relator minories ONU

El relator de minories de l’ONU, Fernand de Varennes, ha afirmat des de Madrid que la dissidència política no violenta no hauria de comportar càrrecs penals. Després de la visita de dotze dies a l’estat espanyol, l’expert se suma a les preocupacions ja expressades pel relator sobre llibertat d’opinió l’any passat al voltant de la causa per l’1-O i l’acusació de rebel·lió contra alguns dels presos.

‘Les restriccions només han d’imposar-se quan són estrictament necessàries i proporcionades’, ha indicat De Varennes en finalitzar la visita i després de parlar amb la Fiscalia sobre la causa al Suprem.

En les seves observacions preliminars, el relator de minories apunta també que tot i que les principals víctimes de la intolerància solen ser minories com la comunitat gitana o els migrants, atesos els esdeveniments a Catalunya el 2017, també ha estat informat d’un número cada cop major d’incidents relacionats amb catalans.

Model d’immersió lingüística
De Varennes també s’ha referit als diferents models educatius a l’estat reclamant unes avaluacions clares i objectives sobre l’impacte dels models que utilitzen la immersió, l’ensenyament bilingüe o multilingüe. ‘Serien molt beneficioses per dissipar les afirmacions i acusacions inexactes i poc útils sobre l’impacte pedagògic d’aquests models sobre el nivell de competència en la llengua nacional i les cooficials’, ha afirmat.

En aquest sentit, l’expert constata en la declaració que l’evidència empírica va deixar de ser recopilada des del 2010 pel Ministeri d’Educació espanyol i recomana que es reprengui la recopilació de dades sobre els nivells de competència en l’adquisició de fluïdesa en castellà i en els altres idiomes cooficials.

Visita i informe definitiu
Durant la missió de dotze dies, el representant de les Nacions Unides s’ha reunit amb els ministeris espanyols d’Afers Exteriors, Justícia, Interior o Educació, a més de la Fiscal general de l’Estat o membres del Suprem. A banda, durant la visita a Catalunya, De Varennes va trobar-se, entre altres, amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, o el Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

Segons ha explicat l’expert, l’informe definitiu sobre la visita no es presentarà fins al març del 2020, durant el període de sessions del Consell de Drets Humans de l’ONU.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb