  ·  09:48

El PSOE és com és perquè així és l’ADN d’Espanya. La nació espanyola està conforme amb la corrupció, l’extorsió i l’espoli de tercers, són els seus cromosomes que la fan forta. Com va dir M. Thatcher: “Espanya serà fins que no acabi els diners dels altres” . La frase la demostra els fets de la història documentats en els pressupostos de l’Estado: primer les colònies d’ultramar, després Catalunya, i avui la UE.

1.-Les dades demostren que Espanya és el páis del món industrialitzat amb més atur.
2.-El PSOE i el PP són el primer i segon partit d’Europa amb més casos de corrupció.
3.-La monarquia espanyola és la més corrupta d’Europa.
4.-La justícia espanyola prevarica de manera organitzada contra les minories nacionals i els mandats de l’ONU.
5.-Espanya és l’estat de la UE que més càrrecs polítics té.
6.-Espanya des de que està a la UE ha estat demanant diners cada any, fins hi tot els anys que més creixement ha tingut i ha construït Aves a llocs sens demanda de passatgers.
7.-Espanya és l’estat que més incompleix les normatives de la UE.
8.-Espanya no comdemna el feixisme i el seu dictador, al contrari.
(La llista és molt més llarga)

Doncs tot hi així, els espanyol continuen votant als dos partits més corruptes d’Europa, els hi agrada el seu rei, no els importa ni mica la injustícia, estan tranquils cobrant de l’atur i orgullosos d’estar sempre demanant els recursos generats pels altres; és més, estan convençuts que tenen el dret d’administrar els diners dels altres perquè segons ells: “s’ha de ser solidari” per tant els insolidaris sempre són els que aporten els diners.

Per cert Sr. Partal, no estem en el “post franquisme”. Per estar en el “post” d’algo, primer s’ha d’acabar…

Jo no sento al cristians dir que estan en el post cristianisme, o al marxistes, o als budistes… El franquisme és una ideologia, no únicament una funesta etapa. Dir post franquisme és emblanquinar els actuals franquistes.

Carles Serra
Carles Serra
11.12.2020  ·  10:03

Molt d’acord amb el comentari del Sr. Sió.
Podríem posar molts exemples de despropòsits, com la merda es tant gran, no saps per bon començar a senyalar.
Volem més despropòsit que apalancar un govern que ens reprimeix, presó i exili, a part de l’espoli de 16.000 milions d’euros any com el PSO€-UP ja que dir d’uns pressupost que contemplant :
*2.400 milions d’euros per despesa militar i exercit espaÑol, per aquells que ens varen apallissar i si hages calgut fusilar.
*Un increment d’un 6,9% per els lladres i vividors de Borbons (8,49 milions d’euros any dels nostres impostos ) tela tela, i això ho aprova un govern progressista i d’esquerres; a cagar a la via.
*Un increment d’un 2% pels funcionaris, avui divendres els mitjans han comentat amb un suplanent d’un 0,8%
*un 0,9 % d’increment pels jubilats i viudes; Ja em direu lo que li representa una viuda que cobra 640€ mes.
Això és lo que ha recolzat ER i PDCAT, apart d’apalancar aquest corruptes franquistes.

Àngels Folch
Àngels Folch
11.12.2020  ·  10:06

Un dels errors que sempre he denunciat i intentat combatre, tant quan era membre del Secretariat Nacional de l’ANC com des de qualsevol lloc on n’he tingut oportunitat, ha estat el de l’equidistància, el d’una pretesa neutralitat o dit més casolanament, el de posar tothom dins del mateix sac, aixì com el vici (no sé si d’arrel catalana o catòlica) de dir el pecat però no el pecador.

Al meu entendre, Vicent , això és el que, per mi, fas en l’editorial d’avui.. Posar dins del mateix sac ERC i Junts per Catalunya em sembla injust i poc rigorós.

