Rebel·lió històrica dels fiscals del Suprem per a poder investigar Puigdemont per terrorisme

  • La junta de fiscals del Suprem rebrega l'informe d'Álvaro Redondo i s'enfronta al criteri del fiscal general de l'estat

VilaWeb
Redacció
06.02.2024 - 14:00
Actualització: 07.02.2024 - 09:15

La junta de fiscals del Tribunal Suprem espanyol ha rebregat l’informe del fiscal Álvaro Redondo i ha decidit per majoria que calia investigar Carles Puigdemont per terrorisme en la causa contra el Tsunami Democràtic. D’aquesta manera, els fiscals de l’alt tribunal es rebel·len també contra el criteri del fiscal general de l’estat, Álvaro García Ortiz, fet inaudit tenint en compte que el ministeri públic espanyol és un organisme altament jeràrquic que permet al seu cap d’imposar el seu posicionament. Ara bé, la decisió de la junta no és vinculant i el posicionament final el farà la tinenta fiscal del Suprem, María Ángeles Sánchez-Conde.

Els membres de la junta han votat en contra de l’informe i han deixat en minoria el fiscal Redondo. Els seus companys s’han posicionat a favor que la sala penal del Suprem, que dirigeix Manuel Marchena, es faci càrrec de la instrucció del Tsunami Democràtic per delictes de terrorisme, tenint en compte l’aforament de Puigdemont i Ruben Wagensberg.

Segons les fonts fiscals consultades per Europa Press, de la quinzena de fiscals que han participat en la reunió, onze han considerat que hi havia prou indicis per a procedir contra Puigdemont i Wagensberg, mentre que quatre s’hi han oposat. Amb una majoria encara més àmplia, de dotze contra tres, han resolt que podia haver-hi delictes de terrorisme.

Ara bé, l’última paraula sobre el cas la tindrà el magistrat Juan Ramón Berdugo, que una volta rebi el nou informe de la fiscalia decidirà si el Suprem es queda la instrucció del Tsunami o la retorna a l’Audiència espanyola.

Alta tensió

La reunió de la junta ha estat tensa i ha quedat marcada per la pressió mediàtica que ha sofert Redondo per part de la premsa espanyola. Diaris com El Mundo han acusat el fiscal d’haver canviat el sentit del seu informe després d’una reunió amb García Ortíz. Ahir, en un comunicat, el fiscal del Suprem va assegurar que no havia rebut cap instrucció del seu superior i va qualificar el primer document d’esborrany de treball sense valor processal.

“Dimarts passat, dia 30 de gener, a primera hora del matí vaig anar a una audiència amb el fiscal general en què li vaig avançar succintament el sentit de l’esborrany de ponència. El fiscal es va donar per assabentat verbalment, sense donar-me cap instrucció, i no va considerar necessari rebre, com li vaig oferir, i era totalment procedent, ni tan sols una còpia del dit esborrany“, deia el comunicat.

En el document final, Redondo s’alineava amb la tesi del fiscal de l’Audiència espanyola Miguel Ángel Carballo que considera que no hi ha indicis suficients per a perseguir Puigdemont en la causa del Tsunami. Oimés, argumenta que les protestes contra la sentència del procés s’han de tractar com a desordres públics agreujats, fet que converteix el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en l’òrgan competent.

De fet, Carballo s’ha esbatussat a còpia d’escrit amb el jutge instructor de l’Audiència espanyola Manuel García-Castellón, a qui acusat de procedir de manera poc professional i fonamentada. En aquest sentit, en el darrer escrit, el fiscal li va retreure les ànsies de perseguir Puigdemont, Rovira i Wagensberg per terrorisme, tot i la falta de proves. Així mateix, lamentava que el jutge dictés interlocutòries contradictòries i, fins i tot, confongués el Tsunami amb els CDR.

La junta de fiscals és formada per Fidel Cadena, Joaquín Sánchez-Covisa, Consuelo Fidalgo, Consuelo Madrigal, Manuel Dolz, Javier Zaragoza, Juan Carlos López Coig, Manuel Martínez, María Ángeles Garrido, José Martínez Jiménez, Salvador Viada, Álvaro Redondo, Olga Sánchez i Justino Zapatero.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any