referèndum sobre la monarquia

Monarquia o república? És la pregunta simplificada que dimecres vinent faran a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que s’afegeix a l’onada de referèndums republicans arreu del país. Els organitzadors reivindiquen el campus com un espai al servei de la transformació social i de la democràcia. Els estudiants denuncien que la transició va ser dirigida, el sistema monàrquic imposat i que ells no han pogut manifestar-s’hi mai, sobre aquesta qüestió. Justifiquen el referèndum perquè Felipe VI va prendre posició a favor de la repressió i en contra del diàleg en el discurs del 3 d’octubre de 2017. També assenyalen que la monarquia forma part d’una institució heretada del franquisme.

‘Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?’ Això trobaran en cadascuna de les 12.500 paperetes impreses tots els estudiants que hi participin. Els portaveus de la plataforma impulsora han manifestat que esperen que serà una jornada històrica. Col·locaran entre sis i set urnes, repartides entre la plaça Cívica i la del Coneixement. En cada taula electoral hi haurà tres voluntaris, que verificaran que el funcionament sigui correcte. Hi ha més de 40.000 persones cridades a votar, entre docents, alumnes i personal universitari

La papereta de votació tindrà una segona pregunta. En cas d’haver respost afirmativament a la primera hauran de respondre ‘estàs a favor de l’apertura de processos constituents per a decidir quin tipus de República?‘, com ja van demanar als referèndums del desembre passat a la UPF, la UB i la UPC de Terrassa, on van participar més de 10.000 estudiants. El resultat va ser d’un 95% de vots favorables a l’abolició de la monarquia i la instauració de la República.

Consultes a sis municipis mallorquins

Sis municipis mallorquins faran també un referèndum republicà. Els organitzadors són les entitats cíviques Alternativa per Artà, Assemblea Popular de Porreres, Ateneu Popular d’Esporles, l’Ateneu de Pollença, la Valldemossa que Volem, s’Ateneu de Santa Margalida i Unió d’Independents d’Artà. La Llei de Consultes aprovada pel parlament les empara i els ajuntaments podran impulsar iniciatives municipals a partir dels resultats. Hi podran participar els majors de setze anys. Les votacions seran el 30 i el 31 de març a Valldemossa i el 6 el 7 d’abril a Artà, Esporles, Pollença, Porreres i Santa Margalida. Els organitzadors fan una crida perquè s’hi afegeixin tots 53 municipis mallorquins.

La UIB vota per la república

La Universitat de les Illes Balears (UIB) va votar majoritàriament per la república el 27 de febrer passat. Hi van participar 1.475 persones i els sufragis favorables s’enfilaren al 91%. Les urnes es van situar en els edificis Ramon Llull, Mateu Orfila, Anselm Turmeda, Guillem Cifre i Jovellanos, amb vint voluntaris.

Universitats del País Valencià amb la república

1.226 persones van participar en el referèndum de la Universitat Politècnica de València (UPV) del desembre passat amb un 90,7% dels vots (1.112) favorables a la república. La Plataforma Pel Referèndum a la UPV va organitzar-lo també amb dues preguntes. A més dels vots favorables al sistema republicà comptabilitzaren 94 nos i 20 abstencions. La Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) també s’hi va afegir.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.