Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a ingerir-se en la gestió de la pandèmia i ha ordenat a la Generalitat de Catalunya que vaccini immediatament els policies espanyols i guàrdies civils de manera proporcional a la vaccinació dels Mossos d’Esquadra i les policies locals. Al gener, el TSJC ja va dictaminar que s’havien de fer les eleccions del 14 de febrer tot i que el govern, els grups parlamentaris –tret del PSC– i Salut eren partidaris d’ajornar-les fins el 30 de maig, i ara s’entremet en la campanya de vaccinació. La resolució, a petició de sindicats policíacs, fa que el govern hagi de deixar de vaccinar persones d’edat avançada per a inocular dosis a policies. La Generalitat va justificar que hi havia un problema amb el cens dels agents i que els sanitaris no es podien desplaçar a les casernes, sinó que eren els policies qui s’havien d’adaptar i anar als centres de salut.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha negat que no es volgués vaccinar els agents i ha recordat que l’estratègia de vaccinació amb AstraZeneca va canviar després de la suspensió i represa d’aquestes dosis. Més contundent ha estat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, qui ha dit li importava “un rave” la professió, perquè no es vaccinava seguint criteris polítics, sinó sanitaris. Argimon ha criticat la intromissió judicial, ha denunciat que s’havia polititzat la qüestió des de Madrid i ha recordat que els agents no es van vaccinar per la suspensió cautelar d’AstraZeneca.

Argimon també ha explicat que a Catalunya hi havia 2,2 milions de vaccinats, gairebé el 28% de la població, i que demà arribarien 20.700 dosis de Janssen, la meitat de les que els havien dit. Al País Valencià, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que ja hi havia més ciutadans vaccinats completament (394.000) que contagiats durant la pandèmia (389.000). En l’àmbit europeu, més de 400 diputats del Parlament Europeu i de parlaments estatals han reclamat a la UE que alliberi les patents dels vaccins per fer-los més accessibles.

L’Índia s’ha convertit en l’epicentre mundial de la pandèmia. Acumula sis dies consecutius reportant més de 300.000 casos i és a punt d’arribar als divuit milions de contagis i als 200.000 morts en total. Hi ha gairebé tres milions de casos actius i les autoritats sanitàries i governamentals temen que la situació empitjori, atès que els centres de salut i els hospitals estan desbordats. L’augment de la mortalitat ha fet que molts cadàvers s’eliminin als crematoris, que funcionen contínuament, i també a l’aire lliure. A partir de demà, els viatgers provinents de l’Índia que arribin a l’estat espanyol estaran obligats a fer una quarantena, tot i que no hi ha vols directes entre tots dos estats ara mateix.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 1.058.313 casos, 30.340 morts i hi ha 619 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 148.909.946 casos confirmats i 3.139.579 morts. Del total de casos, 126.620.966 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 32.878.260 casos i 586.663 morts;
–L’Índia, amb 17.867.648 casos i 199.388 morts;
–El Brasil, amb 14.370.456 i 392.204 morts;
–L’estat francès, amb 5.503.996 casos i 103.256 morts;
–Rússia, amb 4.779.425 casos i 108.980 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 3.496.134 casos i 77.855 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: “Només la Generalitat ha donat ajuts directes al comerç”

“L’estat espanyol és qui recapta el 95% dels imposts i qui té la capacitat per a endeutar-se, tot i que, ara com ara, no ha fet arribar ni un euro en forma d’ajuts directes a les empreses del sector del comerç, com sí que ho han fet els governs d’altres països d’Europa i, fins i tot, la Generalitat de Catalunya, malgrat els seus limitadíssims recursos econòmics.” Així de clares i contundents van ser les paraules del president de RETAILCAT, Joan Carles Calbet, la setmana passada, quan va participar en la comissió d’Indústria, Comerç i Turisme del congrés espanyol, on va denunciar la inacció del govern espanyol en la creació d’ajuts directes dirigits als sectors del comerç i la restauració, fent palès, a més, els criteris restrictius i discriminatoris que recullen les poques mesures de suport dictades.

Va explicar als diputats que considerava del tot inaudit que les mesures aprovades al recent reial decret de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial no fossin de caràcter universal per a totes les empreses que el darrer any s’havien vist obligades a suspendre l’activitat per les restriccions vigents en cada moment. “És necessari reconsiderar aquestes mesures, rebaixar el percentatge de caiguda de facturació admès –ara en un 30%– i fer extensius els ajuts a totes les empreses afectades, sense excloure CNAE o sectors”, els va etzibar Calbet.

Hi he parlat aquest matí i deia que els diputats de la comissió l’havien escoltat atentament: “Però ja ho veurem. També vaig insistir molt amb la necessitat de regular les plataformes en línia. No pot ser que les filials espanyoles d’Amazon ja facturin més de 1.500 milions i en paguin només vuit en impost de societats, com deia El País l’altre dia. I jo crec que la facturació que diu aquest diari es queda curta, perquè molta la comptabilitzen directament a fora.” En definitiva: “Ens arruïnen i, mentrestant, nosaltres hem de mantenir el sistema, així no es pot continuar.”

És molt crític amb els ajuts directes de les recents mesures extraordinàries. Diu que tenen massa restriccions per a accedir-hi, i cita, per exemple, haver tingut beneficis el 2019, pertànyer a un codi CNAE determinat (finalment, el govern espanyol ha traslladat la decisió a les comunitats autònomes) i tenir una pèrdua de facturació de més del 30%. En el fons, arriba misèria que no servirà per a gaire cosa, com hem repetit a la Píndola des que va sortir el decret. Calbet diu que, efectivament, és molta cosa feta de cara a la galeria, i comenta l’exemple que va explicar als diputats a Madrid. Un exemple que em sembla molt didàctic i aclaridor.

Posem el cas d’una empresa que el 2019 havia tingut beneficis, després d’haver facturat 10 milions d’euros, i que el 2020 va veure com els seus ingressos queien d’un 40%. Això vol dir que es pot acollir als ajuts, perquè havia tingut beneficis i li va caure la facturació més del 30%. L’empresa és inclosa en un dels codis CNAE, cosa que també li permet l’accés a l’ajut. I quina quantitat li tocarà? Doncs un 20% de la xifra que sobrepassi el 30% de pèrdua el 2020. En aquest cas, ha facturat sis milions, i el 30% serien set milions, de manera que el 20% s’haurà d’aplicar sobre un milió, que és la diferència. Li tocaran, doncs, 200.000 euros, que ja veurem quan els cobrarà. I els 200.000 euros són un topall, això vol dir que si la diferència fos més gran, rebria la mateixa quantitat. “Què pot fer una empresa que ha perdut quatre milions de facturació amb un ajut de 200.000 euros?”, es demana. “Pagar el lloguer de dos mesos o tres, potser. És evident que no li soluciona res”, conclou.

Explica que va ser molt bel·ligerant demanant polítiques fiscals actives, reals i efectives que ajudin a recuperar el consum, com ara la reducció temporal de l’IVA. I va insistir amb la necessitat, també, d’exempcions o bonificacions d’imposts que “salvaguardin de situacions paradoxals com les viscudes aquest darrer any, en el qual la majoria d’empreses han pagat els mateixos imposts que el 2019, com si el 2020 hagués estat un any d’activitat normal”.

A mesura que passen els dies i anem agafant perspectiva del que s’ha fet a l’estat espanyol per ajudar a les pimes, el comerç i els autònoms, es pot sentir una mena de vergonya i de ràbia. A l’estat francès, en canvi, ha estat tot tancat durant sis mesos i ningú ha piulat, tot i que les protestes formen part del paisatge habitual, perquè s’ha resolt el problema. No pas al 100%, evidentment, però s’ha permès de passar el tràngol sense l’angoixa i les pèrdues reals de l’estat espanyol. I d’alguna manera, això ha de passar factura a l’estat espanyol. Primer, als afectats, que ja han perdut el negoci i la feina, i als qui es veuen abocats a l’abisme, però també, en algun moment, als qui, podent fer més, no ho han volgut. Com deia Calbet, l’estat espanyol manega gairebé tots els diners i en pot demanar si en necessita. Algun dia, quan puguem veure els estralls definitius de la pandèmia sobre el teixit productiu català, haurem de preguntar per què no ha fet més i exigir responsabilitats.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Èxit del concert al Sant Jordi: conclouen que no hi va haver transmissió comunitària
–Deutsche Welle: L’Índia comptabilitza totes les morts per la covid? (en anglès)
–Franceinfo: Quatre qüestions sobre l’ajuda internacional que arriba a l’Índia (en francès)
–BBC: Covid a l’Índia: els missatges que decideixen entre la vida i la mort (en anglès)
–Infobae: Els científics estudien una nova variant de la covid originada al Perú o Xile (en castellà)
–The Guardian: Els equips de ‘persuasió de la vaccinació’ obtenen resultats a Turquia (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

La justícia espanyola obliga la Generalitat a vaccinar “immediatament” guàrdies civils i policies
[VÍDEO] Argimon esclata contra l’obligació de vaccinar ara guàrdies civils
Èxit del concert al Sant Jordi: conclouen que no hi va haver transmissió comunitària
Més de 400 diputats de l’eurocambra i de parlaments estatals reclamen a la UE d’alliberar les patents dels vaccins
Els EUA exportaran seixanta milions de dosis del vaccí d’AstraZeneca


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.