Junts a la Diputació, sense vergonya

  • “Amb aquest pacte, Junts per Catalunya decideix de sacrificar la coherència i la credibilitat d'una manera vergonyosa, sense cap mena de justificació possible.”

Vicent Partal
05.07.2019 - 21:50
Actualització: 07.07.2019 - 00:22
VilaWeb

Feia dies que corria la brama que Junts per Catalunya i el Partit Socialista es preparaven per pactar el govern de la Diputació de Barcelona. Finalment l’acord s’ha tancat i els partits han anunciat que es repartirien el poder en una de les institucions més poderoses del país. Un document trist fixa els acords, sense fer cap mena de referència a res, perquè res no pot unir aquests dos partits, sinó l’ànsia de poder. Tot això que passa a Catalunya queda aparcat i amagat en les quatre ratlles que pretenen justificar el pacte.

D’una manera incomprensible els independentistes i els socialistes passen per sobre de la difícil situació que vivim i prioritzen els interessos gremials en una aliança que no es pot entendre sense prendre en consideració coses que tenen poc a veure amb la política. Concretament, sense entendre el paper dels partits com a màquines que, per sobre de tot, protegeixen la pròpia pervivència i les necessitats perennes dels seus membres i aparells.

Que tots els partits independentistes hagen pactat acords desconcertants, fins i tot ridículs, en aquesta població o aquella no justifica cap d’aquests pactes municipals, que molts independentistes ens mirem astorats del carrer estant. Però aquests pactes per a robar-se batllies o ajuntaments tampoc no poden justificar el pacte ara anunciat a la Diputació de Barcelona, un pacte d’una gravetat especial pel volum, l’abast i la importància de la institució. I perquè arriba després del fiasco a l’Ajuntament de Barcelona, amb l’acord entre Comuns i Valls, en què el Partit Socialista ha estat, precisament, l’instrument cabdal per a fer possible una alternativa a l’independentisme. L’independentisme hauria d’haver entès això: que, per primera vegada, hi ha una majoria alternativa, del PP als Comuns, que pot pactar. I hauria d’haver aconseguit que els polítics, de tots els partits, deixassen de banda les picabaralles per concentrar-se en programes i objectius tenint en compte la nova realitat. Però no ha estat així.

Cal entendre que en aquest país les diputacions han estat, històricament, la gran maquinària del poder. I ho són encara ara. Les diputacions tenen diners, recapten diners, tenen molts llocs disponibles, moltes cadires a oferir, una vida generalment discreta, amb pocs titulars, i poden repartir molt entre els municipis, de manera que la seua influència en la política local és enorme. Per això els aparells dels partits han considerat sempre que les diputacions eren l’instrument privilegiat que els permetia de superar qualsevol crisi –si s’esqueia, oferint un refugi còmode i discret a càrrecs destituïts per la voluntat popular o pels pactes que es resisteixen a tornar a la societat civil i aspiren a ser mantinguts vitalíciament per la resta dels ciutadans.

Per una altra banda, els partits són, gairebé tots, una mena de societats limitades interessades en la pròpia pervivència, pervivència que exigeix llocs remunerats. Amb aquest pacte, Junts per Catalunya ha decidit de sacrificar la coherència i la credibilitat del seu projecte d’una manera vergonyosa, sense cap mena de justificació possible, sense pensar en la frustració a què aboca molts dels seus votants. I no hi ha gaires explicacions possibles d’aquest gest que no impliquen un judici sever sobre la seua moralitat i la seua honorabilitat. És clar que la imatge del Partit Socialista pactant amb Junts per Catalunya, després d’haver abocat tanta porqueria sobre l’independentisme i d’haver estat còmplice del 155 i de la repressió, no pot caure més baix. Però aquests ja s’ho faran.

Allò que preocupa profundament del gest de Junts per Catalunya és que menysprea els electors i que corrobora que així ni s’avança cap a la república, ni es moralitza la vida pública, ni es governa millor el país. Per a encarar un problema abans cal acceptar que el tens. I si fins ahir era gairebé impossible de no adonar-se’n, en vist del ball d’aliances estúpides que a molts llocs han protagonitzat la CUP, ERC i Junts per Catalunya, ara ja és eixordador: és el partidisme portat a aquest extrem que més impedeix de tirar endavant.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
josep antoni del
josep antoni del
05.07.2019  ·  22:15

Ho sento, Vicent, aquí serà la primera vegada que discrepo dels teus anàlisis que tanta força em donen sempre per seguir creient amb la nostra república no publicada, però si desitjada. El 155 és el congrés de diputats espanyol, és el senat i és el gobierno de Espanya, no ens oblidem. És aquí on no hem de pactar res amb aquesta gent. Sánchez llop disfressat de corder políticament parlant vers els interessos de Catalunya com a país. Quan parlem de municipis em de mirar moltes altres coses de proximitat amb el ciutadà, i en el cas de la Diputació, que és política municipal hem d’estar dintre per poder ajudar el màxim els interessos dels municipis. Aquí no va de rey, ni d’esglèsia, ni d’Europa, ni d’Espanya. Aquí va dels municipis que integren la Diputació de Barcelona i cal està dintre del govern d’aquest pressupost tant important per Catalunya en general. Per tant ho sento Vicent, però JxCat està fent molt bé com a partit municipaliste de intentar governar aquesta superestructura.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
05.07.2019  ·  22:21

En canvi jo discrepo de josep antoni del i em sumo a l’opinió de Vicent Partal. Trobo que els partits sobiranistes estan fent un paper deplorable. Que no tenen memòria del 155? I del que va passar a l’ajuntament de Barcelona? Només hi ha un guanyador: Miquel Iceta.

Núria Coma
Núria Coma
05.07.2019  ·  22:22

Quins poca-vergonyes tots plegats!
No pot ser que se’ns posi cara de tontos dia si també. I s’omplen la boca de la paraula dignitat.

La nostra!! cap més.Ara mateix i des fa uns mesos, els nostres polítics es comporten de forme indigne, amb nosaltres, que els hem votat , recolzat, els hem plorat i admirat.
Tots ells, ens han perdut el respecte i de cap manera ho merrixem

Antoni Muntané
Antoni Muntané
05.07.2019  ·  22:22

Després d’un viatge a Estrasburg de 42 hores sense parar, m’agradaria una mica de dignitat per part dels polítics. Simplement !!*!!

Jordi Casafont
Jordi Casafont
05.07.2019  ·  22:25

Junts per Catalunya no esperava que pateu amb el partit Socialista no teu vergonya?

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
05.07.2019  ·  22:29

Ja no queda cap polític independentiste decent al nostre país?.Son uns venuts miserables,capaços de qualsevol cosa per mantenir el cul enganxat a la cadira.Pactar amb els carcellers dels vostres companys,quina vergonya!!.

Antonieta Jarne
Antonieta Jarne
05.07.2019  ·  22:32

Que se segueixi dient que tant JuntsxCat com ERC són independentistes indica fins a quin punt l’independentisme és inofensiu.

Josep Usó
Josep Usó
05.07.2019  ·  22:35

Sembla que els aparells dels partits polítics, també dels independentistes, estan farcits de personatges incapaços de guanyar-se la vida més enllà dels càrrecs públics. Vergonya, cavallers, vergonya. Només per dignitat.

CONXITA AIXANDRI
CONXITA AIXANDRI
05.07.2019  ·  22:35

Que ens passa? Ens estem matant entre nosaltres? Sento tanta vergonya… I el mes greu es que no podem deixar de votar perquè l’alternativa es pitjor!

Matilde Font
Matilde Font
05.07.2019  ·  22:42

És una vergonya per la gent que volem aconseguir la República Catalana i intentem ser coherents amb els nostres actes diaris encaminant-los en aquella direcció, veure com els partits “independentistes” deixen de banda els seus principis i pacten a les institucions amb els seus propis botxins per mantindre una mica de “poder” polític.
Són uns cínics!

joan rovira
joan rovira
05.07.2019  ·  22:49

Votem a qui no mana.

Saben que qui està establint les decisions econòmiques per a BCN, l’AMB i de retruc a tot el país és una “associació privada sense ànim de lucre”?, ho diuen els seus estatuts, anomenada (PEMB) Pla estratègic de la Barcelona metropolitana del 2030 -promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona -presidida pel president/a de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)
https://pemb.cat/ca/estatic/que_es_el_pemb/2/

En formen part:

Els principals agents econòmics i socials de l’àrea metropolitana de Barcelona que, conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, són les institucions promotores:
Aeroport de Barcelona
Cambra de Comerç de Barcelona
Cercle d’Economia
Comissió Obrera Nacional de Catalunya
Consorci de la Zona Franca
Fira de Barcelona
Foment del Treball Nacional
Port de Barcelona
Unió General de Treballadors
Universitat de Barcelona
Altres entitats econòmiques, socials i culturals de l’AMB que s’han anat integrant en el pas dels anys i que formen part del Consell General. Actualment són més de tres-centes.
Els trenta-sis municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona
Altres administracions que operen en el territori (Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Consell Comarcal del Barcelonès i Consell Comarcal del Baix Llobregat)

Veure el llistat dels representants:
https://pemb.cat/ca/estatic/consell_general/14/

La colonització, mitjançant la macrocefàlia de Barcelona, està acceptada per tots els partits que treballen des d’una perspectiva colonial i menystenen la Catalunya equilibrada i en xarxa. Per això, l’Àrea metropolitana està en mans de les esquerres espanyoles que posen el segell de qualitat a les desigualtats, permetent i no denunciant l’espoli fiscal; doncs, és una manera de mantenir segrestat l’electorat d’aquesta part del territori com passava amb Tarragona i la seva zona industrial o amb Lleida.

Sempre els polítics espanyols i catalans han bescanviat, a les ordres dels interessos oligàrquics, la realitat catalana per la bijuteria espanyola!

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
05.07.2019  ·  22:49

Quina vergonya!!!!
Sabem qui firma el pactte per part del PDCAT, en aquest conglomerat hi estan tots d,acord o no.
Potser es l,hora d,aclarir coses.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
05.07.2019  ·  22:56

ERC vol investir PS (155) a canvi de res, oi? Pactar amb el 155 a la Dipu a canvi de poder té més trellat, oi?

David Duran
David Duran
05.07.2019  ·  23:01

Estic molt d’acord amb l’editorial i les conclusions que presentes, Vicent. Afegiré una petita informació més en aquesta línia. A Sant Pere de Ribes es va crear, per a les municipals, una candidatura republicana, que amb el suport de l’ANC agrupava totes les forces independentistes. ERC, però, va abandonar el projecte i el PDECAT, a últim moment, va decidir presentar una llista pròpia, a pesar que els seus regidors i militància estaven integrats en aquesta candidatura, junt a la CUP i altres. La llista de JxCat es va presentar, amb persones desconegudes, per garantir els vots a la Diputació de Barcelona, però, com era d’esperar, no va treure cap regidor i va restar vots a la candidatura republicana.
Definitivament, els partits no estan a l’alçada del moment històric. Ni uns ni altres. Potser els demanem una cosa per a la que no foren creats, al cap i a la fi són instruments per a la gestió a curt termini, no per al canvi profund que els demanem. Serà la gent que haurem de seguir empenyent. Fins al final.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
06.07.2019  ·  00:01

Dons jo també discrepo de l’editorial i de la majoria de comentaris.

A mi aquest no em sembla un escàndol més gros que el d’incomplir el pacte del parlament i no investir Puigdemont que és qui vàrem votar. Tampoc em sembla gaire pitjor que voler arrabassat ajuntaments a JxCat pactant amb PSC i fins i tots ciudadanos. O què voler investir Sánchez malgrat les humiliacions constants i la repressió contra el poble de Catalunya. I a ERC tot això els hi hem de perdonar i a JxCat no?. Amb quina justificació?. Dons sincerament, un cop oberta la veda del joc brut, no veig la justificació que uns ho puguin fer i els altres no.

A més, potser per fi ens n’adonarem d’una punyetera vegada que els partits, TOTS, van a la seva, fan la seva guerra (la de la menjadora) pel seu compte i el que prometen o diuen és una excusa per aconseguir el poder. I nosaltres, el país i la independència hem estat l’excusa per seguir fent bullir l’olla (la seva olla).

Sílvia Poll
Sílvia Poll
06.07.2019  ·  00:05

No tinc paraules, era el que em faltava per acabar malament el dia. És absolutament vergonyós com “els nostres” politics s’estàn carregant l’independentisme. A veure quanta gent anirà aquest any a la Dìada, amb la samarreta, el punt o la mare que els va parir.

Antoni Dalmases
Antoni Dalmases
06.07.2019  ·  00:09

Diuen que la política fa estranys companys de llit. Ara, a més, sabem que per allitar-se amb algú, es cobra. Aquestes transaccions comercials interessades, desprovistes de sentiments i de moral tenen un nom que ara fa lleig de dir, però que tothom sap.
En aquests negocis jo no hi vull entrar, o sigui que ja us ho fareu: gaudiu de la festa, però amb mi no hi compteu!
Estic tristament convençut que vivim una situació i un moment, en aquest país, que demana definir-se: o actues i vius en funció de la raó, guiat pel bé comú i defenses la justícia i la dignitat de les persones o ets una rata.
Jo ja no penso votar mai més cap rata.

Ramon Sans
Ramon Sans
06.07.2019  ·  00:29

Nadie de ERC o JUNTS PER cATALUNYA puede justificar sus PACTOS en positivo , SINO ACUSANDO A LOS OTROS INDEPENDENTISTAS que lo hacen PEOR …. mientras los UNIONIONISTAS BRINDAN CON CHAMPANY , LOS PRESOS JODIDOS , LOS EXILIADOS PERSEGUIDOS y la gente haciendo miles de KM para defender los derechos de Catalunya …. NUESTROS , LOS DE TODOS ….

NO VA A GANAR ESPAÑA …. VAMOS A PERDER LOS INDEPENDENTISTAS y ojalá TODOS , TODOS , TODOS —- RECTIFIQUEN , porque entre declaraciones de Rufian , regalos de votos por miedo a Vox , y pactos de mierda ( no quiero extenderme más ) …. nos hunden en la miseria.

HABLEN Y NO SE LEVANTEN DE LA SILLA HASTA ARREGLAR SUS DIFERENCIAS …. O ESTO SERÁ UN SOLAR.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
06.07.2019  ·  00:33

JxCat (David Bonvehí) pacta amb el PSC

Tant que rondineu amb ERC i ara que pacteu ‘contra natura’ en l’Òrgan de més poder de Catalunya, calladets..

Així, en definitiva, no s’avança cap a la república ni es moralitza la vida pública ni es governa millor el país. Vicent Partal

Avui toca Comentari amarg, oi, amic Vicent? No n’hi ha per menys
Com el MHP Puigdemont no vigili, els seus li segarán l’herba sobre el peus

Julia Juvé
Julia Juvé
06.07.2019  ·  00:43

Es una vergonya i una traïció per part de tots tant de ERC com per part de Junts xCatalunya. Tant un com l”altre han fet pactes només per el seu interès,no per el pais. Com volen que confiem amb ells? Com farem la Republica si ells actuen aixi?

jaume vall
jaume vall
06.07.2019  ·  00:44

Què fem ANC, Òmnium? :

Manifestacions demanant unitat?
Criticar l’espanyolització de la política catalana?
Promoure un partit-independentista-nou-que-no-tingui-rèmores ?
Esperar la generació que hagi ampliat la base?
Plegar?
Res?

Imaginem-nos per un moment, en un atac de rauxa (en el fons molt assenyada) que la societat catalana sobiranista no partidista arribés a forçar la llibertat dels presos polítics, que les portes de les cel·les s’obrissin per la pressió de milers de persones. Gairebé dubto de si els nostres líders s’atrevirien a sortir, a escapar dels carcellers, a fondre’s amb el poble i a mantenir el pols amb l’estat. O, per contra, degut a la interiorització del paradigma que ens està ofegant, renunciarien a la llibertat, per no haver d’assumir més riscos. Potser, no, potser són imaginacions meves.

En fi, va ser bonic mentre va durar el compromís, l’ esperança, la il·lusió, la confiança mútua.

Josep Albà
Josep Albà
06.07.2019  ·  00:48

El pacte a la Diputació com a paradigma final, d’acord.

Però l’autèntica naturalesa dels partits autoanomenats independentistes: JuntsxCat, ERC i CUP, s’ha anat revelant sense vergonya i sense dubte, de manera contínua des de la gran tragèdia nacional del 10 d’Octubre, confirmada després el 27 d’Octubre.

Mentides, estafes, renúncies i pactes inconfessables han estat l’únic llegat d’aquestes forces polítiques des del 10 d’Octubre. Res més.

Han fet servir els nostres vots i l’esforç i la voluntat ferma i decidida de centenars de milers de catalans per la Independència, únicament com a modus vivendi, i per perpetuar el règim del 78 fent veure que el volien canviar. Però cap d’ells, en cap moment, n’ha tingut ni la més mínima intenció.

Només s’han aprofitat de nosaltres, de la nostra lluita, de la il·lusió de la gent, de la necessitat de llibertat de la majoria de la societat catalana.

Des del 10 d’Octubre fins als inconcebibles pactes produïts després de les eleccions municipals, tot, TOT, ens demostra que hem estat venuts, enredats sense cap mania. Ens han tractat i ens tracten com a autèntics passerells, com a babaus que els seguirem votant facin el que facin.

Tots ells, tots, han pactat amb els feixistes del Block 155. No hi ha paraules per qualificar aquests pactes vergonyosos, indecents. És creuen que ja no s’han d’amoïnar ni per les formes, tan segurs estan de la nostra submissió.

I això de la Diputació no serà el final. S’estan preparant per investir Pedro Sánchez. Amb els nostres vots per la Independència salvaran España i, de passada, salvaran les seves cadires.

Hi deu haver polítics honestos i valents dins de JuntsxCat, ERC i la CUP, segur. Han de sortir-ne immediatament, han de denunciar aquest frau gegantí i s’han de posar al servei dels dos milions de persones que vam votar Independència. Independència, no cap succedani, no cap pacte amb els botxins, no cap diàleg amb els feixistes.

Cal alliberar-se d’aquestes velles, corruptes i ineptes sigles i bastir un moviment democràtic i transversal que respecti els nostres vots i planti cara a España, l’enemic, sense treva i sense por.

Nosaltres vam guanyar. Ells es van rendir. O els fem fora o la seva rendició serà la nostra fi.

Jaume Abelló
Jaume Abelló
06.07.2019  ·  01:20

Els partits polítics son agències de colocació i s’han convertit en vulgars gestories on cada 4 anys van a un concurs public (eleccions) on cada un explica les millors fantasies per a vendre el seu producte. La gent els vota i després ells miren pels seus interessos (cada agencia te molts treballadors que paguen les seves quotes que els dona dret a un lloc de treball).

Son l’instrument perfecte de l’oligarquia: Tenen al poble distret (es pensen que amb el seu vot poden decidir alguna cosa) i per altra banda els escollits sempre estan a disposició d’alló que els hi manin els de dalt: Els treballadors d’aquestes immenses agencies de colocació ho tenen assumit, la seva prioritat es el partit i fan els que els hi diuen, canvien de discurs quan cal, avui blanc demà negre; l’important es el lloc de treball (el partit)

Nosaltres amb el nostre vot hi hem col·laborat, formem part d’aquesta immensa estafa que es diu “democracia” El dia 1 d’octubre ens vam pendre la pastilla blava i vam veure a “Matrix” i un cop ho veus es dificil tornar a enrere.

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
06.07.2019  ·  01:28

Trobo vergonyós que amb el que ens està caient no tinguin la més mínima voluntat de posar-se d’acord ERC i JUNTS x CAT. Els vostres votants volem UNITAT. Vosaltres ( uns quants, mai s’ha de generalitzar) cerqueu cadires.
Jordi Graupera, presentat a les properes eleccions Catalanes

Jaume Sanllehi
Jaume Sanllehi
06.07.2019  ·  01:31

JuntsXCat pactant a la Diputació amb els carcellers del 155. Quina vergonya i indecència.

Joan Coll
Joan Coll
06.07.2019  ·  03:00

Deplorable JxCat. I deplorable els paperots d’ERC (editorial d’ahir, etc). Amb aquets partits, realment costa molt mantenir la fe i dipositar tota l’esperança en la força de la gent.
Fins ara pensava que JxCat encara era un instrument de futur vàlid. Ara només puc confiar en Puigdemont i una Crida que permeti netejar tanta brutor i començar de nou!

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
06.07.2019  ·  03:17

potser sigui una censura massa carregada de desencís i de ràbia, però la conducta de les nostres (en bona part Conxorxes de polítics trepadors,aprofitats i en venda) ens sitúa en un estat de decepció profunda i de cagar-nos grollerament en la mare que els va cagar a ells. Es noble i honrat tenir una ” poltrona” que asseguri una nòmina apetecible io que exigeixi un treball, un esforç i un compromís envers determinades situacions i amb persones que necessiten dels diputats que airegin coses que els corresponen. Mentrte hi hagin diputats sense moral, sense dedicació i fins i tot que ni es presenten a les sessions, el nostre òrgan legislatiu seguirà sent un espai inútil,car i desaprofitat.La gent que està a un parlament necessita formació cultural, legal i democràtica que no s’apren en un día i sense una correcció de criteris pesonals sovint força arrelats.

Miquel d'Arenys
Miquel d'Arenys
06.07.2019  ·  04:05

Al capdavall es comença a entendre tot plegat………………………….i tot plegat ha estat una lluita entre ells dos. Si, tots dos partits, per veure qui tenia l¡ hegemonia del catalanisme politic…i està guanyant ERC per golejada i no se sap perquè.

Francesc Gispert
Francesc Gispert
06.07.2019  ·  04:34

Ostres, però no dèieu que som molt males persones els que avisàvem que els polítics processistes són uns traïdors? Quina sorpresa, oi, que els que es van cagar a sobre del resultat del referèndum d’independència vinculant col·laborin amb l’enemic.
El nostre error (dels independentistes, vull dir) va ser permetre que s’acabés el dia 3 d’octubre de 2017 sense que els polítics catalans temessin per la seva integritat personal si no complien la promesa de declarar la independència en 48 hores. Vam deixar que els espanyols els fessin més por que nosaltres i, naturalment, sempre és més fàcil escopir a la cara a algú que no s’hi torna.

Eduard Gracia
Eduard Gracia
06.07.2019  ·  06:20

Avui estic molt en desacord amb l’editorial. En primer lloc perquè oblida que aquest acord té lloc en un context d’acords municipals contranatura, començant pel de Sant Cugat del Vallès, on ERC s’ha posat d’acord amb el PSC per a fer JxC, que era el partit amb més regidors, fora de l’alcaldia, i acabant amb el propi intent de tripartit d’ERC a Barcelona, que va ser frustrat només perquè el PSC (no ERC) s’hi va negar. En aquest context, acusar JxC de pocavergonya per fer el mateix que els seus rivals, quan des del principi JxC va demanar la unitat de llistes a les eleccions, és com acusar un boxejador de donar cops de puny quan lluita en un combat de boxa en el que inicialment no volia participar, i en el que està rebent un cop de puny darrera l’altre. Fixeu-vos, de fet, que aquí no es tracta de l’excusa del vell “i tu més”: el problema fonamental que l’editorial oblida és que situacions com aquestes estaven destinades a tenir lloc des del moment que certs partits sobiranistes van decidir anar sols perquè creien que així guanyarien més vots (de fet ERC no ha ampliat la base independentista però està prou clar que ha ampliat la SEVA base de votants) i, encara més, varen proclamar a tothom que els volgués escoltar que, donada l’opció, la seva preferencia serien acords post-electorals amb els Comuns.

Jaume Agustí
Jaume Agustí
06.07.2019  ·  06:41

Magnífica reflexió. Del PSC no m’estranya aquest comportament, però Junts per Catalunya s’ha embrutat , una taca vergonyosa que l’article explica prou be. Quina autoritat poden exercir després d’això? Què en dirà Puigdemon, la Crida, el Consell per la república? O es que la Diputació els hi dona més diners que els que poden recollir del les donacions voluntàries de tants ciutadans que ens sentim estafats?

Pepita Carlos
Pepita Carlos
06.07.2019  ·  06:50

El poble intentem fer el que ens demanen hem anat Estrasburg gent gran un viatge esgotador de moltes hores d’autobús i intentem fer tot el que podem i després veus com actuen els nostres polítics intentant repetir-se totes les cadires posibles amb partits que han avalat el 155.
VERGONYA, no se que faré apartir d’ara

Josep Constantí
Josep Constantí
06.07.2019  ·  07:17

El primer pacte el d’, erc-podem, excloent junts. Aquest és l’origen i causa del pacte final

M. Glòria Bassas
M. Glòria Bassas
06.07.2019  ·  07:35

Jo vaig votar per veure Puigdemon President. He votat per veure Puigdemon a Europa. No he votat perque es pacti amb ningú que hagi recolxat al 155. No he votat per pactar fer president cap persona que recolzes el.155.
Vaig votar persones que per complir el que deien en campanya són a la presó i l,exili.
Si no poden fiar-nos de la gent a qui votem, haurem de canviar el sistema. No s,hi valen estratègies amagades.

Josefina Estremera
Josefina Estremera
06.07.2019  ·  07:51

No ho entenc!!! Estic indignada!!! Fins ara, em feia la sensació que era ERC la que sempre feia comentaris impropis i tenien actituds que trencaven la unió tan necessària dels partits independentistes. Ara, JXC ens deixa astorats amb aquest principi d’acord… I amb el PSC!!!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
06.07.2019  ·  08:02

Els partits són el que són i, mentre no definim un nou sistema a la nova reṕublica, fracasarem si demanem a les vaques que volin o als coloms que dónin llet. Si els demanem dignitat o obediència al mandat popular o sentit d’estat fracasarem. Els partits al sistema espanyol són el que en Vicens explica a l’article: oficines d’ocupació que dónen menjar a moltes families. El sistma està perfectament dissenyat per impedir que els partits mai puguin obeir el mandat popular.

El problema dels partits catalans de l’era de la represió no és aquest. El problema és que els espanyols els fan jugar contínuament al dilema del presoner i els partits catalans són rucs. A cada jugada cauen a la trampa de no cooperar entre ells i deixar-se portar on vol l’enemic.

La única solució que hi veig és que es reuneixin tres persones amb una mica d’intel·ligència, una de cada un dels tres partits catalans, i s’adonin que estan jugan al dilema del presoner iterat. Que estableixin una estructura de coordinació on es calculi l’equilibri de Nash del sistema i actuin de forma pactada a partir d’aquest equilibri de Nash.

M’explico: poden simular que si la CUP vota juntament amb els espanyols pot putejar al govern i tombar els pressupostos perquè hi ha coses que no els agraden, que si a la diputació de Barcelona JxC vota juntament amb el PSOE poden putejar a ERC i tenir uns quant calerons, que si ERC s’absten amb Sànchez pot putejar a Puigedmont a canvi de que Junqueras es passi els 30 anys de presó a Catalunya en comptes de fer-ho a Espanya….. Llavors poden calcular què passa si en comptes de caure a la trampa del dilema del presoner, cooperen a tot arreu. Què passa si la CUP aprova els pressupostos amb uns canvis que millorin l’estatu quo segons la ideologia de la CUP. Què passa si JxCat i ERC pacten amb el comuns la diputació i deixen fora al PSOE repartint-se entre ells les cadires. Què passa si ERC tomba el govern de Sánchez, Puigdemont lidera la implantació de la república efectiva i Junqueres surt de la presó….

Es tracta d’establir un mecanisme per definir com es poden repartrit el pastis que poden guanyar actuant conjuntament. Una vegada acordat el repartiment del pastís, l’objectiu ja no és que cada partit aconsegueixi el bocí menys petit a cada jugada, l’objectiu llavors és que els tres partits catalans actuïn a totes les negociacions i a totes les institucions amb una sola veu i amb una sola cara per tal d’obtenir el pastís més gran possible i repartir-se’l despres en base al que prèviament hagin acordat proporcionalment (però molt més gran) al que obtindrien si es barallessin con a gats que és el que estan fent ara.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Dilema_del_presoner#El_dilema_del_presoner_iterat

Núria Feliu
Núria Feliu
06.07.2019  ·  08:06

M’afegeixo als cometaris de l’editorial i dels companys. Em sento estafada! Vaig a tots els actes, manifestacions, crido “unitat!” fins a quedar-me sense veu, però tot per res.
Em sap greu pels nostres polítics i exiliats, sembla que els seus companys de partit els han abandonat. Només compten els seus interessos.

Mercè Duran
Mercè Duran
06.07.2019  ·  08:41

Estem arribant al del.liri, és vomitiu.
Potser és l’hora de que els independentistes de carrer, com diu Partal, donem el cop de puny sobre la taula, però no tenim liders…
Un Òmnium esquerrarepublicanitzat i una ANC dèbil i sense rumb ho fan dificil, i jo ja estic farta de tonteries de performances i samarretetes de colors.
Ara també he de dir cada dia la meva capacitat de sorpresa és menor, ja m’ho espero tot i em temo que aquesta cursa de despropósits encara no s’acabat

Antoni Oller
Antoni Oller
06.07.2019  ·  08:46

Havent llegit per sobre (i només per sobre, ja em perdonareu) tant l’editorial com alguns comentaris, em sembla que el partidisme que no ha abandonat mai les sales de màquines dels aparells dels partits, tots, exceptuant potser la CUP fins fa poc, de mica en mica es va infiltrant i infectant els nostres cors. I amb aquest panorama la independència és més lluny que mai, més lluny que quan en Pasqual Maragall va proposar un nou estatut i en Pujol s’hi oposava. Està tan lluny que fins i tot la CUP ho admet, a risc de perdre fins i tot les seves bases fundacionals; “benvinguts al club”, i ho dic amb una amargor insuperable. Fa mesos, recordo com Partal va escriure que opinava que Catalunya no era Escòcia, que allò que allà funcionava (un únic partit indepe, SNP), aquí no podria funcionar perquè la societat era plural i tal; jo sempre m’he cregut tots els intents d’agrupar l’independentisme, des de JxSi a la Crida; però res ha funcionat, i per tant Partal deu tenir raó quan diu que a Catalunya això és impossible. Molt bé, o malament, perquè llavors el que és també impossible és la independència. Tot el que està passant és una recomposició –ressituació dels partits per aguantar-se ells mateixos i travessar el desert de frustració política-nacional que ens durarà dècades, sense que a ningú li passi allò que ja va passar a Unió i ara em sembla que està passant a ICV: que els bancs et veuen insolvent a curt-mitjà i llarg termini, i et comencen a reclamar el deute amb veu alta, fins i tot a les portades de la premsa, que és com enviar-te el “cobrador del frac” a casa. Per favor, premsa, per la nostra salut mental nacional col·lectiva, no us rabegeu més en les males notícies, que comencem a donar símptomes d’estar absolutament esgotats, exhaurits i espremuts del tot, die Zitrone ist trocken.

Lluís Turu
Lluís Turu
06.07.2019  ·  08:50

Totalment d’acord amb Eduard Gràcia i Jaume Agustí. Molt interessant l’aportació de Joan Ramón Gomà, i no ens deixem portar per l’ indignació cap el no-res.

Nina Santiago
Nina Santiago
06.07.2019  ·  09:16

Fins ara ERC ha manyspreat tot el que ha volgut al PDCAT, per pactar amb la Sra.Colau el primer que varen decidir es excloure PDCAT, ERC va per lliure i sestima més pactar amb Bildu o gallecs.
PDcat esta en moments dficils i si resulta que pacta amb el PSOE una institució important com la Diputació és un traidor.
Ja esta bé de trobar fantastic tot el que fa ERC i un crim el que fa PDCAT.
Del que es tracta es poder treballar per als insteressos dels catalans.

Albert Miret
Albert Miret
06.07.2019  ·  09:23

Oblidem-los. No tenim ni un pseudopolític que ens representi. No volen entendre per què els vam votar ni que mai més les votarem ni a uns ni als altres. Ens queden encara organismes que ens poden ajudar a organitzar-nos: ANC i Òmnium. Utilitzem-los per a organitzar-nos i per a presentar-nos a les pròximes eleccions com a gent del poble, sense cap més interès que la independència de Catalunya. Prou maniobres barroeres amb els nostres vots. Fem-los un “Tortosa” per sempre més, per botiflers i estafadors passaran a la història negra del nostre país. A la merda els partits i els que en viuen. S’ha acabat la paciència!

Jordi Jutglar
Jordi Jutglar
06.07.2019  ·  09:24

Es desconcertant l’actitud del partits independentistes, jo ja no se on som. Haurien d’estar units per aconseguir l’objectiu, però estan cada cop mes enfrontats, es vergonyos. Els que haurien de intentar desmotivar a la gent son els partits unionistes, però qui ho esta fent son els independentistes….potser es el que volen….

Pep Agulló
Pep Agulló
06.07.2019  ·  09:39

LA GRAN ESTAFA. ORFES DE PARTITS INDEPENDENTISTES

Contra l’enemic, si votes un partit independentista que diu mantenir-se fidel a l’1-O i després pacta amb els botxins, llavors, tenim dos enemics: l’enemic i el traïdor.

La facilitat de les forces indepes (totes en diferents estils) de pactar amb l’enemic i tancar-se en banda cap a l’aliat, expressa clarament quins interessos els mouen… la cerca de l’hegemonia del poder autonòmic. Pobres presos que en són moneda de canvi de l’estafa. Recordeu quan pensàvem que els presos haurien de ser un altre front de la lluita, etc…

S’ha creat un tall profund entre els partits independentistes i l’independentisme del carrer. Ara per ara, sigui en les eleccions que sigui l’independentisme perdria la majoria. De totes totes. L’abstenció donaria el país en safata als feixistes.

Això tindrà conseqüències tant a dins de les formacions perquè encara queden residus de dignitat, i a fora, al carrer. L’11-S d’ANC i ÒMNIUM no té ara ja cap sentit. Llegiu la proposta de Xavi Diez de fa pocs dies.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

PS. Interesant el comentari de Joan Ramon Gomà, sobre el dilema del presoner però el meu estat anímic no em permet de raonar gaire….Tampoc em vull deixar portar per la indignació.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
06.07.2019  ·  09:53

Senzillament és un frau. El sistema de partits , tal com l’hem conegut fins ara, comença a donar símptomes d’esgotament. Sabem que els partits del règim del 78 mai negociaran un referèndum d’autodeterminació per Catalunya, ara també sabem que els partits dits independentistes mai ens portaran a la independència. El procés està ferit de mort, sembla exagerat dir-ho però … la repressió, el canvi de paradigma d’ERC, la inflexibilitat de la CUP, l’odi i la competència per capitanejar el procés entre JuntsXCat i ERC … per altra banda la resposta tova i cada cop menys influent de l’ ANC i Òmnium. El mal que ens van fer les porres de la policia espanyola l’1-O comença a ser comparable al de la profunda decepció que sentim des de fa molts mesos sense cap, cap notícia o acció que signifiqui un avenç . L’11 de setembre d’enguany no pot ser una altre demostració folklòrica, d’ordre i netedat!. Si tot va començar a Arenys de Munt, desobeint i des de baix, cal tornar-ho a fer, cal desobeir, cal fer una acció contundent no simbòlica. Desperta ferro!

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
06.07.2019  ·  10:03

Segons el meu parer, JxCat es venja d’alguns pactes municipals d’ERC. Tristament, la tant reclamada unitat se la passen pel folre. Ens caldrà reclamar la independència com a mínim durant 4 anys més.
Crec què, quan abans millor, val més convocar eleccions “autonòmiques” i aprofitar 4anys per generar nous lideratges que tinguin clar què volem els catalans i que es lluiti de debò per la independència.
Visca Catalunya Lliure !!*!!

eva salas
eva salas
06.07.2019  ·  10:03

Benvolgut Vicent, amb aquests relats anem a l’aigua:

JxCat ha pactat amb el PSC per no perdre la Diputació, ja que s’hauria pogut repartir un pacte com el de l’Ajuntament. I no hi hauria cap partit independentista a la Diputació de Barcelona. ERC també ha explorat les seves vies a banda de ERC.

Si secundem el relat d’Aznar constantment de que ens trencarem, ens acabarem trencant. I en serem nosaltres els responsables.

ernest ramos
ernest ramos
06.07.2019  ·  10:07

trobo que el President , Comín, Ponsatí i tot el Consell per la República haurien de comentar i explicar i definir la seva posició.

Albert Martín
Albert Martín
06.07.2019  ·  10:20

A veure. Les crítiques les feu segurament perquè no coneixeu la Diputació de Barcelona. Sabeu que es poden nomenar la tira d’assessors? I l’enorme influència municipal que es té a través d’un més que considerable pressupost i la munió de bons tècnics de què disposa? Doncs totes dues coses les necessita urgentment JxCat per sobreviure.

Certament, queda lleig des del punt de vista independentista però, a aquestes alçades, tampoc cal estripar-se els vestits, no? També serà divertit veure què fan els comuns, que a Barcelona no varen voler fer govern amb ERC i JxCat.

Antoni Serrano
Antoni Serrano
06.07.2019  ·  10:24

No se m’acut res més: VERGONYA!

Josep Salart
Josep Salart
06.07.2019  ·  10:26

Es curiós el que em passa quan llegeixo aquestes notícies: només penso què en pensa el MHP Puigdemont.

Vull llegir aviat el seu parer d’aquest pacte, les persones i els motius de tot això.

Per mi és l’únic capaç de moure persones (i vots) de tots els partits que aspiren d’una vegada a enfrontar-se a la bèstia.

Em preocupa mooooolt més el recolzament gratuit i malaltís al president espanyol i que l’Artur Mas (que hi va posar la galta per rebre la primera hòstia) ho beneixi en contra de l’opinió de Waterloo.

Turull, Rull, Forn, Ponsatí, Comín, els Jordis, Bassas, Puig, Gabriel, Rovira. Tots aquest no són independentistes? Són pactistes, autonomistes i persones que avui viuen comodament de cap de setmana?

Soms més del 50 per 100 que estem al costat de la bona fe, de la sinceritat, del compartir i de viure en un país normal.

JORDI GUIMET
JORDI GUIMET
06.07.2019  ·  10:34

Quina vergonya, estic disgustat amb ERC per les seves traïdories constants i ara aquests pets de gat la caguen del tot. Hem de trobar la manera de fotre fora a aquests miserables i incapacitats politics que no treballen per Catalunya i el seu poble, que només busquen les cadires i els sous ajuntant-se amb els criminals espanyolistes que imposen el 155, son tots una banda anti catalanista que estant impedint la llibertat del nostre poble impedint engegar la República del 27/10/17 fent costat als espanyolistes per mantenir el Estatuto de Autonomia. TRAIDORS DESGRACIATS MARXEU DE CATALUNYA!!!

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
06.07.2019  ·  10:36

Trist editorial, per la perfecte descripció dels moments que ens fan viure aquests “partidets autonòmics” que ens han segrestat el vot. Comparteixo l’indignació general i la majoria de comentaris dels companys. No em sembla justificable que ERC sigui el promotor d’aquesta vergonyosa línea d’actuació, per fer el mateix. El pragmatisme pot ser bo en moltes situacions, però no en la que vivim avui. Som una merda (amb perdó) de colònia governada, espoliada desde lluny, però, a més, envaïda per multitud de colons que només volen que desapareixem del mapa. No som un país sencer que lluita per la llibertat contra la metròpoli, com tants d’altres, no. Som mitg país (o una mica més de mitg) contra l’altre part, contra l’estat opressor i, a més, volem “arreglar” Europa, tot d’una tacada i sense cap paper al terra, que fa brut. I les eines per mantenir aquesta lluita son les associacions i entitats preparant unes samarretes de colors i una “festa” per reivindicar qué? I aquests partits aliens al clam popular?
Analitzar la realitat, com fa l’editorial és bàsic, per molt dolorosa que resulti. A partir d’aquí, podem plantejar una solució per resoldre el problema?

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
06.07.2019  ·  10:36

Auguro un creixement espectacular al PACMA i l’abstenció en les pròximes eleccions. Salut.

Joaquim Radresa
Joaquim Radresa
06.07.2019  ·  10:43

Totalment decebut, ara resulta que ens enllitem, amb els del 155, sense cap vergonya !!!, si es que els en queda algun gram.
Peró no eren els carcellers aquests ????.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
06.07.2019  ·  10:54

N’estic esperant-ne declaracions d’en MHP Puigdemont i Torra… però si és una questió d’estrategia per a no perdre terreny n’és d’aquì que deurem aclarir aquesta decisió i si és coherent amb l’objectiu cap a la republicala catalana, aixì ho entendre. Lo demés és aceptar el joc de les dretes, no en creieu què les sigles es ho de menys…?
Sr. Partal, continui expressant allò del qual jo no hi tinc prou paraules però que m’obren les perspectives i possen els peus a terra, junt a un munt de subscriptors/res als quals/es aprecio molt…
Gràcies a tothom !!*!!

Nuria Boniquet
Nuria Boniquet
06.07.2019  ·  11:01

Ben fet JxCat ja es hora de que comencem a deixar de plorar i suplicar a ERC !!

Ells no mouran ni un dit ni per nosaltres ni per l’independentisme – ja van deixar clar que no ho son, només son republicans – i a les municipals ha quedat clar !!

Sr Partal, a la diputació cal ser-hi i qui millor que nosaltres !!! ERC si mal no recordo durant el tripartit es va TRIPLICAR el deute de la Generalitat

Si tant ens desprecien, perquè ara ens volen ?

Recordem la dita “em fas festes i no me’n solies fer, o em vols fotre o m’has de menester ”

ERC no voleu unitat ! doncs deu el vostre cami

Ben fet JxCat !!

Enric Vilar
Enric Vilar
06.07.2019  ·  11:01

Fa anys i panys que ho sostinc: “la República Catalana la farà el Poble”.
Fins que no s’implementi una Bastilla Catalana generalitzada de desobediència total i omplint camins i muntanyes de Catalans amb la motxilla a l’esquena, no farem res. Necessitem líders. No politics, ja els elegirém naltros quan el Parlament estigui ple per el Poble.
Tot PDF, Pacific Democràtic però ben Ferm.
De moment només puc dir endavant Waterloo, endevant cursets de desobediència civil pacífica i prou de demos amb samarretes. Al gra i ben ràpids i ferms.
Finalment, tinc la motxilla del “Camino” apunt des.de fa temps. Pot ser en tinc quasi 80 pero puc caminar i molt.
Ah, polítics, quedeu.vos a casa. Ni mossens ni col.laboracionisme. Si no, no em crideu ni demaneu més cales per acabar pagant cadira de polític.
Bon dia i bona sort.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
06.07.2019  ·  11:06

“La única libertad que tienen los guerreros es comportarse de forma impecable. La impecabilidad no sólo es libertad, sino es la única manera de enderezar la forma humana.”
Don Juan…

Nuestra impecabilidad es Libertad, es la manera de enderezar nuestro ser y el unico modo correcto que hay de luchar contra una mezquina, obtusa e ignorante España autoritaria que quiere imponernos la vulgaridad de sus nauseabundas chapuzas.

Es claro que no todo el mundo pueda entender.

Parece evidente que la gente sucia mentalmente no está solo en España … Está también en JxCat … Pasa entonces que estos sucios se junten, porque están hechos para juntarse entre de ellos … Lo hacen de modo natural sin tener vergüenza … De una cosa podemos estar convencidos:

que con sus sucias caras duras solo lo hacen con la única intención de robar en nuestro plato de comida.

Pere Grau
Pere Grau
06.07.2019  ·  11:09

Comprenc perfectament la indignació de tots els comentaristes. Però abans de compartir-la voldria saber quina alternativa hagués estat possible. Ho era un pacte independentista? Reunien JxC, ERC i CUP prous escons per poder fer-ho? Si era possible, qui s’hi ha negat, qui n’és el responsable? Si no ho era, el cas és molt diferent. Llavors jo comprendria la posició de JxC de no deixar l’administració dels importants recursos de la Diputació només a partits unionistes, per poder, en la mesura que es pugui, de fer-los arribar també a ajuntaments o a projectes que d’altra manera no en rebrien cap. No m’apedregueu. Només intento raonar una mica fredament…

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
06.07.2019  ·  11:20

Per què, quatre dècades després d’acabat el model centralista espaÑol i iniciat l’autonòmic, es mantenen les grans menjadores si no és per corrompre i engreixar mamons de la política? Cal pagar indefinidament una doble administració paral·lela Generalitat-Diputacions? I la crisi?

Carles Soler
Carles Soler
06.07.2019  ·  11:50

Catalunya en definitiva té un problema de governança i d’institucions poc democràtiques i poc republicanes. Exactament igual que Espanya. A Catalunya manca gruixa institucional que garanteixi això. Recuperar un Consell de cent de prestigi podria esser un inici. Quan sents que a la conselleria de sanitat impera l’amiguisme i la manca de professionalitat és només um simptoma: on són els mecanismes republicans que evitin el nepotisme? On és el rendiment de comptes de la feina feta o mal feta? Simplement els politics no han de donar explicacions de res. El que queda de convergencia és un partit que també estava al servei de l’ibex i d’en Florentino (3%) i que sempre han estat molt interessat en conservar la conselleria d’obres públiques. L’Enric Prat de la Riba va revifar Catalunya amb potencia intel.lectual i amb unitat d’acció d’unes institucions molt precàries. Ens manquen lideratges i alguns malauradament són a la presó. La unitat d’acció d’ajuntaments diputacions generalitat per fer formes republicanes fora imparable. Venen crisis estructurals del capitalisme sense precedents, la crisi d’abastament energètic durà la resta i s’endurà per endavant els països poc preparats institucionalment i poc democràtics.

Jordi Schiaffino
Jordi Schiaffino
06.07.2019  ·  11:51

Benvolgut Sr. Partal; Aquest cop, tot i estar d´acord en el fons, no ho estic en la forma. Si un cas la seva reflexió tindria que anar dirigida a tots dos partits JxCat i ERC.. Tots dos son responsables del mateix pecat en la mateixa mida. I encara hi ha una altra diferencia que penso vostè havia de valorar: Mentre alguns polítics importants de JxCat (p.e. exemple el president Torra o Costa) mostren la seva disconformitat, encara no n´he sentit cap, de ERC dient el mateix sobre els pactes del seu partit amb els PSC, per descavalcar a JxCat de ajuntaments, importants, on els darrers havien guanyat. Per acabar, no justifico cap d´aquests pactes contra natura i penso que el que tindrien que fer ambdós partits es trencar-los i pactar entre ells de una vegada, però no sol amb aixo si no amb tot el proces. I a vostè personalment li retrec, i perdoni, que no hagi sabut veure que hi ha DOS culpables i no UN.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
06.07.2019  ·  12:01

Llastimnós! Aquesta és la política que ens ha dut on som, al no res… Poitics catalans suposadament sobiranistes, no ho feu bé, com podeu ser tan miserables de vendre’s la decència per un plat de llanties?

Federació de Comitès Poble Català Albert
Federació de Comitès Poble Català Albert
06.07.2019  ·  12:08

Per qui ho sento més és per les persones que han fet comentaris dient “no sé que faré à partir d’ara”, “jo plego”, etc. I moltes més que no fan comentaris però també ho pensen. Els hi dic que ningú es desanimi! Això sí que seria una pèrdua.
Els drets à la igualtat amb els altres pobles i el dret à l’autodeterminació que tenim les persones membres del Poble català romanen intactes desprès dels fets d’octubre de 2017 i els que han seguit per part d’elegits(des) en òrgans del sistema jurídic-polític que l’Estat espanyol té à Catalunya. El que hi ha és que el titular d’aquests drets intransferibles som el Poble català, i havíem d’actuar i podem actuar encara directament amb la comunitat internacional, amb òrgans de representació propis i no els autonòmics, els quals han de representar tot et Poble de Catalunya (Poble espanyol de Catalunya inclòs). Era i és una actuació legal en Dret Internacional Públic, democràtica i la comunitat ho ha acollir per no tractar-se ja d’un afer intern iniciat des d’òrgans del propi Estat espanyol.

Des de fa temps, ben abans del 2012 i del 2010, des de la primitiva Agència del Cens Nacional del Poble Català (per exercir l’autodeterminació) hem anat dient i repetint, en els pocs mitjans de comunicació que ens han donat paraula, que des dels esmentats òrgans autonòmics no es podria organitzar la consulta d’autodeterminació efectiva del Poble català ni dotar-nos d’un Estat català reconegut per la comunitat internacional.
S’ha volgut provar des d’aquests estaments autonòmics, des de setembre de 2012 fins a octubre de 2017, amb els dolorosos resultats que coneixem i que continuen. Nosaltres, malgrat les nostres previsions, hi vàrem ajudar de diferents maneres en diversos moments.

No es va voler impulsar a la vegada la via paral·lela, no competitiva amb l’acció del partits independentistes, que ja proposàvem à càrrec directe del Poble català, “per si de cas”, i que sentim el deure de continuar proposant.
Dèiem i diem, que els elegits(des) independentistes, des dels òrgans on actuen, el que poden fer i han de fer és preservar la integritat de tot ordre de la Nació catalana i enfortir-la (Nation Building) i ajudar en el que puguin l’acció de Poble català cap a l’Estat propi. Ara ho diem des de la Federació de Comitès Poble Català, amb personalitat jurídica belga i amb els recursos de tot ordre en seguretat. El nou lloc web dóna informacions i el possible pla de fases. Les inscripcions al Cens per a eleccions i per a la consulta d’autodeterminació, així com les eventuals contribucions, són trameses instantàniament fora de l’Estat espanyol.
S’ha de fer individualment, i entre tots hem de fer que els historiadors del futur no s’hagin de preguntar “volien la independència o només la volien demanar?”.

Joan Benet
Joan Benet
06.07.2019  ·  12:25

Té tota la raó, senyor Partal. Però després es presenta en Graupera amb el projecte de les primàries i la possibilitat de fotrel’s-hi els collons per corbata i té 25.000 vots. Així doncs, tenim els polítics que ens mereixem.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
06.07.2019  ·  12:28

Ja que el mateix tema és tractat a dues notícies, copio la meva opinió ja vessada i que segueixo mantenint.

***
NO, no m’ha agradat el pacte JxCat – PSC a la diputació de Barcelona, gens ni mica, no és el camí cap a la República Catalana.
Però expliquem-ho tot … ..

Comencem pel principi.

– ERC, la ERC de Junqueras es va passar pel folre l’anar junts arreu fins obtenir la independència de la República Catalana del regne d’espanya. La excusa de Junqueras era eixamplar la base, la realitat de Junqueras era una lluita cainita per les engrunes del poder autonòmic, deixant de banda l’objectiu principal, la independència. El resultat és que si fa no fa voten els mateixos independentistes però amb la penalització d’anar dividits.

– La ERC de Junqueras, mitjançant en Roger Torrent, es va fer enrere el 31-G per a nomenar Carles Puigdemont President, tot i tenir-lo acordat. Primera baixada de pant…. davant la In-justícia del regne borbònic. El no plantar cara aquesta primera vegada després del 21-D, ha servit per a esperonar encara més la agressivitat de la In-justicia borbònica.

– La ERC de Junqueras, mitjançant en Roger Torrent, va permetre al Juny de 2018, que un jutge digués qui podia o no votar al Parlament de Catalunya. El no plantar cara tampoc aquesta vegada, ha servit per a esperonar encara més la agressivitat de la In-justicia borbònica contra els presos polítics i els exiliats. És el comportament típic d’un maltractador fatxenda, els jutges i el govern borbònic interpreten com a debilitat qualsevol reculada.

– La ERC de Junqueras ha pres a JxCat les batllies de Sant Cugat i Figueres pactant amb els del 155. Perquè es queixen ara? Quina diferència hi ha amb el que han fet ells?

Torno a dir no m’agrada, però no m’agrada tot el que ha esdevingut des del 21-D, i aquí culpabilitzo sens dubte a Oriol Junqueras i els seus acòlits. Amb la excusa de qui és mes d’esquerres o no. Excusa molt pobre perquè la independència de Catalunya ha de ser transversal o no serà. De dretes a esquerres, però tots independentistes, d’empresaris a obrers, però tot independentistes, i això Oriol Junqueras no ho vol acceptar perquè només cerca el guanyar les engrunes autonòmiques.

No senyors d’ERC, de la ERC de Junqueras, no teniu raó per queixar-vos, és cínic.
Si que ens podem queixar el poble català del baix nivell de compromís de mots polítics.
Pleguin ja, netegin les cúpules de vividors de la política (com en Rufian) i que gent honesta i compromesa faci un pas al front.

També hi ha per a repartir al PdCAT (que no és JxCat 100% però estan infiltrats) cal netejar també la seva cúpula o que s’escindeixin de JxCat i es declarin post-convergents ells solets, no contaminin JxCat.

Joan Josep Ozcariz
Joan Josep Ozcariz
06.07.2019  ·  12:38

Ara, si estem emprenyats toca renovar partits, i tots tenim la responsabilitat de votar nous partits. De res serveix lamentar-se si a les properes eleccions al Parlament seguim votant Junt o ERC. Donem confiança a Puigdemont i també a les noves formacions, noves cares!

Francesc Planas
Francesc Planas
06.07.2019  ·  12:38

Gràcies Vicent Partal per l’editorial.

Dia trist. Qui posi excuses del tipus “oh, és que els altres van començar, i bla bla bla”, s’equivoca. Entenc que algú se senti més proper a un partit que a un altre, però per favor, que fília no ens torni cecs. Hi ha coses que són injustificables des del punt de vista de la dignitat. No em considero de cap dels partits independentistes, de cap. No m’agrada cap d’ells. Vull la independència del meu país. Si cal, ara voto un, ara voto l’altre, depenent del moment.

Dia trist. Si em permeteu, explicaré una anècdota que em va impressionar molt. El dimarts vam anar a Estrasburg, en un dels dos avions chàrter que va organitzar l’ANC. A l’avió que em va tocar hi anaven un munt de polítics, molts, no sé almenys uns quinze o vint, la majoria diputats del parlament de Catalunya i d’altres amb càrrecs a la Generalitat o al Congrés i Senat espanyols. Doncs bé, tots aquests polítics, no sé perquè anaven al davant de l’avió, junts. Per què? El check-in el vam fer tots els passatgers junts, seguint una cua ordenada, a l’anada.

A la tornada hi va haver una mica de confusió en el check-in. Al final es va decidir que s’assignaria els seients per ordre alfabètic, i que un cop a dins de l’avió, ja ens recol-locaríem. Una estona d’espera, doncs, davant dels mostradors per a que ens cridin pel nom. De sobte, tots els polítics ja se’n van. Els han donat a ells les targetes d’embarcament, abans que a ningú. Encara n’hi va haver algun que va tenir l’humor de cridar “unitat”. A l’avió de tornada, una altra vegada, tots ells, junts, al davant.

Em vaig queixar a un d’ells, dient-li que el detall era molt lleig, que per a seguir en un país on els polítics seguissin tenint aquest tipus de privilegis, no valia la pena fer la independència. Em va donar la raó. Va dir-me que potser el motiu era que els partits havíen encarregat junts els bitllets d’avió. Potser sí. Però en tot cas, per què de nou, a la tornada, quan els seients no estaven assignats, per què de nou tots ells anaven al davant?, junts, com separats de la resta dels passatgers.

Mireu, entenc que quan un té un càrrec o un tipus de professió, per exemple un metge, és obvi que ha de poder tenir facilitats en aparcar, oi? Si per exemple ha d’atendre una urgència. També entenc que un càrrec institucional ha de tenir unes certes facilitats en el transport, per exemple, xofer o quelcom d’aquest estil. Però en aquest viatge els polítics no hi anàven en funció del càrrec. Hi anaven com a uns manifestants més.

Ja sé que no és molt important el fet, però ho explico com a anècdota aclaridora. Tinc la impressió que els polítics, la majoria, és clar (sempre hi ha excepcions) viuen en un altre món.

Resumint: la independència la farem la gent. Ens cal algú, entitat, grup, que organitzi, però ho farem nosaltres. Els polítics, els partits, s’hi afegiran quan no toqui altre remei. Però ho haurem de fer nosaltres. Desobediència!

jordi roca
jordi roca
06.07.2019  ·  12:52

Totalment d’acord amb en Joan F Ruiz, i si els DOS partits ERC i Conglomerat post convergent, no solventen la seva lluita, pronostico una forta devallada de la participacio en les properes eleccion. Total pel que serveix el meu vot, m’en vaig a la platja , o a esquiar , dependra de la data.
I a la hora repartir culpes, jo que de tota la vida havia votat ERC, crec que en Junqueres , el trepa, es molt mes responsable d’aquest desgavell que no pas en Puigdemon.

Joan Samsó
Joan Samsó
06.07.2019  ·  13:07

En Josep Antoni del deu tenir un carnet. Apa, que li aprofiti!

josep soler
josep soler
06.07.2019  ·  14:13

El Primer d’Octubre vam aprendre que el neofranquisme és tranversal perquè va de l’extrema dreta de VOX-C’s-PP a la progressia burocràtica de PSOE-PODEMOS-COMUNS. En les passades eleccions hem après que el neoautonomisme va de ERC fins a la CUP passant per PDeCat.
Ens poden dir bestieses de l’alçada del campanar amb etiquetes d’esquerra-dreta, o que és diferent en l’Ajuntament, Diputació o Generalitat; fins hi tot que cal aixamplar la base fent veure que la COLAU no és una oportunista. Hem aprés que els partits són empreses que viuen dels càrrecs i subvencions. Hem aprés que mai farem república amb cap dels tres. ARA SABEM QUE CAL FER UN PARTIT NOU, TRANSVERSAL I SENSE MILITÀNCIA ENQUISTADA.

Miquel Cardell
Miquel Cardell
06.07.2019  ·  14:43

Vaig votar Puigdemont a les europees.
Des de Mallorca ho vaig considerar el missatge més clar, el vot més crític amb la màfia del 78/155
Em sent enganyat i decebut. No em tornarà a passar. Han perdut el meu vot.

Roser Caminals
Roser Caminals
06.07.2019  ·  16:06

–L’aparença políitica d’aquest pacte, quatre dies després d’Estrasburg amb l’esforç de tots els que hi vau anar, és desastrosa.

–Hem d’exigir context i explicacions dels líders de JxCat, sobretot d’en Puigdemont, abans de dictar sentència definitiva. Dins del partit hi ha divisions profundes i no sabem de cert qui vol què.

–L’ANC ha de crear i incrementar estratègies més molestes que les manifestacions.

–No votar és votar el 155.

–No votar per cap dels partits és funest. Els partits no els podem eliminar, els hem d’utilitzar tant com puguem.

Josep Roca
Josep Roca
06.07.2019  ·  17:13

Des de l’Alt Camp i veient l’ex-alcalde de Valls amb la cara d’haver obtingut una bona cadira, em cauen els c….. a terra. Pero, què heu fet?. Com podeu tornar a casa amb al cap alt? Sigui com sigui amb la butxaca plena segú. Qui us a vist i qui us veu. Cada dia més avall. Adeu convergents!.

Anna Nuguet
Anna Nuguet
06.07.2019  ·  17:34

O ho són capaços de corregir-ho i, finalment no es fa aquest pacte a la diputació, o se’n poden anar TOTS els partits a pastar fang…

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
06.07.2019  ·  18:14

Aquesta democràcia fugissera necessita una crítica ferotge i constant als polítics acomodats que encara somien en les avantatges espanyoles per poder continuar amb la corrupció.. tant bona per a ells.

No és així PDeCAT?
No és això excorvergents?

Oriol Ribera
Oriol Ribera
06.07.2019  ·  18:21

D,acord amb la Rosa Gispert , vergonya pactar amb el 155 on sigui i el partit que sigui

ANTONI MARONAS
ANTONI MARONAS
06.07.2019  ·  18:29

Judes es va vendre per 30 monedes (30 pessetes?) per quan s’ha venut JxC? pactant amb els complices del 155 no arribarem mai a la REPUBLICA

Jaume Riu
Jaume Riu
06.07.2019  ·  19:57

Fins a on jo sé, David Bonvehí és president del partit Demòcrata i no de JxCat com diu Jordi Pigrau.
A més, es percep una confusió immensa a l’hora d’intercanviar decisions del PDCat amb les decisions de JxCat, i amb les decisions de líders molt allunyats de la política de partit, com Carles Puigdemont, Marta Borràs o el mateix Quim Torra.
Per demanar que no quedi, i m’agradaria disposar d’una anàlisi erudita, com les que fa Vicent Partal, i que jo em veig incapaç de fer perquè quan m’hi poso, de seguida em canvia l’escenari… Em vaig quedar en la fallida agrupació d’electors que volia Puigdemont per fer una candidatura encara més transversal i més allunyada de la corrupció dels partits.
Gràcies.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
06.07.2019  ·  21:00

Es buena señal que los partidos disfrazados de soberanistas empiecen a mostrar su baraja y sus cartas porque, por fin, se muestran sin careta, y en consecuencia, se abre a posibilidad a hacerles el sorpasso. En Cataluña hay de sobra cabezas pensantes para ello. Sólo hace falta que los votantes se percaten de la jugada-estafa y, a tenor de lo que leo en los comentarios a los editoriales del Sr. Partal desde hace meses, se ve que hay una caída del guindo que no puede sino traer buenas noticias.

Para mí lo de JuntsxCat y la Diputación de Barcelona es una buena noticia porque las circunstancias obligan a todos a mostrar lo que en el fondo piensan y defienden aunque sea al corto medio plazo.

El autor de El Arte de la Guerra diría: si hay tres partes en el conflicto deja que dos se autodestruyan y ganará la tercera.

Paciencia y buenos alimentos.

Gemma R.
Gemma R.
06.07.2019  ·  23:02

Copio un twit de Joan Galindo que em sembla que resumeix perfectament lo petita que ha quedat reduïda la política catalana independentista:

El mal es que uns el tenen empresonat i el mantenen “plenament operatiu”, lo qual és inversemblant, i els altres el tenen exiliat i li volen fer el llit.
I el “pato” el paguem la resta d’independentistes…. Fins que diguem prou!.

Isabel Mora
Isabel Mora
06.07.2019  ·  23:35

Estic molt decebuda quelcom que, per a mi, és molt més greu que estar emprenyada. Jo, com d’altres, en aquests moments també penso que la manifestació de l’11S no té cap sentit. Quina metàfora volem representar? Diferents camins que ens porten a un lloc comú? Quina gran mentida!!! Què tal, aquest any, NO FER cap manifestació, deixar els carrers deserts i en silenci, i així demostrar la nostra indignació (i, per què no, el nostre menyspreu) per tot el que estan fent els partits polítics…? Si no hi ha poble, a qui demanaran que es posi al davant i que lluiti, que és el que acaben demanant sempre…?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes