Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El Brasil pot haver tingut vuit milions de casos de la covid-19 d’ençà de l’inici de la pandèmia, segons un estudi que va encarregar el Ministeri de Salut entre gairebé 90.000 persones. Les dades oficials del govern de l’ultra Jair Bolsonaro, negacionista del coronavirus, situen els contagis en 1,5 milions. Els casos s’han duplicat aquest últim mes i la covid-19 afecta especialment el sector més vulnerable de la població, que viu en pitjors condicions. En aquest sentit, la taxa de contagi dels afrodescendents sembla que és cinc vegades més alta que la dels blancs. L’expansió del virus al Brasil explica en bona part que, en només una setmana, les dades oficials reflecteixin un augment d’un milió de casos arreu del món.

El país està pendent dels rebrots, especialment dels de Lleida. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha constatat que la situació ha empitjorat, però descarta un confinament selectiu. També ha dit que calia afluixar el ritme i ajornar activitats i trobades que no fossin imprescindibles. A més, després d’haver obert dos hotels per aïllar contagiats, s’ha habilitat un hospital de campanya a l’exterior de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida per donar suport a l’atenció inicial a les urgències, fent el triatge i les proves PCR. La setmana passada hi va haver 167 casos i en aquesta ja n’hi ha hagut 325.

Avui les dades que han reportat els governs del país indiquen que no hi ha hagut cap mort per coronavirus.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 11.083.945 casos confirmats i 526.300 morts. Del total de casos, 6.208.599 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 2.860.615 casos i 131.725 morts.
–El Brasil, amb 1.508.991 casos i 62.304 morts.
–Rússia, amb 667.883 casos i 9.859 morts.
–L’Índia, amb 646.924 casos i 18.656 morts.
–L’estat espanyol, amb 297.625 casos i 28.385 morts.

*A l’estat francès hi ha 166.378 casos i 29.875 morts.


Als Països Catalans hi ha 94.577 casos, 59.738 altes i 14.372 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

–Al Principat, 72.460 casos, 39.782 altes i 12.584 morts (avui s’hi han afegit 276 casos i 177 altes)
–Al País Valencià, 18.614 casos, 16.912 altes i 1.475 morts (avui s’hi han afegit 14 casos nous de PCR i 95 altes)
–A les Illes, 2.335 casos, 1.965 altes i 227 morts (avui s’hi han afegit 8 casos i 10 altes)
–A Catalunya Nord, 313 casos, 279 altes i 34 morts (sense variació)
–A Andorra, 855 casos, 800 altes i 52 morts (sense variació)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


La píndola de Jordi Goula: ‘L’activitat s’ha estabilitzat al juny’

L’índex dels directors de compres apunta a una lleugera caiguda de comandes en la indústria i els serveis, però una clara millora en les expectatives empresarials.
L’economia del sector privat de l’estat espanyol es va acostar a l’estabilització al juny, tal com ho indica l’Índex Compost d’Activitat Total dels directors de compres (PMI), que se situa en els 49,7 punts enfront dels 29,2 registrats el mes anterior. Val a dir que la lectura de juny ha estat la millor des del febrer passat, perquè les empreses de l’economia del sector serveis van registrar un creixement marginal, i la producció manufacturera, tot i que va continuar disminuint, ho va fer d’una manera molt lleugera.
Com pensava ahir amb la publicació de les xifres de l’atur i de les afiliacions a la Seguretat Social, sembla que l’inici de la recuperació no va tan malament com es temia fa un parell de mesos. Val a dir que, segons l’índex del PMI de serveis i d’indústria, la pujada de juny a l’estat espanyol ha estat la segona de la zona euro, només darrere de França. Cal pensar que al país l’evolució ha estat semblant.
Potser la dada més rellevant sobre la situació a la zona euro –que és vital per a l’economia catalana– és que la confiança entre les empreses del sector privat va retornar a territori positiu al juny i va aconseguir el seu nivell més alt en quatre mesos. S’espera que la reducció contínua de les restriccions de confinament aplani el camí per a un creixement més alt de la demanda i de les vendes durant els dotze mesos vinents. Sense ser una gran notícia, sí que és un oasi enmig de la munió de males perspectives que ens envolten.
Segons l’informe, en el sector industrial manufacturer estatal –en el qual Catalunya representa una quarta part– tant la producció com les noves comandes van continuar caient al juny, tot i que a ritmes molt més lents. Igual com va passar en el cas de les noves comandes totals, les últimes dades mostren que les corresponents a les exportacions van disminuir, però de manera relativament modesta. Per això, l’IHS titula l’informe ‘L’economia manufacturera s’acosta a l’estabilització al juny’. Malgrat tots els problemes que continuen latents, doncs, parlar d’estabilització a la indústria sembla un pas endavant, tot i que no en podem saber la magnitud, ara com ara.
Sens dubte, els serveis són el veritable taló d’Aquil·les en aquesta crisi. I el turisme, el primer de tots. I aquí l’interrogant es manté obert. Però un dels subíndexs de l’informe, concretament el d’activitat comercial, basat en una pregunta en què es demana a les empreses que comentin l’evolució de la seva activitat pel que fa al mes anterior, torna a situar-se per sobre del nivell d’absència de canvis: de 50,0 punts al juny, assenyalant 50,2, molt per sobre dels 27,9 registrats el maig. Encara que és encoratjador, hem de pensar que el creixement va ser marginal, després d’un període de contracció sense precedents de l’activitat del sector serveis. Però la qüestió important, com passava a la indústria, és que és un pas positiu.
Com és lògic, algunes empreses enquestades van informar que molts treballadors havien deixat els expedients de regulació temporal d’ocupació i havien tornat a la feina al juny, cosa que va contribuir a impulsar un augment considerable en les despeses operatives generals. Després de dos mesos de descensos sense precedents en els costs, l’augment observat al juny va ser molt fort. També hi va haver informes d’un augment dels preus cobrats pels proveïdors i un augment dels costs del transport. Ara bé, malgrat aquests augments, moltes empreses no van poder repercutir-los als seus clients, de manera que els preus cobrats es van reduir per quart mes consecutiu. De fet, l’entorn empresarial encara és extremadament competitiu i les empreses es van veure obligades a oferir preus més baixos als clients, en un intent de mantenir el negoci. El resultat és evident: una caiguda dels marges. Si la situació no dura gaires mesos es podrà aguantar, però si no és així, afegeix un problema més al sector.
De totes maneres, és important destacar que la confiança va millorar notablement al juny. En general, les empreses del sector serveis es van mostrar optimistes sobre el futur, i el sentiment va ser el millor des del febrer passat. Voldria insistir que tot allò que envolta el sector del turisme menja a part.
Pel que fa a Catalunya, aquesta tarda hem rebut l’índex de vendes de Comertia, que és un bon indicador del consum a casa nostra i penso que els resultats que ha reflectit són menys negatius del que es temia. El mes de juny continua amb una evolució negativa (-17,5%), però no tan pronunciada com la registrada al maig (-53,6%). Em sembla destacable que al juny un 32,5% de les empreses hagi tingut un augment de vendes respecte al mateix mes de l’any anterior i que un 5% les hagi mantingudes. I em sembla normal que un 62,5% les hagi disminuïdes. Que una tercera part de les empreses fos capaç d’augmentar vendes respecte del 2019, crec que no entrava en els càlculs inicials.
Respecte a les vendes per sectors, han estat molt diferents. Així, oci i cultura (-62,5%) i restauració (-53,8%) són les activitats econòmiques que han tingut un descens més fort de vendes, seguit d’alimentació no bàsica (-39,8%), moda (-19,8%) i complements de la persona (-15%). La resta de sectors experimenten un creixement de vendes: alimentació (+14,3%), equipament de la llar (+15,6%) i altres (+13,1%).
Una cosa ha tornat a quedar clara, que continuen augmentant les vendes en línia en tots els sectors, fins i tot amb creixements de tres dígits amb relació al mateix mes de l’any anterior, si bé l’abril va registrar el pic més alt d’aquestes vendes i els dos mesos següents la tendència dels creixements és de desacceleració. I, per acabar, em quedo amb les paraules del seu president, David Sánchez: ‘Es comença a notar una certa recuperació de la confiança que, lligat a la prudència amb l’acompliment de les mesures sanitàries per part dels consumidors, esperem que ajudi a recuperar la normalitat els mesos vinents.’ Amén.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– CNN: Els Estats Units, el Brasil i altres estats han aixecat el confinament abans d’hora. Aquests gràfics mostren la mortalitat d’aquesta decisió (en anglès)
– New York Times: Els investigadors debaten sobre infectar persones per provar els vaccins contra el coronavirus (en anglès)
– Franceinfo: El coronavirus actual és més infecciós que la versió original, segons suggereix un estudi (en francès)
– Vox: Vuit maneres de sortir i mantenir-se fora de perill durant la pandèmia del coronavirus (en anglès)
– Al Jazeera: ‘Espantant’: Sud-àfrica viu avui l’augment més gran de contagis diari de la covid-19 (en anglès)
– La Stampa: Covid, l’índex de R al Vèneto puja a 1,63. Zaia: dilluns ordeno d’apretar les normes (en italià)
– RTÉ: Com ha augmentat la taxa de pandèmies a causa de les activitats humanes (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Vergés constata un augment important del brot de Lleida, però no confina
Un estudi fet a vora de cent mil persones estima que hi ha més de vuit milions d’encomanats al Brasil
La Comissió autoritza l’ús del remdesivir després de l’aval de l’Agència Europea del Medicament
El coronavirus no frena l’Etnomusic
Les parades del Sant Jordi d’estiu s’instal·laran en trams centrals del passeig de Gràcia i s’hi aturarà el trànsit


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.