referèndum sobre la monarquia

La Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB) organitzaran avui un referèndum per decidir entre monarquia i república a l’estat espanyol.

La voluntat dels organitzadors és obrir el debat sobre la monarquia i contribuir a un moviment estudiantil ‘fort en la lluita’ en aquests moments que consideren que ‘l’extrema dreta va creixent’, ha exposat el coordinador del referèndum, Pablo Acedo.

A Catalunya n’hi ha dos més de previstos. Aquest dimecres es celebrarà un nou referèndum simbòlic a la UPC de Terrassa, i els estudiants de la UAB n’estan organitzant un que serà el mes de febrer. La seva voluntat és que s’hi sumin altres universitats perquè ‘aquest sigui un any estudiantil de lluita’, explica Acedo.

El 12 de desembre són cridats a les urnes els membres de la Universitat Politècnica de València.

Prop de 4.000 estudiants ja han votat al referèndum sobre la monarquia de la UPF i la UB
Fins les dues del migdia d’aquest dimarts s’han comptabilitzat 3.783 vots a les nou urnes del ‘Referèndum sobre la Monarquia’ distribuïdes entre els campus de Raval i Diagonal de la UB i Ciutadella de la UPF i que estaran obertes fins les vuit del vespre.

Els organitzadors d’aquest referèndum simbòlic no han tingut accés a cap cens i per això malgrat que està cridada a votar la comunitat universitària, els organitzadors han vist ‘molt interès d’altres parts de la societat’ i per això tothom pot votar, ha exposat  Acedo. Per intentar evitar que es votin dues vegades es fa una marca al canell amb un retolador.

Tenint en compte que aquesta és la setmana prèvia als exàmens i que a final de setmana hi ha un pont, Acedo posa en valor els resultats. ‘El 80 o 90% dels estudiants que venen estan votant’, ha assegurat. Pel que fa a l’organització, el material per comprar les urnes i imprimir les paperetes l’han costejat els mateixos estudiants de la plataforma. ‘I avui hem posat unes guardioles per intentar cobrir una mica els costos’, ha indicat Acedo.

El referèndum de la UPF i la UB segueix els passos de la Universitat Autònoma de Madrid, on es va fer el referèndum dijous passat i hi van votar 7.000 persones, amb 6.000 vots a favor de l’abolició de la monarquia.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb