llei de consultes

El ple del parlament ha aprovat la llei de consultes populars i processos participatius, una norma que regula l’organització de referèndums no vinculants convocats pel govern i els consells insulars i de consultes municipals vinculants sempre que les autoritzi el govern espanyol. La llei permet a les institucions balears de convocar consultes ciutadanes mitjançant un registre ‘únic i voluntari’ de participació.

Les consultes dels ajuntaments amb permís estatal seran vinculants només en cas que s’hi convoquin tots els registrats en el cens electoral del municipi. En aquest cas, el decret de batllia ha de contenir els termes exactes de la consulta, el dia de la votació, la durada de la campanya informativa i la informació de les funcions de control i seguiment del procés electoral que corresponen a la zona electoral.

També es preveu la convocatòria de referèndums per iniciativa popular i s’estableixen les condicions necessàries per a la validesa dels processos consultius. En les disposicions generals s’explica que el propòsit d’aquesta iniciativa és aprofundir la democràcia participativa. El ple d’avui també ha donat el vist-i-plau a la llei de voluntariat, aprovada amb el suport de tots els partits.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.