Report diari sobre el coronavirus: les possibles recaigudes de pacients guarits obren un nou front

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
11.04.2020 - 21:50
Actualització: 12.04.2020 - 11:05

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

L’OMS ha obert un nou front advertint que és possible de tornar a desenvolupar la Covid-19 malgrat haver rebut l’alta mèdica. N’ha reportat casos a Corea del Sud i estudia les possibilitats de recaiguda, tot i que admet que necessita més mostres i estudis per a determinar-les. També estudia la vida real del virus, que s’ignora perquè és un patogen nou. Així doncs, el fet de no tenir cap certesa sobre la immunitat hi fa la població mundial més vulnerable.

A l’estat espanyol, el govern de Pedro Sánchez no rectifica i està decidit a obligar dilluns els treballadors a tornar a la feina, amb el risc que implica per a la salut pública. En un article, el New York Times li ha recordat el perill de relaxar les mesures del qual va advertir l’OMS. La Generalitat de Catalunya ha insistit que cal mantenir el confinament total i la consellera de Salut, Alba Vergés, ha avisat que la Moncloa posa en risc la població i el sistema sanitari. Per la seva banda, el govern de les Illes vol obligar a utilitzar les màscares, i al seu torn el doctor Oriol Mitjà ha donat indicacions perquè els treballadors es protegeixin. També ha demanat a les empreses que facilitin el teletreball i més mesures com ara reordenar els torns laborals i el calendari.

Les residències continuen essent el gran forat negre de la gestió de tots els governs. A més, la Generalitat de Catalunya no n’afegeix les defuncions al còmput total. Avui s’ha registrat la mort de dos interns més a Andorra, on per primera vegada s’han reduït la xifra de casos actius. Al País Valencià hi ha hagut dades més positives que no pas ahir i la Generalitat ha anunciat un pla d’acompanyament de pacients greus al final de la vida, malgrat que de moment no s’hi inclouen els ingressats a l’UCI pel risc per als familiars.


La píndola sobre economia de Jordi Goula: ‘El perill d’anar a treballar dilluns el tenen calculat?’

Són dies de molts nervis. No m’agradaria estar a la pell del govern espanyol, pressionat d’una banda per la realitat social, amb una pandèmia encara molt viva, i de l’altra per alguns empresaris de pes que volen, sigui com sigui, tornar a produir. Sembla que són aquests qui finalment ha guanyat aquesta partida i dilluns definitivament tornaran a treballar les empreses no essencials, que van cessar l’activitat la setmana passada. Catalunya ‒i ja s’hi han apuntat més veus, com el vice-president de la Comunitat de Madrid‒ demana que es mantingui el confinament total mentre no hi hagi més seguretat per a prevenir el contagi, tement que hi hagi un rebrot. I què podem dir del col·lectiu mèdic, que està consternat. Però qui hi té l’última paraula és el president Sánchez.

De moment, el ministre Illa ha dictat una guia en què estipula l’obligació d’una higiene estricta, com s’ha d’anar a treballar, un escalonament d’hores d’entrada i mantenir la distància correcta a la feina, per evitar problemes… El risc que assumeix tirant pel dret en aquestes circumstàncies és molt alt. Suposo que l’han calibrat ‒encara que el doctor Trilla, un dels consellers sanitaris del govern espanyol, va dir que no els havien consultat‒ molt bé les conseqüències. O no. No sé si tenen gaire clares les dificultats que moltes empreses tindran per a mantenir les distàncies de seguretat, per exemple. No tot són oficines i possibilitats de teletreball. N’hi ha moltes ‒penso en les indústries‒ en què les dificultats de complir aquest punt són molt complicades, per no dir impossibles.

I aquí és quan el govern espanyol crec que patina de valent ‒espolsant-se les puces del damunt‒ passant la responsabilitat a les empreses i els autònoms de què es pugui esdevenir, és a dir, si hi ha cap contagi al lloc de feina. ‘Jo t’obligo a treballar, però si et passa res, la culpa és d’un altre… i li ho farem pagar.’ Em sembla un desori dels més grans que hi ha hagut aquestes setmanes de desconcert i patiment, perquè el decret implica per a empreses i autònoms no solament responsabilitats administratives, sinó penals, i arriba a deixar a les mans de la inspecció de treball en primer lloc, i dels jutges en últim lloc, la decisió de si un contagi de Covid-19 s’ha produït mentre la persona treballava, cosa que constitueix una verdadera ‘criminalització’ de l’empresari, com l’han qualificada alguns.

Les reaccions no s’han fet esperar. I la Cecot, per exemple, demana a l’executiu que ‘exoneri la causa de contagi de Covid-19 com a malaltia laboral fins a poder tenir tipificades les mesures de seguretat i protocols concrets d’actuació perquè els serveis de prevenció puguin actuar en conseqüència’. Sembla raonable. El seu president, Antoni Abad, puntualitza que ‘si els responsables de sanitat encara analitzen el comportament del virus, com es transmet, els períodes d’incubació asimptomàtica, amb un nivell de mortalitat importants als hospitals i amb morts que no s’hi poden relacionar, ocorregudes a fora, com és possible de determinar si la persona ha contret el virus mentre desenvolupava les seves tasques, més enllà del personal sanitari?’

Vet aquí un maldecap més per a empresaris, autònoms i treballadors amb vista a la setmana vinent. El govern espanyol no ajuda gens ni mica que el mercat laboral mantingui la calma tan necessària en aquests moments. És més, amb les seves decisions massa repetides i canviants multiplica molt sovint els problemes i, la cosa més greu, posa en risc molta gent…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Rojava: lluitar contra el virus sense aigua i sota bombardaments
– BBC: Coronavirus: el pla d’Apple i Google per a rastrejar la Covid-19 des del teu telèfon (en castellà)
– The Guardian: La Xina restringeix la investigació del coronavirus, segons que suggereixen pàgines eliminades (en anglès)
– Politico: Què passara amb el pla de recuperació econòmica d’Europa (en anglès)
– Le Monde: La Covid-19 afebleix el Líban, ja en fallida (en francès)
– AFP: La pandèmia del coronavirus evita l’escorxador als xais de Pasqua (en castellà)
– Corriere della Sera: Tot allò que el SARS ja ens havia predit sobre el coronavirus (i que no hem sabut escoltar) (en italià)
– El Diario.es: Això passa quan el coronavirus ataca el teu cos (en castellà)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

L’OMS adverteix que alguns pacients guarits de Covid-19 han tornat a donar positiu
Vergés adverteix el govern espanyol que relaxar el confinament ara posa en risc la població i el sistema sanitari
Les recomanacions d’Oriol Mitjà per a impedir un rebrot en la tornada a la feina de la setmana vinent
Com es fa el recompte de morts per la Covid-19 i per què no quadren les dades de Catalunya?
El New York Times recorda a Espanya l’avís de l’OMS: ‘No és el moment de relaxar les mesures’
La Generalitat Valenciana permetrà l’acompanyament dels pacients greus en el final de la vida
El govern de les Illes obliga a l’ús generalitzat de màscares en la tornada a la feina de les ocupacions no essencials
Andorra registra dues noves defuncions en residències que eleven a 28 el nombre de víctimes per Covid-19
247 casos nous i 22 morts més per coronavirus al País Valencià
[RECULL FOTOGRÀFIC] La preparació d’un operatiu de desinfecció dels Bombers de la Generalitat
[RECULL FOTOGRÀFIC] Una Setmana Santa confinada
Marc Sallas: ‘El govern més progressista de la història ha fet una gestió espanyolista de la crisi’
Massimo Cacciari: ‘Cap espècie no ha accelerat la seva extinció tant com els humans’
Valentí Roger: ‘Si volem continuar trobant botigues obertes, no podem dir “ja hi tornaré quan això acabi”, perquè potser aquell botiguer ja no hi serà’


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 1.765.500 casos confirmats i 108.042 morts. Del total de casos, 400.708 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 508.575 casos i 19.833 morts.
—L’estat espanyol, 161.852 amb casos i 16.353 morts.
—Itàlia, amb 152.271 casos i 19.468 morts.
—L’estat francès, amb 129.654 casos i 13.832 morts.
—Alemanya, amb 117.658 casos i 2.544 morts.
—La Xina, amb 81.953 casos i 3.339 morts.

Als Països Catalans hi ha 45.014 casos i 4.411 morts.

—Al Principat, 34.027 casos i 3.442 morts (1.043 casos i 111 morts més que no ahir)
—Al País Valencià, 8.578 casos i 818 morts (247 casos i 22 morts més que no ahir)
—A les Illes, 1.507 casos i 102 morts (19 casos i 5 morts més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 280 casos i 21 mort (1 mort més que no ahir)
—A Andorra, 622 casos i 28 morts (21 casos i 2 morts més que no ahir)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any