Escrit molt dur del fiscal de l’Audiència espanyola contra García-Castellón per la imputació de terrorisme a Puigdemont

  • Miguel Ángel Carballo retreu al jutge les decisions contradictòries i l'argumentació feble de les seves interlocutòries

VilaWeb
Redacció
02.02.2024 - 11:28
Actualització: 02.02.2024 - 12:32

El fiscal de l’Audiència espanyola que s’encarrega de la investigació contra el Tsunami Democràtic, Miguel Ángel Carballo, ha atacat amb duresa la instrucció del jutge Manuel García-Castellón, a qui atribueix decisions contradictòries, manca de diligències i una argumentació molt febles de les seves interlocutòries, que arriba fins al punt de confondre elements clau de la investigació: el Tsunami i els CDR.

“Hem de coincidir també amb els apel·lants que, almenys en aparença, l’instructor en els fonaments d’algunes de les resolucions arriba a confondre el fenomen del Tsunami Democràtic amb els CDR, que es tracta d’entitats o actuacions absolutament diferents. Resulta significatiu, en aquest sentit, com s’atribueix en els informes de la Guàrdia Civil a alguns dels investigats el seu interès de contactar i comptar amb l’actuació dels CDR, deixant palès que no es tracten del mateix fenomen”, diu l’escrit, consultat per VilaWeb.

Carballo, tal com fan els investigats, s’oposa que la causa acabi en mans del Suprem, tal com ja ha tramitat García-Castellón, que argumenta que és un pas necessari arran de l’aforament de Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg. El fiscal, en canvi, considera que les protestes del Tsunami no s’han d’investigar per terrorisme i creu que l’òrgan competent per acabar la instrucció és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En el cas de Puigdemont i Wagensberg, Carballo retreu al jutge l’obsessió a perseguir-los per terrorisme. “Les diligències que s’han fet no han incidit en absolut ni han aportat cap dada nova sobre la inculpació dels dos aforats, essent especialment significatiu respecte de l’ex-president de la Generalitat Puigdemont, al qual ni tan sols la Guàrdia Civil atribueix cap dels fets objecte de la investigació”, relata.

“Les diligències s’han centrat a investigar o, més aviat, acreditar les conseqüències dels actes de desordre públic fets a Catalunya a final del 2019 per uns quants col·lectius i unes quantes persones, però cap de les diligències acordades ni practicades no ha incidit en la presumpta responsabilitat dels aforats”, afegeix el fiscal, que mostra novament l’oposició al fet que la causa acabi en mans del Suprem.

Carballo diu que la investigació per terrorisme ja tenia una manca significativa d’arguments en la interlocutòria de 6 de novembre, quan es va fer pública abans del pacte d’investidura entre Junts i el PSOE. En aquest sentit, diu que García-Castellón solament es fonamentava en “una genèrica remissió dels informes de la Guàrdia Civil i, només, dedicava en la seva interlocutòria un capítol a l’encausament de dos investigats en concret, l’ex-president Puigdemont i Marta Rovira”. Per això, diu que és totalment injustificat i immotivat el traspàs de la causa al Suprem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor