Junts per Catalunya normalitza el pitjor PSC

  • «Que dins l'independentisme algú puga qualificar de normal negociar amb el PSC i votar-lo, em sembla realment inaudit»

Vicent Partal
10.07.2019 - 21:50
Actualització: 11.07.2019 - 15:28
VilaWeb

Si no hi ha cap sorpresa de darrera hora, que tot podria ser, avui Junts per Catalunya votarà a favor de la candidata del PSC a presidir la Diputació de Barcelona, Núria Marín. Junts ha signat un pacte de govern amb els socialistes que només es podria superar amb el compromís dels comuns de no entrebancar un pacte alternatiu dels dos grups independentistes. Pacte que, malgrat tot, no hi és, ara per ara. Junts el condiciona a l’anul·lació dels pactes fets per ERC en alguns ajuntaments, demanda que, com vàrem explicar fa dies, és impossible de satisfer. Sobre això, m’ha cridat especialment l’atenció que el portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, afirmàs en una conferència de premsa que la polèmica decisió que prendran entra dins allò que va anomenar ‘normalitat de la dinàmica dels partits’.

Supose que la paraula ‘normalitat’ se li va escapar sense pensar-hi gaire, perquè em costa molt d’imaginar que una persona com ell, que ha bregat precisament tota la vida amb la informació i sap molt bé quin valor té allò que es diu, puga acceptar sense més ni més el missatge implícit que envia. Que els partits tenen una dinàmica pròpia, ho sabem tots i ho hem de lamentar tots d’ençà de l’endemà del 27 d’octubre del 2017. Per això plora la criatura. I les protestes, com les que hi hagué ahir davant la seu de tots dos partits, ho denuncien. Però que dins l’independentisme algú puga qualificar de normal negociar amb el PSC i votar-lo, em sembla realment inaudit.

I m’ho sembla no en abstracte sinó atenent els passos concrets que el PSC ha fet des que es formà el govern de Junts pel Sí el 2015 i molt especialment a partir de les famoses sessions d’aprovació de les lleis del referèndum i de transitorietat, a primers de setembre del 2017. Crec que tots recordem aquella imatge d’Iceta intentant interrompre el ple a crits, alçat al seu escó, exclamant-se perquè –deia– que s’estaven violant els seus drets de diputat. Però tots recordem també el seu silenci espès i còmplice davant l’empresonament de la presidenta Forcadell, acusada al cap i a la fi d’haver permès un debat, base del parlamentarisme i d’haver aplicat amb generositat les regles i les normes del Parlament de Catalunya.

No vivim una època normal. De cap manera. I això no es pot passar per alt. No és normal que la gent, perquè fa política, siga detinguda i empresonada. Cosa que ha fet preguntar-me sovint si els diputats del PSC poden sopar tranquils al vespre, quan arriben a casa i estan amb la família, sabent que ells són els còmplices necessaris, directament i personalment, que col·legues seus i fins i tot amics seus siguen a la presó acusats d’una rebel·lió violenta que tothom sap que mai no va existir. Cal ser d’una pasta molt especial per a sostenir la mirada sense morir-se de vergonya, el 22 de març de 2018 al vespre, als diputats Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell, sabent que l’endemà entrarien injustament en una presó on romandrien mesos i més mesos per una acusació injusta. Cal ser d’una pasta molt especial per a romandre immòbils a l’escó, sense ni mostrar el mínim respecte de posar-se drets, quan dies després els familiars dels presoners polítics visiten el parlament i són aplaudits per l’hemicicle. Cal ser d’una pasta molt especial per a fer una crida al diàleg amb camises blanques tan solament mentre el diàleg és una arma contra una de les parts. O per a manifestar-se de bracet de l’extrema dreta mentre dius que reivindiques un model de vida i societat, fins i tot personal, completament incompatible amb ells. Cal ser d’una pasta molt especial, que únicament espere i desitge no tenir mai jo.

Raymond Aron, en les seues memòries, recorda un sopar amb Henry Kissinger en què, de sobte, sona un telèfon i algú explica al secretari d’estat americà el nombre de morts que aquella nit han causat els criminals bombardaments en massa a Cambotja, Laos i Vietnam que ha ordenat el seu govern. Kissinger tot seguit penja el telèfon com si res i, amb l’estupefacció d’Aron, continua sopant amb tota normalitat. L’elegant filòsof i sociòleg francès aleshores s’atreveix a qüestionar-lo, tot dient: ‘Jo no podria sopar si em diguessen que he mort tanta gent.’ I Kissinger li respon, amb el seu cinisme habitual: ‘Estimat senyor Aron, per això sóc jo el secretari d’estat, i no vós.’

Això que ens volen vendre avui com ‘la dinàmica normal dels partits’ es veu, doncs, que ja s’ha situat en un punt en què els nostres Kissingers, aquells que envien a la presó els seus companys de parlament mentre continuen sopant impassibles, no tan sols no són qüestionats ni increpats per cap Raymond Aron, sinó que són convidats a la taula i ‘normalitzats’, amb l’excusa de continuar la batalla interna contra gent que ha compartit durant mesos una mateixa cel·la amb els teus presos. El desficaci de la decisió que avui pot prendre Junts per Catalunya a la Diputació de Barcelona és d’aquesta magnitud. I els errors dels altres potser ajudaran alguns a explicar com s’ha arribat fins ací, però no són de cap manera cap justificació ni, encara menys, cap descàrrega.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Pere Roca
Pere Roca
10.07.2019  ·  22:22

No descartem la possibilitat que s’hagin fet pactes ocults amb els presos com a moneda de canvi. Si el PSOE arriba a espiar en el més pur estil de l’època de la guerra freda, és perfectament capaç de prometre sortides “democràtiques” dels actuals presoners. És una hipòtesi, però no una hipòtesi esbojarrada. Això és la guerra i en temps de guerra, no s’ha de deixar en mans dels presoners la possibilitat de presa de decisions. Crec que caldria fer aquesta lectura i no l’anàlisi superficial dels esdeveniments del dia a dia.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
10.07.2019  ·  22:26

Tot això que expliques nosaltres ja ho sabem. Crec que els de JuntsXDiba també. És el moment de un canvi de partit.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
10.07.2019  ·  22:27

I el president Puigdemont, no hi té res a dir?

jaume vall
jaume vall
10.07.2019  ·  22:34

Què podem fer?
si l’estat espanyol, amb el seu poder per la seva condició de subjecte polític reconegut internacionalment, és capaç de la “conllevancia” amb Catalunya, i encara que siguem una pedra a la sabata del seu orgull imperial, encara que siguem els seus “pobladors de la Gàl·lia no vençuda”, pot fer-nos patir més a nosaltres, que nosaltres a ell, perquè no hi ha alternativa….
de manera semblant, els partits polítics, per la seva condició de subjecte polític, encara que els ciutadans els molestem durant els quatre anys de mandat, avergonyint-los per la seva indignitat, també se saben única alternativa dins del sistema, per tant, poden suportar el nostre dret a queixa.

Excepte, potser, si…
si fóssim decidits, i ANC, Òmnium, proposessin, seriosament, una agrupació electoral amb llista cremallera centre-dreta/centre-esquerra/… i amb compromís signat de no convertir-se en professionals de la política, ni trasvassament a partits conservant l’escó.
És a dir, realment proposant un moviment transversal, provisionalment, només de manera instrumental per recollir vots, i que no haguéssim de votar tapant-nos el nas.
És difícil.
Potser les alternatives són fàcils ?

joan rovira
joan rovira
10.07.2019  ·  22:40

Compartir taula amb el Minotaure t’iguala a la bèstia.
Si endemés ho fas amb els vots dels lliures, llavors pertanys a l’inframón.
Haver acceptat la degradació de la política espanyola portarà a situacions humiliants.
Només abandonant el Minotaure i seguint el fil de l’Ariadna catalana serem dignes i lliures.
La platja és plena, esperant ensopits, temerosos i ufanosos, de bona gent. No la fem esperar més!

teresa labourdette
teresa labourdette
10.07.2019  ·  22:43

Gràcies per aquest article. Però segueixo indignada. La por és molt mala consellera. I l’ànsia de poder també. No anem bé. No hi ha dia que des del regne d’Espanya no vingui una atzagaiada i ERC i JuntsXCat, com si res. Què estan fent amb els nostres vots? Pactant amb els del 155. Què votaré la propera vegada? Què us sembla? Doncs a ells segur que no.

Jordi Tubella
Jordi Tubella
10.07.2019  ·  22:43

El que passarà avui és un senyal que comencem a acceptar la derrota. Però trobo que se li dona una importància exagerada quan això mateix ja ho havies d’haver dit fa molt de temps quan ja demanàvem unitat. Que la Diba remeni 1 milió d’euros no hauria de ser l’argument que ho fa escandalós. Ho és. Però ja ho era abans en qualsevol pacte que s’hagués fet en qualsevol ajuntament amb el 155. Inacceptable ja de fa temps.

Josep Usó
Josep Usó
10.07.2019  ·  22:56

És onacceptable, però és. Això vol dir que, encara que ens semble impossible, els qui negocien amb els botxins con si res, és perquè són com ells. Caldrà un cordó sanitari, amb certs personatges. Per higiene.

Núria Coma
Núria Coma
10.07.2019  ·  23:02

Doncs no crec que se li hagi escapat res a ningú.
Hores d’ara em sembla que tots ens hem assebentat, com deieu ahir, que ens han aixecat la camisa.

Que quan es parla d’indults abans d’una comdemna i ningú s’esgarrifa, és pq se sap que hi haurà comdemna i hi haurà indults.

Que quan es pacta amb el carceller, és que t’has perdut el respecte, i ens l’has pres.

I que quan els nostres representants tenen la poca vergonya, d’aixecar-nos la camisa, d’esperar l’indult, de pactar amb el PSC- PSOE- Borrell-GAL, i de passar-se pel forro del llibre, la indrpendència, el què hsuríem de fer és unir-nos per fer-los el tortosa més gran vist mdi i res més.

Està a les nostres mans

Sílvia Poll
Sílvia Poll
10.07.2019  ·  23:15

Benvolgut Vicent, un vespre més has escrit un editorial sense pels a la llengüa. Si jo fos un dels diputats del PSC o de Junts per Catalunya, m’estaria amagant dins una cova per no tornar-ne a sortir mai més. Gràcies per explicar-nos la realitat tant clarament

Gerber van
Gerber van
10.07.2019  ·  23:21

Si hi ha tanta diferencia entre el que la gent van votar i els partits realment fan, hi ha el perill que la gent o es rebellen o es giren l’esquena a la política. Crec que l’ultim, la desilusió i la indiferència per la polítca, és el pitjor. Espero això no passera. Però tot depend d’ells.

(Espero aquesta vegada el meu comentari sera publicat. Els dos ultims no vaig veure sota l’article editorial)

Anna Linares
Anna Linares
10.07.2019  ·  23:35

No és normal tenir presos polítics i exliliats, no és normal espiar a persones que no pensen com tu, no és normal que unns diputats que han obtingut dos milions de vots siguin apartats dels seus càrrecs, no és normal que uns puguin insultar impunement i altres no els en deixen passar una i els hi posin querelles per twits, no és normal que la bona gent del carrer anem
a reivindicar cada dia la llibertat dels presos polítics, i que els seus propis companys de partit s’enfrontin en una guerra fraticida, per un càrrec o una cadilla, Sr. Eduard Pujol en aquest país avui no hi ha res de normal i sap greu pero tots recordem les paraules d’Aznar, Antes se van a pelear ellos, estan repicant fins i tot amb les orelles!

Teresa Vilaplana
Teresa Vilaplana
11.07.2019  ·  00:09

Si els partits “independentistes” s’ho creguessin de debò cap dels tres hagués hagut de pactat amb els unionistes del 155. VERGONYA, TRISTOR I DECEPCIÓ.
Teresa Vilaplana i Ballester

Jesús Albiol
Jesús Albiol
11.07.2019  ·  00:43

Per reivindicar i lluitar, cal estar viu, respirar i tenir forces per caminar.
Que pactar amb algú que dóna suport al 155 és penòs, tots ho sabem i és criticable. Però en el fons és com parlar amb algun veí que sabem que també el recolza,… hi parles i prou, sense haver de renunciar a res per la teua part. En el fons crec que ERC i JxC estan fent això políticament per seguir vius com a organització i, malgrat ser molt criticable, també es pot entendre si no ho fan en clau de país, es a dir, en el govern de la Generalitat.
Els partits independentistes estan necessitats de força per mantenir el pols internacional a l’estat, aquest és el camí que no han de defugir. I si en el plànol municipal o d’altres no de país han de fer alguna incoherència, cal tenir en compte com funcionen i què els cal per sobreviure, sinó ho perdrem tot. En una “guerra” es poden perdre “batalles”, però l’important és guanyar aquella. Paciència i confiança!!

Berta Carulla
Berta Carulla
11.07.2019  ·  00:55

És això de “si no puedes contra ellos, únete a ellos”.

Quina llàstima que havent guanyat les eleccions, tant l’Ajuntament com la Diputació de la capital de Barcelona vagin a mans dels repressors.

Carles Amela
Carles Amela
11.07.2019  ·  00:57

I què esperaveu dels convergents (o post-convergents, com vulgueu anomenar-los)?

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
11.07.2019  ·  01:01

Donar el vot als que converteixen els nostres al Parlament Europeu en paper mullat? De veritat, de Junts no m’ho esperava mai. D’ERC tampoc fa un temps però ja és ‘normal’. Han perdut del tot la vergonya i la dignitat d’ençà de la síndrome d’Estocolm.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
11.07.2019  ·  01:22

Miri sr. Partal el que no em sembla normal és que vostè acusi al PdCat pel pacte amb el PSC a la diputació i ignori els pactes d’ERC als ajuntaments, per fer fora un altre partit independentista amb més vots.
El pacte de la Diputació de BCN és vergonyós, els pactes als ajuntaments a que em refereixo són igualment vergonyosos. No em sembla gens normal condemnar-ne uns i justificar els altres per què ja estiguin fets, a no ser que vostè també comparteixi la doble moral que està cada dia més extesa en l’independentisme: criticar a uns per beneficiar als altres i a veure qui crida més i aconsegueix imposar el seu relat.

Eduard Gracia
Eduard Gracia
11.07.2019  ·  05:35

Totalment d’acord amb la Rosa Gispert. En primer loc perquè, com ella diu molt encertadament, els pactes d’ERC amb el PSC són igualmente vergonyosos, i anteriors en el temps (cosa molt important, perquè sembla clar que la reacció de JxC és en gran mesura d’autodefensa) i tanmateix l’editorial d’avui ni els esmenta. En segon lloc perquè JxC està responent, sí, de la manera que podriem dir “normal” a una situació en la que ERC porta com a mínim des de noviembre del 2017 col.laborant cada cop més descaradament amb els unionistes (recordeu que ja durant la campanya del 21-D-2017 la Marta Rovira es negava a descartar pactes amb el PSC – quan els acabaven d’aplicar el 155!) i tanmateix l’any 2019 els votants sobiranistes han donat a ERC els seus millors resultats des de 1978 i l’han posat en una posició central que no havia tingut des de la Segona República. Un cop darrera l’altre ERC ha fet el seu joc esperant el recolzament de JxC (l’últim cas a l’Ajuntament de Barcelona) a canvi de no-res pel be d’una unitat que ells intentaven dinamitar tant com podien. Potser l’única esperança per a que abandonin aquests actitud sigui precisament fer-los tastar una mica de la seva pròpia medecina.

Torno a recomenar fortament l’article d’en Ramón Cotarelo titulat “La Gran Estafa” i publicat fa uns dies a El Mon. Ens cal una anàlisi com aquesta, que reconegui la forma en que ERC ha fet servir l’empenta sobiranista per a posicionar-se com a pal de paller I la CUP per a adoptar el paper de guardià de les essències, i com tots dos han perjudicar així els ideals que deien defensar… I és en aquest context que cal entendre el que està passant.

Albert Miret
Albert Miret
11.07.2019  ·  06:30

Veient el que esta passant, em reafirmo amb que un partit és una màquina de destruir persones. Però dit això, penso que la majoria de polítics deuen reunir unes més o menys clares intencions suïcides. Dono per suposat, encara que no n’estic del tot segur, que ningú es fa polític per a fer mal a la seva societat, com ningú es fa metge per causar malalties a les persones, i em penso que el procés natural d’un professional és el d’aprendre cada vegada més per a ser el millor en la seva professió. A partir d’aquí deixo d’entendre que un polític cregui que és bo fer tot el contrari del que vol la gent que l’ha votat. No ho entenc ni des del punt de vista de l’esperit de conservació personal, perquè a dins i tot de la seva alienació mental transitòria pot suposar que aquella gent que el van votar ja no el tornarà a votar mai més. Llavors que passa? És un procés avançat de megalomania? És una addicció a una secta determinada? Amb els de la massa grisa de mediocres diguem-ne fixes que sempre acaba manant en els partits puc entendre millor que adoptin actituds antisocials, perquè a aquests “culos di ferro” no els belluguen de la cadira ni amb petards de dinamita i no arrisquen mai res. Però pels polítics públics, els que els coneix tothom, aquesta actitud d’enfrontament contra qui els escull després de creure el que prometia segurament perquè els grisos li manen, només la puc entendre com a un suïcidi personal i professional, un menyspreu complet en vers la gent que l’han votat o una perversió mental diabòlica o potser el que no és sa és dedicar-se a la política professionalment.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
11.07.2019  ·  06:38

Com ja he dit en el passat, tenim polítics mediocres. És normal, es nodreix de gent sense ofici ni benefici amb l’únic objectiu d’ocupar cadires. Sols personatges amb la butxaca resolta se n’escapa de la mediocritat i poden fer valdre els seus principis però malauradament en política n’abunden pocs i nosaltres els tenim exiliats i/O a la presó. És per això que el poble ha de canviar de rumb i apostar-ho tot per l’ANC. Organització en que la base és nodreix de gent excepcional. Gent que sols els mou els ideals. Tant sols hem de vigilar que la gent mediocre no contamini la cúpula de l’ANC. Els CDR, altra organització a tenir ben present. Sols el poble ho pot redreçar.

Joan Turull
Joan Turull
11.07.2019  ·  07:45

El PSC ha sigut votat per 21,92% dels catalans. Si hem de respectar la democràcia hem de respectar el PSC.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
11.07.2019  ·  08:07

Quan ERC pactava amb el PSC per robar (si, robar) alcaldies guanyades per JxCat, ningú va protestar (algú timidament).
Ara tot aquest rebombori per la DIBA, desprès de la manca de protestes pels pactes de ERC, em sembla encara més esperpèntic.
Es cert, ens han enganyat, però veig molt servilisme entorn de ERC i molt de rigor entorn de JxCat.
El pecat original de tot está en la decisió de Torrent aquell malaguanyat gener de 2017. Però tothom ho diu en veu baixa.
No m’agrada tot això.
Queixar-se del que fa JxCat a la DIBA amb adjectius despectius i potents, i desprès no fer-ho amb els pactes de ERC, em sembla perillós.
Esteu donant ales a ERC en la seva deriva autonomista.
M’estic començant a emprenyar, també amb els mitjans d’informació.

Pilar Pla.angusto
Pilar Pla.angusto
11.07.2019  ·  08:32

Tan sols es parla de JxCat pero no es parla dels Ajuntaments que ERC ha pactat amb PSC pet fer fòra JxCat. Tot i.havent guanyat.
No em sembla gens correcte.

Montserrat Pla
Montserrat Pla
11.07.2019  ·  08:36

Quin panorama que ens ofereixen els partits independentistes. Als ajuntaments de massa municipis pactant amb PSC i tots tres: ERC, JUNTS P. C. -PDCAT i no els oblidem, també la CUP. O sigui pactant amb els nostres botxins que ara ens volen tancar les delegacions catalanes de Ginebra, Berlin i Londres, perquè el sr. Borrell és del PSOE i Psc també. Comparteixo totalment el teu editorial. Em sento indignada.

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
11.07.2019  ·  08:38

Sr. Partal, tres prèvies:

– Hores d’ara faria fora tota la clase política del primer a l’últim
– No tinc especial interès a defensar JxCat (estic en un altre punt)
– La meva única prioritat és la independència de Catalunya i votaria una manta si aquesta ens la portés

dit això, amb les barbaritats que ha fet (i farà) ERC, no l’he notat mai tant beligerant com ho està essent vostè últimament amb aquest pacte a la Diputació. No recordo que mai, vostè, s’hagi manifestat de manera rotunda i asertiva amb les decisions i declaracions tant desafortunades que des les eleccions del 21 de desembre ha fet (i farà) ERC. I creguim, en algunes ocasions, les esperava perquè bramàven el cel.

En el seu article tampoc fa esment al posicionament dels Comuns, tan estrets de mires, tan dogmàtics , tan pocasoltes i carallots que no volen ni tan sols parlar amb JxCat, ja ho van manifestar a l’investidura de l’Ajuntament de Barcelona i evidentment, a la Diputació tampoc s’han mogut. I amb aquesta actitud manifesten obertament el menyspreu a tots i totes les ciutadanes que han votat JxCat. Tan va ser així, que ERC, per acontentar-los fins i tot va prescindir de posar Joaquim Forn o Elsa Artadi al govern municipal. I ara tothom es posa les mans al cap per l’acord a la Diputació, també vostè, Sr. Partal.

Tampoc, o potser aquell dia jo estava despistada, li he llegit cap editorial dient que la majoria de membres de JxCat no tenien cap lligam amb l’antiga Convergència, que alhora, tampoc li he vist analitzar l’impas de Convergència al PdCat, els quals, al capdavall són els únics que han provat d’adaptar-se a la nova situació, ja que fins on jo sé cap altra partit s’espolsat velles glòries del damunt, sí, m’erro, el PSC i per escorar cap a l’escòria.

Tampoc, o potser aquell dia jo estava despistada, l’he notat mai, diguem-ne, astorat, com ens hem quedat molts i moltes ciutadanes amb l’actual nihilisme de la CUP i les pífies que fa darrerament, la qual, dit de pas, s’ha cobert de glòria amb el tema de l’assatjament, ja no pot demanar transparència ni pot anar donant lliçons a cap altre partit. I no ho dic amb cap alegria, jo en el seu moment hi vaig confiar molt.

Com sempre, cordialment.

PS – Al contrari de tothom, jo no vull la unitat, no amb aquest mena de partits, la desunió ha permés entendre on està tothom i ningú es pot aixoplugar sota un paraigua comú.

Nuria Boniquet
Nuria Boniquet
11.07.2019  ·  09:16

Resulta que ERC pacta per tot arreu amb tothom – PSC inclòs – per fer fòra a JxCat i … els “cabrons” som nosaltres !!

El pacte a la DIBA es fastigós, cert ! Però tan fastigós o més com voler al PSC a l’ajuntament de BCN, o pactar amb ells a Sant Cugat, Figueres, … per fer fora als guanyadors

En fi … no arribarem enlloc, no val la pena escarrassar-s’hi !! Hi ha qui parla ex-càtedra i només veu la palla a l’ull de l’altre

No se si sento pena o es realment fàstic !!

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
11.07.2019  ·  09:25

No oblidem que totes les rancúnies entre els dos partits independentistes vénen de lluny: ERC, morta de por, va anular el ple al Parlament de Catalunya i no va voler investir el MH Carles Puigdemont com a President de Catalunya. Ara ha arribat el moment de la revenja.

Frederic Schönhöfer
Frederic Schönhöfer
11.07.2019  ·  09:34

És molt trist tenir presoners. Molt !
Però si el que es vol és guanyar la “guerra” els hem de deixar de costat.
No poden ni decidir, ni ser “objecte de negociació”.
Només així es demostra força a l’enemic.
Només així es pot véncer per, llavors, treure’ls de la presó.
Dur però real !

Salvador Ros
Salvador Ros
11.07.2019  ·  09:39

Es com un joc d escacs. Ens han deixat jugar, únicament amb els peons, 1 cavall i 1 rei… Que a més no és el nostre. Els nostres dirigents a la presó i l exili. La caverna espanyola i catalana (que n hi ha), seguint matxacant nos.
I nosaltres els que defensem una república, esperant…. A que?…
Constitució d una formació transversal, compromesa amb uns objectius prefixats e invariables. I tots a una

Agustí Fresquet
Agustí Fresquet
11.07.2019  ·  09:49

En resposta a Carme Amela. No hem de caure amb alló de TU MES. Peró alguns de Esquerra tindrien que estar-se calladets.

Josep Salart
Josep Salart
11.07.2019  ·  09:49

Si interpreto be l’editorial, sembla que, com que ens fallen tots, ja tots són iguals.

Crec que uns són menys iguals que altres, però els seus actes són assumptes de consciència de tots ells.

M’agradaría que els periodistes “no dependents” fessin articles d’informació, no d’opinió. A l’inrevés d’espanya.

Voldría assabantar-me de noms i cognoms i de quina mena de finalitats els porta a manipular-nos i rebregar el nostre vot d’aquesta manera. Em sento utilitzat i humiliat per aquesta gent i no hi estic acostumat.
Quan algú, abans, gosava fer-me un regal material i per satisfer el seu ego, volia que l’obrís al davant seu, si no m’agradava deia: que lleig, quina cosa més horrorosa..

Vull dir que hem de saber les coses, totes, pel seu nom. Saber quins interessos i qui ens utilitza per fins que estàn als antípodes dels nostres.

Ja és hora de que les nostres associacions ens ajudin més, divulguin i manifestin tot el que saben i que tothom, “””periodistes inclossos””””” parlin més i més i més clar. Contrariament ens dedicarem a coses més importants que la nostra llibertat, i això es IM-PO-SSI-BLE.

Carles Lladó
Carles Lladó
11.07.2019  ·  09:53

L’error pot ser humà però insistir i tornar-hi i revolcar-se en errors flagrants només pot ser qualificat amb desqualificacions contundents i desagradables. I, si uns fan el boig, en podriem votar d’altres però, si els altres van igual d’esborrajats, què? Irritació total i anatema!
A les properes eleccions, caldria presentar una candidatura liderada per prohoms catalans sense aspiracions polítiques ni personals ni partidistes, als que se’ls hagi de demanar, per favor, que vulguin acceptar el repte que Catalunya reclama.

Antoni Oller
Antoni Oller
11.07.2019  ·  10:03

M’agrada el titular: la putrefacció d’imatge de la marca “JuntsxCat” obligarà al puigdemontisme a renunciar-hi definitivament, que se la quedi definitivament Convergència aquesta marca, ja que n’és la propietària i ho ha sigut sempre. Amb el resultat de Puigdemont a les europees, ha arribat el moment de “plantar-se pel seu compte”. Per cert, no he llegit cap dels altres comentaris, si em repeteixo ja em perdonareu.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
11.07.2019  ·  10:06

Correcte l’article d’en Partal. Però per què es parla explícitament de JxCat quan fa un pas ben equivocat i no s’anomena ERC quan el fa , i es parla en canvi de “partits” en general? Per exemple, JxCat porta un any i mig estenent la mà a pactes que ERC rebutja, com per exemple anar junts al Parlament de Catalunya, al Congrés espanyol o al Parlament d’Europa, i potser per no ferir susceptibilitats es diu que “els partits no tenen una estratègia comú”.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
11.07.2019  ·  10:10

Algunes coses:
– No anar en una llista unitària a Barcelona és la causa primigènia de tot el que està passant.
– Els comuns mai votaran una candidatura en la que hi hagi JxCat, per més que ERC els hi faci la rosca, a la Diputació de Barcelona els números no surten.
– En el rerefons d’aquest conflicte hi ha, diguem-ho clar, odi. Odi per totes bandes, entre ERC i JxCat, entre Comuns i JxCat, entre comuns, PSC i els catalans independentistes.
– En el rerefons de l’odi dels comuns a JxCat hi ha la teoria soleturista de que la burgesia catalana s’amaga rere el nacionalisme i que les classes populars obreristes no tenen pàtria per lo que s’ha de fer un front comú contra els que tenen els mitjans de producció. Per tant ser independentista és ser un pervers burgés.
– ERC té d’esquerra el mateix que el PSC, JxCat no es un partit d’esquerres però tampoc és CDC, els Comuns és la pista d’aterratge d’ICV on s’està podrint ràpidament.
– El fet que no s’hagi sentit al president Puigdemont en aquest afer de la Diputació posa de manifest la manca de lideratge i l’espessa boira que envolta el moviment independentista, absolutament orfe.

Josep Albà
Josep Albà
11.07.2019  ·  10:19

Francament, no crec que calgui tant d’anàlisi ni tantes consideracions.

Senzillament, Junts per Catalunya i també, en la mateixa exacta mesura ERC, han assumit, finalment, totes les conseqüències de la rendició d’Octubre, i han decidit, ja sense vergonya ni matisos, actuar com el que han demostrat ser del d’aquell Octubre gloriós i tràgic: Els encarregats d’acabar de desmuntar el procés de Catalunya cap a la Independència.

Tots i cadascun dels seus gests i les seves accions han estat, des del 27 d’Octubre del 2017, en aquesta direcció. Ara ja hi afegeixen les paraules: Normalitat és pactar i repactar a la Diputació, als Consells Comarcals, als Ajuntaments i on més convingui amb els botxins del procés. Amb els feixistes. Amb el Block 155, amics per sempre.

Els pactes, la materialització definitiva de la rendició, arriben quan deuen haver considerat que les bases independentistes estem prou esgotades, prou desmovilitzades, prou fartes, frustrades i desenganyades. Per desgràcia, probablement tenen raó. Sortim encara al carrer, i potser seguirem sortint encara un temps, però ho fem només per ràbia i dignitat, sense cap esperança. Les principals entitats independentistes no han estat ni estan a l’alçada necessària per plantar cara a aquests moviments finals de les forces rendides aquell Octubre oblidat. Tampoc les poques veus clarament dissidents dins de Junts per Catalunya i ERC, ni dins de Catalunya ni a la presó o l’exili, han estat capaces d’articular una alternativa a aquesta vergonya nacional protagonitzada per les dues forces principals de l’independentisme

Per tant, nosaltres, els de sota de tot, els que hi vam creure, estem completament sols i necessitarem temps, molt de temps per reorganitzar-nos.Tota una generació perduda i un futur incert per les properes.

No culpem l’estat feixista espanyol de tot. La culpa és nostra. Estrictament nostra.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
11.07.2019  ·  10:23

Com diu en Julià de Jòdar les classes populars no han sabut o no han volgut fer la independència.
Els partits tampoc. Són el nostre reflex.
Si la fera es va autodestruint podrem fer una República Catalana Democràtica.
Continuem treballant en les coses que podem…consum estratègic…desobediència civil…

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Joana Rubio
Joana Rubio
11.07.2019  ·  10:25

Ahir ANC va convocar els ciutadans a manifestar el seu rebuig davant de les seus de Junts x Cat i ERC. Vam ser pocs però vam mostrar el nostre rebuig a ambdós per igual. Llàstima que no fóssim més. Us imagineu l’efecte de 100.000 persones cridant “No us votarem”?

Pep Agulló
Pep Agulló
11.07.2019  ·  10:29

AQUESTES CADIRES TINDRAN UN ALT PREU…

És trist haver de buscar diferències “i tu més” entre estafadors i claudicadors que pacten amb els que envien a presó als seus companys. JxC, ERC i la CUP ho són. Cadascú a la seva manera. Ara que s’ha destapat el pot per l’hegemonia autonomista, ens indigna per la baixesa moral respecte als votants, presoners i exiliats, però no era res desconegut que tots ells adaptaven la seva estratègia a la por a la repressió. Ras i curt, la via unilateral estava tancada i l’1-O amb Puigdemont, Comin,etc. era un símbol que calia esborrar del mapa. Justament han aconseguit el contrari. La seva mesquinesa fa brillar el Consell per la República. No ens queda altra cosa. La tebior de l’ANC, ÒMNIUM; etc… no fa preveure la reacció necessària i contundent. L’11-S perilla i l’abstenció guanyaria en qualsevol eleccions.

Més enllà de la indignació, amb l’ús traïdor que han fet del nostre vot, ja no ens queda partit polític que representi als milions de vots independentistes. Som un gran exèrcit sense comandament. Aquesta enorme contradicció de la nostra orfenesa s’haurà de resoldre, o conscientment, o per la via dels fets.

Aquests partits estúpidament exultants per les engrunes colonials ho pagaran perquè a dins hi trobarem un bri de dignitat de molts militants i dirigents. Cal que tothom es defineixi.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Jordi Minguell
Jordi Minguell
11.07.2019  ·  10:36

Començo a creure que el “procés” han estat La GRAN ENSARRONADA. Els primers ensarronats són els nostres pesos polítics i exiliats.

Teresa Puig
Teresa Puig
11.07.2019  ·  11:07

Senyors,
Hem perdut la batalla. Ja està. ERC ho ha aconseguit i ja està. La CUP hi ha col·laborat de manera ben eficaç i ho sento, però no crec que JxCat es pugui posar en ek mateix calaix. Us interessa a uns perquè faci menys mal que els principals responsables siguin d’esquerres…
Adéu

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
11.07.2019  ·  11:31

Admiro les paraules d’en joan rovira, sempre tan sutil i audaz. Gràcies sr. Rovira. Al sr. Miret ja ho busco quan obro aquesta secció perque trobo sempre alentador alló que hi diu… el mateix pel sr. Agulló
Dels habituals al foro el sr. Joan F Ruiz em situa sempre al escenari, aixì com el sr. Gomà, josep Salart, sr. Gispert… El sr. Jaume bosch simplement l’estimo amb poques paraules… eva salas es mereix tota la meva consideració i respecte, gran dona i n’hi ha moltes més aqui, dones valentes darrera VW que ens diuen com es senten i aixì ho expressen… rosa gispert, silvia fortuño, vos segueixo pero no sempre hi estic d’acord i això no vol dir que no lluitem juntes pel gran objectiu de principis
Imagineu-vos si aquest foro está plé d’opinions diverses que mai ens possarem d’acord en els detalls i aixì negant les diferencies enlloc d’afinar en els punts que ens uneixen pel principi de dignitat de la nostra causa.. per què hi pensem que els partits deurien actuar de forma diferent?… el que mana és el espirit del poble i fem prou força per a revertir-ho tot un dia darrera l’altra? No n’hi ha victories que sacrificis no clama i el risc sempre hi és present en el terreny de les batalles… però us dic, això passa fins i tot en aquest espai i som afins a unes regles establertes i no ens pasem. ens cal n’oblidar mai qui n’es l’objectiu i anar com formiguetes fent-ne el niu per poder arrivar cap on volem … fàcil, fulminant? No, ningù ho va dir havent-ne tantes orelles..
Sr. Partal com sempre, moltes gràcies

Mònica Amorós
Mònica Amorós
11.07.2019  ·  11:44

Sr. Partal, té molta raó el seu editorial d’avui. Li puc explicar que he demanat directament a dirigents locals del PSC si no els fa vergonya que el seu partit recolzi el 155, però miren a una altra banda, que la política local és una altra cosa i ells no senten que formant part del PSC recolzin que hi hagi polítics a la presó. Em sembla increïble, però és així de cert, miren a una banda. No tots, alguns justifiquen la presó per saltar-se lleis i d’aquí no els treus. I alguns votants et confessen que no voldrien a ningú a presó, però no veuen que votar-los signifiqui que vulguin que hi siguin. Les dinàmiques locals són molt especials i sobretot en pobles petits on ens coneixem més entre nosaltres.

Ara bé, una cosa és la política local que té unes dinàmiques pròpies i l’altra la política que es pot fer al Parlament o a les Diputacions. Fa dos dies vostè va dir que no es podia garantir un president de JuntsxCat o d’ERC i sí que es pot en segona volta. En igualtat de condicions SÍ que importa a qui tries com a parella de ball, i explica moltes coses a qui acabes triant.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
11.07.2019  ·  11:54

Estic d’acord, és inaudit que pactar amb el PSC es trobi normal , després de tot el què ha passat i han fet.
Es fa l’intent de justificar-ho perquè els interessa molt la Diputació de Barcelona, i no la volen perdre de cap de les maneres.
Hagués sigut més honest fer aquest plantejament, que s’hi mouen molts diners que poden permetre fer moltes coses i que no tenien cap més opció, perquè el PSC no els n’hi deixava cap més.
Però de normal això que ha passat no en té res de res.

Francesc Planas
Francesc Planas
11.07.2019  ·  12:16

Jo no vull entrar en el joc de qui ho ha fet pitjor o de qui ha començat o del “tu, més”. Escolteu! això que passa és vergonyós! I en són igual de responsables els tres grans partits independentistes. Per igual. I lamento que hi hagi lectors que encara busquin culpar més a un que l’altre. Tan li fa! Que no ho veiem que mentre ells, els partits, tots ells, miserables, lluiten per unes cadires, uns sous, la independència es posposa i es fa cada vegada més difícil? Que no ho veiem? Que estem cecs? I encara hem d’entrar en el joc aquest de “oh, però és que ells han començat”. Vinga home! D’acord amb el comentari que hauria estat bonic 100000 persones protestant davant la diputació per aquest i tots els altres pactes vergonyosos. I posats a fer, doncs comencem a fer. Quants tenim encara el compte corrent a la Caixa i al Banc de Sabadell? Quants? Doncs ja van ser hora de canviar-ho! Quants tenim el telefon amb Movistar o similars? Quants? Doncs, au, a canviar-ho! Podem fer moltes coses. Cada dia, cada dia, poc a poc.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
11.07.2019  ·  12:42

Em sap molt de greu aquest pacte a la diputació de Barcelona. Estic indignada amb els partits sobiranistes i la seva mirada curta. Primer ERC, i ara JxC.
Estic d’acord amb l’editorial. No es pot salvar cap partit ni la CUP. No tenen sentit d’Estat català.

Josep Maria Morera
Josep Maria Morera
11.07.2019  ·  12:49

Totalment d’acord amb la Sra, Rosa Gispert

David Mascarella
David Mascarella
11.07.2019  ·  13:31

No us escarranseu tant, ja podeu començar a preparar la propera campanya: la pinça PSC, JXC i opinadors ha funcionat, ERC fora de l’ajuntament de Barcelona, i fora de la Diputació, el PSC i altres espais de poder han treballat molt bé. Qui no hagués entregat la Diputació al PSC és ERC, i tampoc ha abaixat el cap davant les pretensions de JXC de intentar passar per sobre de pactes locals.
que tranquils deuen respirar tota la llista que va de Vox a Podemos, el Borbò, els militars i tots els estaments..

Oriol Gordó
Oriol Gordó
11.07.2019  ·  13:40

Això de la DIBA, com això dels ajuntaments, em penso que són símptomes del mal veritable, que molts ja heu exposat. Els dirigents i quadres dels nostres tres partits (ERC, JxCAT i CUP) s’odien i per tant no confien els uns en els altres. I tant els hi és la nostra opinió, perquè si no els votem a ells, a qui votarem? Podem abstenir-nos, és clar, i fer que els unionistes guanyin. Cap problema per ells. Tindran l’excusa perfecta per demostrar que no érem prou ni prou forts per assolir la independència.

Una de les coses que hem d’assumir, perquè els nostres partits no estan per la feina, és que això serà llarg, anys o dècades -sempre que no passi algun fet imprevist que pugui fer-ho saltar tot i que els partits no puguin controlar, una mena de 3-O espontani i durador en el temps-.

Una altra cosa que hem d’assumir és que potser cal que comencem a pensar en els partits com en la intendència, i que Napoleó ja va dir allò de “la intendència seguirà”. Penso que l’ANC hauria d’assumir el lideratge de l’independentisme i estirar del carro. NO entrar en política i presentar llistes. Però si prendre el lideratge i començar a actuar al marge dels partits polítics. Campanyes de desobediència civil per temes més concrets i més abastables, vagues de fam, manifestacions, campanyes de cartes, etc. (estic segur que hi ha gent més llegida i preparada que jo per acabar de polir-ne els detalls). L’objectiu sempre ha de ser que la gent vingui cap a nosaltres. I els partits ja seguiran.

Victor Serra
Victor Serra
11.07.2019  ·  13:55

Em sembla que anem pel camí de que es compleixi un dels pitjors presagis. Els catalans innovarem en els pocessos d’independència, aconseguint una majoria d’independentistes superior al 50%, la qual no podrà ser efectiva perquè estarem barallats. Una mostra de què el grau d’estupidesa humana mai s’ha de donar per descartat.
Quan sento ERC esquinçant-se les vestidures com si ells fóssin el partit virginal que mai ha actuat per partidisme, quan tots sabem que fa anys que ho fa, s’em remou l’estómac.
Caldrà una nova generació de dirigents menys sectaris.

lluis zaera
lluis zaera
11.07.2019  ·  15:00

Perdre l’autoestima per part dels polítics en els que hem confiat, és un signe de derrota d’ells. Serem els votans qui deurem de pendre l’iniciativa, no es queda un altre remei.

Isabel Mora
Isabel Mora
11.07.2019  ·  15:41

Consells Comarcals i Diputacions. Dues institucions per fer el mateix: treballar pel territori (per tant, doble de càrrecs). On són aquelles veus que demanaven la desaparició de les diputacions…? Ben amagades perquè es tracta de remenar diners. Ja es veu: quan els partits no tenen càrrecs institucionals, perilla la seva economia i la seva existència (en tenim algunes mostres…) Per tant, PRIMER EL PARTIT, DESPRÉS… JA HO VEUREM… Què podem, QUÈ HEM de fer per canviar aquest panorama tan desastrós…? Tal i com estan les coses, em sento molt decebuda i gens optimista. S’apel.la a la gent, nosaltres hi som, però no veig quins fets concrets i PAUSIBLES podem dur a terme perquè realment les circumstàncies canviïn i puguem arribar a la independència. Ojalà la realitat em faci canviar d’opinió!

Roser Caminals
Roser Caminals
11.07.2019  ·  15:54

No entro al debat fraticida de partits perquè els orígens estàn prou clars i molts de vosaltres ja us hi heu referit.
De per si, la frase d’Eduard Pujol és desafortunada, per no dir insultant. Ell sap tan bé com nosaltres que aquest pacte hauria entrat dintre de la normalitat fa vint anys. Les condicions actuals són de tot menys normals i els pactes amb l’opressor, els signi qui els signi, són contraris a la tàctica que necessitem, la desobediència civil. I aquesta no neix mai dels partits.

Pau Ras
Pau Ras
11.07.2019  ·  17:33

Jo, com a votant independentist i veient el paper indignant dels nostres polítics.
Vist:
-Mercadeig que fan els partits (@Esquerra_ERC, @JuntsxCat, @cupnacional) amb el vot dels electors
-Prevalença de l’interès personal i de partit
-Imminència d’eleccions al Parlament, com ja ha insinuat més d’un polític

Exposo:
-Que ja no prioritzo la unitat, sigui dels partits o estratègica.
-Que no em desmobilitzaran.
-Que se’ls ha de fer fora de les esferes de poder.
-Que es va vèncer quan entitats, societat civil i institucions van anar en la mateixa direcció.

Sol·licito:
-Llista #sensesigles ni polítics
-Composta per gent de prestigi dels diferents àmbits: cultural, social, cientìfic, econòmic, esportiu, etc…
-Que abraci tot l’espectre polític, des de l’esquerra més radical a la dreta més conservadora, per a fer-la transversal com a mirall de la societat.
-Que l’encapçali @jcuixart.

R.Corominas

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
11.07.2019  ·  19:17

Gens, no m’agrada gens el pacte JxCat – PSC a la DIBA.
És una monstruositat pactar amb els del 155.

Dit això, també:
– És una monstruositat que ERC, la ERC de Junqueras, hagi pactat amb el PSC del 155 per a fer fora de Sant Cugat la llista més votada de JxCat.
– És una monstruositat que ERC, la ERC de Junqueras, hagi pactat amb el PSC del 155 per a fer fora de Figueres la llista més votada de JxCat.
– És una monstruositat que ERC, la ERC de Junqueras, hagi pactat amb el PSC del 155 per a fer fora de Tàrrega la llista més votada de JxCat.
I més, molts més pobles.
– És una monstruositat que ERC, la ERC de Junqueras, mitjançant en Roger Torrent, impedís el primer acte fort d’autoafirmació després del 21-D, en no nomenar Carles Puigdemont President de la Generalitat el 31-G.
– És una monstruositat que ERC, la ERC de Junqueras, mitjançant en Roger Torrent, sotmetés la autoritat del Parlament al caprici prevaricador del jutge borbònic Llarena, deixant que aquest jutge digués qui pot o no pot votar al Parlament. Això al Juny de 2018.
– És una monstruositat que ERC, la ERC de Junqueras, trenqués la unitat d’acció que calia fins a aconseguir la independència, dividint l’independentisme amb la excusa s’eixamplar la base. Eixamplar cap a on? Cap els Comuns? , que el primer que han fet a l’Ajuntament de Barcelona ha estat pactar amb el PSC del 155.
– És una monstruositat que ERC, la ERC de Junqueras, amb els seus portaveus i exportaveus al Congrés, Tardà i Rufian, descafeinessin l’independentisme sotmetent-se al que digués el colonitzador borbònic.

Podem continuar la llista de les monstruositats, és llarga.

I ara els hipòcrites o cinics de la cúpula d’ERC, la ERC de Junqueras, s’estripen la vestimenta pel pacte de la DIBA. No, no tenen cap dret ni justificació moral.
El dret de rebuig i indignació el tenim tots els catalans que els hem votat creient-nos que eren independentistes.

Cal una catarsi i fer fora tot l’aparell dels partits que viu de la política però no viu per aconseguir la República Catalana Independent.
I això no s’aconsegueix, com sento dir a alguns talps unionistes, no votant, si no votant una agrupació electoral d’independentistes honestos constituïda des del poble i per al poble.

A què espereu ANC, Omnium i CDRs?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes