L’advocat se sorprèn de “l’escàs rigor i nivell” d’Adrián Vázquez, l’eurodiputat de Ciutadans que presideix la Comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu, a l’hora d’explicar quines són les seves funcions com a president de la comissió. L’advocat del president Carles Puigdemont i dels consellers Toni Comín i Clara Ponsatí, Gonzalo Boye, va fer palès anit en una entrevista al programa Preguntes Freqüents de TV3 el desconeixement que té Adrián Vázquez, de com funcionen les euroordres. La comissió que presideix és l’encarregada justament de la tramitació dels suplicatoris per retirar la immunitat dels tres eurodiputats. Vázquez, que també va ser entrevistat al plató del mateix programa, havia defensat que els suplicatoris s’havien tramitat amb imparcialitat, però també va acusar Puigdemont, Comín i Ponsatí d’haver fet de lobby per aconseguir el vot en contra de nombrosos eurodiputats.

Les quatre ofensives de la batalla final de l’exili a Europa

En una connexió des de Madrid, Boye va lamentar que Vázquez que no hagués volgut un debat entre tots dos, perquè “poques persones ens han ajudat tant que les coses ens vagin bé”. A més, va dir que amb l’entrevista del programa s’adonava de per què havia comès tants errors durant la tramitació del suplicatori: “Desconeix clarament el procediment i les funcions que ha de complir. Les coses que ha dit són preocupants, segons sembla té una confusió molt seriosa. Per exemple, ha dit que el suplicatori és per poder començar o continuar un procediment [judicial] contra una persona. Allò que s’ha autoritzat és que es pugui continuar amb l’euroordre. Crec que hi ha una confusió important en els conceptes i els termes. Li heu preguntat si sabia si era la primera vegada que es concedien unes mesures com les d’aquesta setmana [l’aixecament cautelar del suplicatori i el retorn de la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí], però ha dit que no coneixia tots els procediments. La seva funció era conèixer-los, però a més ha evidenciat que no s’ha llegit els nostres escrits, perquè li hem aportat tots els procediments previs a aquests.” Boye va afegir que havien intentat d’interactuar amb ells “de manera didàctica i lleial”.

Gonzalo Boye: “El TGUE veu que això és un cas de persecució política”

Puigdemont, Comín i Ponsatí pressionen l’eurocambra perquè es desmarqui d’Espanya de seguida

L’advocat va reivindicar que sempre han “sortit a guanyar” i que, fins ara, “sempre que hem tingut una confrontació judicial amb un àrbitre imparcial hem guanyat perquè tenim el dret al costat nostre”. A més de tenir “el dret i la raó” com a gran valedor de les tesis de la seva defensa, va atribuir les victòries judicials al fet que “les contraparts en aquests procediments” actuen “com si això fos una broma, que amb el dret de la Unió Europea s’hi pot jugar”. “El dret de la Unió Europea és una cosa molt seriosa, crec que aquí cometen un error. Fixeu-vos-hi, el gran defensor del procediment és una persona que en desconeix l’essència. Aquest és el nivell”, va afegir.

Toni Comín: “Han intentat d’ocultar aquesta derrota perquè és una bufetada molt forta”

Boye va continuar evidenciant la manca d’imparcialitat de Vázquez: “El senyor Vázquez no ho sap, perquè no en sap de dret de la Unió Europea, però hi ha una cosa fonamental que és el principi de bona administració, que impregna tot el nostre recurs. Com a president de la Comissió d’Afers Jurídics s’ha saltat aquest principi. Si l’hagués respectat, hi hauria una part del nostre recurs que hauria caigut, però és evident que no ho ha fet. Molts cops s’ha perdut entre les traduccions i s’ha evidenciat que no s’ha llegit els nostres escrits, perquè si ho hagués fet, estic segur que hauria plantejat unes altres qüestions.”

El Comitè de Drets Humans del Consell d’Europa demana a Espanya que retiri les euroordres i alliberi els presos

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.