Dius que “fa molta pena, i ràbia, veure Junts i Esquerra ballant al seu so i barallant-se ells amb ells com criatures, per a veure com fan més mal a l’altre, sense adonar-se –o passant per alt– que així sobretot aconsegueixen engreixar un partit que és realment perillós.”. I sí, fa molta pena això, però no hi estic d’acord amb la globalitat de la frase. Repassant l’hemeroteca és fàcilment comprovable que qui sempre ha buscat brega i ha estat constantment atacant el que hauria de considerar els eu company de viatge, ha estat ERC (i la CUP) i no Junts per Catalunya. Fins al punt que sempre he considerat que en bona part aquell pacte a la Diputació s’explica perfectament des d’un punt de vista psicològic. Si el partit que fins al 2012 no es definia com a independentista, al 2012 fa un gir copernicà i es posiciona a favor de la independència com a única possibilitat de supervivència de la nació catalana, i si resulta que el partit que tothom considerava el partit independentista, és a dir ERC, i que era perfectament conscient que “Sense Convergència no hi ha independència” com havíem tots plegats afirmat tantes i tantes vegades, a partir del 2014 li comença a clavar punyalades a l’esquena i a fer pinça amb els que ja han manifestat públicament que no volen saber res de cap polític que provingui o faci olor de CDC, que en fan escarafalls i fàstics i envien els seu principal actiu polític a la paperera de la història, era del tot previsible que tard o d’hora acabaria passant el que va passar a la Diputació. Quan els que haurien de ser els teus companys de viatge et menyspreen i odien acabes, per pur instint de supervivència, reaccionant defensivament i actuant més amb les vísceres que amb el cap. I això explica en part la mala decisió de donar suport a la candidata del PSC.PSOE a la Diputació de Barcelona.

Diria que aquest cas és dels pocs casos que Junts ha pactat o donat suport a un candidat del 155. I cal tenir a més a més en compte que el Junts per Catalunya d’aquell moment no era el Junts actual: en aquell moment, dins de Junts, hi havia tots els sectors del PDCAT i ara no. Tots els que van abandonar el PDCAT i tots els independents ja llavors eren contraris a aquest pacte. Pacte que els independentistes vam denunciar i rebutjar i que tot i els motius psicològics que el poden explicar, va ser un error estratègic i tàctic.

Però si us plau, no posem tothom al mateix sac! Denunciem el que calgui denunciar cada vegada i sigui quin sigui el partit dels nostres que el cometi l’error. Denunciem-ho amb noms i cognoms i destriem sempre el gra de la palla. I per mi, no podem afirmar que ERC i JUNTS (i també hi hauríem d’afegir la CUP oi?) “ballen al so del PSC-PSOE i barallant-se ells amb ells com criatures, per a veure com fan més mal a l’altre, sense adonar-se –o passant per alt– que així sobretot aconsegueixen engreixar un partit que és realment perillós.”.

No es pot afirmar perquè dit així no és cert i perquè Junts ha donat proves que és plenament conscient que fer-ho engreixa un partit que és molt perillós, al menys per a la nostra causa.

Exceptuant aquesta qüestió estic molt d’acord amb l’editorial d’avui.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
11.12.2020  ·  11:39

Benvolgut director, una senzilla regla de tres: si quan critiquem l’equidistancia dels comuns dient que és una altra cara de l’espanyolisme colonialista (perque ho és), com hem de qualificar l’equidistancia entre erc i els independentistes? (ho expresso així conscientment)
Els molt bons comentaris dels companys i companyes majoritàriament puntualitzen l’opiniò de l’editorial. La descripció d’en Pere Sio i la conclusió d’en Pep Agulló en podríen ser el resum.
Que no ens falti mai la crítica i la denúncia en el bon periodisme i el pacte de la Diputació ho mereix, com tots sabem i hem expressat desde el primer moment, però el context, els protagonistes, els motius d’aquell moment no son “neutres” com per obviar-los avui, fent el “joc de l’equidistancia” a la guerra bruta d’en Rufian i cia, contra junts (el d’ara).
Perque ningú creurà que el vot de censura anunciat per erc és contra la socialista Marín, no? És campanya electoral al més pur estil espanyol.

Josep Salart
Josep Salart
11.12.2020  ·  12:14

Fantàstic el comentari de la Berta: un parell d’hòsties a cada un i tots en fila india. Gràcies també a d’altres comentaris que ho resumeixen millor que jo, especialment en Pep i el snmeyor Soler. Senyor Vall, vostè miri la seva bústica de “missatges particulars” que es allà on el felicitem.

La notíca és la presa d’ERC a trobar alguna cosa per enganxar-se a JxC. Són tant miserables que fa temps que s’obliden del país i necessiten un cove ple de peix per insultar-nos. Doncs no, heu de tenir una mica més de respecte pels tontos, sóm sensibles i ens afecta tot.

Ja ho diu la cançó “ Where have all the flowers gone'” : quan n’aprendran ¡¡¡. Quan aprendran els seus votants de fer-los desaparèixer¡¡

BADALONA.- Senyor Parta, els fets són terribles, però més ho es la nostra actitut de expoliar-los fins a fer-los marxar de la seva terra. No marxen perquè volen ni perquè la Mercedes els ha cridat amb un contracte.

Fitxi’s per postres el negoci: la UE dòna més de 40 milions pels rescatats a Canàries només perquè no puguin a embrutar ni pidolar pels seus països. Bingo, criden els amos d’espanya. Ens ho repartim i els deixem tirats a qualsevol lloc. Be, a qualsevol no, tots cap a Catalunya d’amagatotis.

Ni al País Basc ni a Medina del Campo, ni a la casa particular de la Colau, n’acolliran cap.

ramon Feixas
ramon Feixas
11.12.2020  ·  12:15

Per què es voten els pressupostos espanyols? per què es vota la presidència de la diputació amb olor de corrupció? Per què es vota…..?
Per què es tiren els plats pel cap els que gestionen ( dins el possible) la política catalana? Per què hi ha gent que diu ser tant independentista que pot determinar qui ho és i qui no ho és? Hi ha una expressió ben curteta a l’editorial : “a canvi de res” Tant de bo les accions polítiques no fossin a canvi de…que no fossin negocis d’intercanvi de favors dels que gestionen les administracions i (a les ordres de…). Tant de bo la gestió política fos l’art de reunir totes les solucions, vinguin d’on vinguin per aplicar els medis a al benestar i evolució del conjunt, així com la dignitat i possibilitat de desenvolupament de capacitats per totes i cada una de les persones administrades. Aleshores seria propi parla de democràcia. Cóm es pot parlar de democràcia quan els partits polítics gasten una milionada en propaganda electoral a estil comercial, de tal manera que es promocionen líders no pas programes amb propostes serioses i factibles de solucions per tots? Sabem que la moral competitiva ho empesta tot; però casos com el que es tracta en aquesta editorial, fora bo per la cultura catalana , tal com ho va ser la sardana a la seva època, seria bo que provoquessin reflexions, com per exemple aquesta de que s’ha arribat al punt de que un vot polític sigui considerada dolenta si és a canvi de res. Els nostres representants polítics legítims i culturals, a canvi de què són a la presó i a l’exili? Almenys sabéssim aprofitar aquesta seva consciència social i sentit democràtic basat en els drets humans, que per això precisament els hi són negats. Sabem que els que manen i emplenen les butxaques a les institucions de l’estat espanyol posen els medis públics per tapar la corrupció dels seus i inventar corrupció d’aquells que a quan administren ho fan en favor del conjunt. és un de les causes per les que aquells no voldríem ser mai -istes, seria una d’estupidesa que no fóssim independentistes, ja que no és només si ells abusen més o menys, sinó la degeneració de l’espècie que comporta una obsolescència que no s’adiu en res amb la capacitat científica i tècnica d ela humanitat actual, imposant uns valors clamorosament regressius fins al punt que el que anomenen cultura i diner dormen plegats.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
11.12.2020  ·  13:06

Tinc la sensació que l’únic criteri que es fa servir per valorar el pacte amb l’enemic és el moral. Això és un error i esdevé un factor debilitant alhora de formar una estratègia realista per a la independència. Amb dita estratègia, es podria valorar si un pacte serveix als objectius ulteriors o no, més enllà de la rancúnia i la ofensa. Estratègia en tenim, i tant, el problema és que de rendició total; seguir pidolant a l’estat i fent el ploricó a Europa. I des d’aquesta estratègia sí que tots aquests pactes – uns més que d’altres és clar – són lamentables, perquè no fan més que solidificar la submissió.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
11.12.2020  ·  13:24

L’equidistància no és neutral.
I amb el pacte de la DIBA, hi ha moltes coses que ningú diu i la memoria sembla molt curta. Recordeu el que varen fer els comuns? Era suficient abstenir-se i no ho varen voler fer. Aneu a mirar, aneu.
Junts va ser “obligat” a prendre aquella decisió.
I es clar que va ser una equivocació, però els culpables d’haver-los posat entre l’espasa i la paret….. no surten en la vostra història.

Ja n’estic fins els nassos de tota aquesta hipocrisia. Quan demanarà, Sr. Partal, que ERC desfaci tots els pactes municipals injustos que va fer per foragitar Junts de les alcaldies?. I un dels que fa més mal: el de Sant Cugat?

Prou amb les critiques a una sola banda! Ja n’hi ha prou!

jordi Rovira
jordi Rovira
11.12.2020  ·  14:44

En els comentaris sembla que s’insisteix a excusar. Sobretot a excusar a Juntsxcat. Però tant en la forma, com en el fons, el tema d’avui n’és un altre. Sovint molts comentaris enfoquen una mirada politiquera, a uns fets que van més enllà del partit o de l’opció que legítimament uns o altres vulguem prendre. Em sembla que la mateixa editorial ho deixa ben clar: el PSOE és l’enemic. De fet el PSOE és hores d’ara l’únic valedor de l’estat espanyol. Fa pocs dies ho anunciava el mateix Pedro Sánchez ( el presidende ) des d’unes declaracions a TV5 ( jugant a casa ) fetes a mida per argumentar en al·lusió a les últimes proclames militars tant explícites com polèmiques, que la majoria dels espanyols estan amb la constitució. Però aquesta ficció deixa de costat els números reals que una ràpida mirada al Congreso de los Diputados donen. Tot sumant els diputats perifèrics, els qui mantenen una posició de renovació del règim, i els qui en volen una involució; ens deixa el resultat que el règim de la monarquia parlamentaria espanyola del 78, només té el suport incondicional del PSOE. L’article diu molt més encara: el PSOE és un partit corrupte, tan corrupte com el règim. Forma part d’una corrupció amagada que inclou tots els casos de “pelotazos” varis. Una corrupció amagada, tan impune com els lladrocinis reials. A aquesta corrupció cal sumar-hi la nova corrupció, la corrupció de la involució; aquella que tant té a veure amb les martingales del PP, de les gurtels, villarejos, clavegueres com el model judicial colpista. Certament, el pendent ferroviari que anunciava fa tres anys Vilaweb va pujant esgraons dia a dia. Estem ja a l’hora dels saldos. I per saldo, el cèntim de la imputació de la detinguda senyora Marin. Una detinguda amb privilegis. Com molt bé argumenta l’editorial, una detenció d’amagatotis, tan callada com els ha estat possible. Déu n’hi do!
Sembla doncs un bon moment per començar a plantejar la unilateralitat. Cal recordar que aquesta serà obligada arribat el moment. És a dir, d’aquest embolic no ens en traurà ningú. Això no té més sortida que la dissolució.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
11.12.2020  ·  15:12

Bona tarda! Després em lleguré els nosé si he vist 38 o eren 42 comentaris. N’hi ha per una bona estona, però sempre s’apren, i per tant, csñ fer-ho.
Sr. Partal gràcies per la seva bona reflexió i per obrir un “debat” d’opinons sempre ric i oportú.

Segur que la Ñ judicial/mediàtica ahir va actuar d’amagatotis en la forma de detenció de la Sra. Marín; és dels seus (constitucionalista) i del PSOE [PSc].
Calia tapar-ho, disimular-ho i, si podien blanquejar-ho. I ho van fer, clar.

Com continuarà la ‘mascarada’ jurídica i mediàtica? Doncs si fa o no fa. Ja ho anirem veient.

En estar en precampanya electoral, des de Catalunya, els partits s’han afanyat a aprofitar-se’n.
ER, PdeCat, critiquen a Junts perquè
van permetre a Marín, PSc, ser la presidenta de la Diputació de BCN, però obvien i obliden que governen amb el PSc en diverses alcaldies; cosa que també fa Junts.

Així doncs, si cal trencar lligams, cal trencar-los tots i ho han de fer uns i altres, tant a Catalunya com al Congreso. SINÓ que callin tots.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
11.12.2020  ·  15:19

N’estic una mica tipa d’equidistància d’en Partal amb fets que afecten JxCat i ER. Els posa al mateix cistell i els equipara, quan la veritat és que els fets que compara no tenen, ni de lluny la mateixa gravetat.

Què JxCat donés suport al PSC a la Diputació de BCN (quan no sumava amb ER, recordem-ho) i després que ER ho fés en molts ajuntaments i fins i tot la CUP, no és gaire diferent.

Però que ER hagi donat suport al PSOE en els PGE a canvi de res, és una barbaritat tant grossa que no es comparable a lo de la Diputació de BCN de Jxcat.

Però sembla que en Partal només crítica ER si té alguna cosa de JxCat per posar a l’altre platet de la balança. Encara que estigui completament desequilibrada. Això no és professional, sr Partal.

Carles Viñals
Carles Viñals
11.12.2020  ·  16:01

Que el Sr. Partal em perdoni, però dir-nos que “cal traure el PSOE de l’equació” no ens aporta res. Primer, per sobradament sabut; segon, perquè traure’l no és a les nostres mans; tercer, perquè aquells que podrien traure’l no fan altra cosa que incloure’l. És a aquests últims, doncs, als qui penso que hauría d’adreçar aquest missatge. És per això que, més que no pas en l’editorial, en trec més profit i satisfacció dels comentaris.

Josep Soler i Carles Serra ens expliquen tot allò del que abominem i que, ahir amb el PP i avui amb el PSOE, (recolzat pels qui l’han inclòs a l’equació i de cap manera pensen traure’l), ens arrossega cap a l’escorxador.

En la mateixa línia es manifesten Berta Carulla, Àngels Folch, Joan López, Joan F. Ruiz, Pep Agulló, Xavier Utrilla, Josep Salart, Mª Àngels Fita, Francisco Sànchez, Francesc Gilaberte, Pere Sió i Jordi Parera, pel que fa al rebuig d’una “equidistància” que, a més d’insostenible, no contribueix en absolut en frase de Lluís Llach, a “apartar els núvols que ens amaguen la claror”. No cal dir que m’afegeixo als seus comentaris.

I com que sembla ser que també nosaltres hem fet ja la nostra tría, què us sembla si deixem de donar voltes en torn d’allò en que estem d’acord i fem alguna cosa concreta i positiva com, per exemple, engruixir les files del Consell per la República ? I si us plau, no em demaneu raons per fer-ho. En tinc prou i massa per exposar-les aquí i vosaltres mateixos en trobareu més d’una i més de deu només que hi penseu una mica i us escolteu el cor més que no pas el cap.

Oi que ho faríeu si fos el Sr. Partal qui us ho demanés i en fes campanya ? Doncs penso ( i tant de bó m’equivoqui), que no us ho demanarà. Potser per allò de l’equidistància…

Dolors Botet
Dolors Botet
11.12.2020  ·  16:05

La nostra televisió publica cada vegada està mes dominada per Esquerra , hi han dos tertulians com Sergi Sol i Roger Heredia que fan uns comentaris plens de odi i sectarisme. Sempre fen sortir el pacte de la Diputació sense valorar el que Esquerra ha fet a S. Cugat, Figueres,Tàrrega, .també hi han que dir que va ser un pacte del Pdecat ,en aquells moments la Sra. Laura no hi era

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
11.12.2020  ·  16:08

Em crida l’atenció que alguns comentaristes continuïn dient que ERC ha donat el seu acord als pressupostos generals a canvi de res.

ERC ha pactat amb el govern d’Espanya l’indult als presos polítics (salvar al seu soldat Ryan) i a canvi aparca l’independentisme sine die el temps que el PSOE (amb Podemos o un altre) s’afermi en el poder.

Ací, en la Catalunya dels partits polítics, des del mes d’octubre 2017, l’objectiu és salvar als soldats Ryan.

Vostè i jo no pintem res. Som només mercaderia electoral.

Bon profit.

Roser Caminals
Roser Caminals
11.12.2020  ·  16:19

El PSOE és l’enemic, sens dubte, però si demanem un procés just i objectiu per a Laura Borrás també l’hem de demanar per a Marín.
Els pactes amb l’opressor són ignominiosos, però no se’n pot triar i condemnar un–sobretot amb una història tan complexa com la d’aquest–per defensar una equdistància que no està demostrada pels fets. A ER (i al PdCat), el pactisme és un modus vivendi; a JxCat és l’excepció.

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
11.12.2020  ·  17:53

Volia deixar clar la manca de memòria o l’empanada mental que tenen molts amb Junts, però Na Berta Carulla ja ho fa i molt be.

A veure, qui va signar donar la presidència de la Diputació al PSC?, qui, vull dir quina persona, està aquesta persona encara dins de Junts?..o està al PEDeCAT?….llavors de fet qui va estar d’acord en donar la Diputació al PSC, la gent de Junts o la gent del PDeCAT?.

Ja estic fart de que per ignorància o maldat es vulgui embrutir tant a Junts, es hora de posar las coses al seu lloc i dir-les per el seu nom, la gent del Junts actual dubto molt que haguessin signat lo que va signar el Sr. Bonvehì. Per això na Laura Borràs si podes ho voldria desfer, però l’alternativa quina es?…donar-ho a ERC i Comuns ?….es bo una aliança hegemònica per Catalunya d’ERc i Comuns, quant els primers ja governen a TV3 i a molts altres llocs?…..si fos un partit descaradament independentista doncs ho veuria be,…..però la deriva que estan prenent a totes llums no ho es…..

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes