Entra en vigor la rebaixa de transport públic al Principat, el País Valencià i les Illes

  • Quins serveis estan afectats per la mesura i quina rebaixa s'hi aplicarà? Consulteu-ne tots els detalls ací

VilaWeb
Redacció
01.09.2022 - 10:13

Avui comença la gratuïtat temporal de les tarifes del transport públic al Principat, el País Valencià i les Illes. També entren en vigor les diverses rebaixes als serveis de transport públic municipals del país.

Gratuïtat de trens i busos

A partir d’avui, i fins el 31 de desembre d’enguany, seran gratuïts els abonaments multiviatge dels serveis de Rodalia i mitja distància del Principat i el País Valencià. En el cas dels títols d’alta velocitat i els títols Avant, s’aplicarà un descompte d’un 50% per als usuaris freqüents. Podeu consultar el llistat complet de línies afectades per la rebaixa ací.

Per a accedir a la rebaixa, els usuaris s’hauran de registrar prèviament a la pàgina web de Renfe, on obtindran un codi que hauran de presentar a l’hora de comprar l’abonament rebaixat. Caldrà abonar un dipòsit de deu euros en el cas dels títols de Rodalia i de vint euros en el cas dels títols de mitja distància, que serà retornat en cas que l’usuari faci un mínim de setze viatges al llarg del període de vigència de la mesura.

En el cas de les Illes, la gratuïtat del transport públic afectarà tant el servei de tren de Mallorca com les línies de bus de Menorca, Eivissa i Formentera. A diferència dels títols de tren del País Valencià i el Principat, en el cas de les Illes la rebaixa s’aplicarà automàticament en el moment de venda, sense que sigui necessària cap altra gestió per part de l’usuari.

Rebaixes al transport públic municipal

Paral·lelament a la gratuïtat dels serveis de transport públic interurbans del país, avui també entra en vigor la reducció de tarifes a les xarxes de transport públic de diverses ciutats del país.

Al Principat, es rebaixarà un 30% el preu de la T-casual i un 50% els preus de la T-usual i la T-jove. Aquests abonaments són vàlids per les línies de Transport Metropolitans de Barcelona (TMB) de metro i de bus, ferrocarrils, Rodalies, TRAM i els serveis de bus metropolità, tant urbans com interurbans. A banda, l’Autoritat de Transport Metropolità de Barcelona (ATM) també ha acordat que es beneficiïn de la rebaixa d’un 50% tots els títols multiviatge existents, encara que no formin part de cap sistema tarifari integrat. És el cas, per exemple, dels recorreguts interns de les Terres de l’Ebre o de diversos serveis de les comarques del Pirineu, entre més.

Com en el cas de les Illes, aquest descompte s’aplicarà automàticament en el moment de venda. Els títols rebaixats es podran comprar fins el 31 de desembre d’enguany, però no caducaran fins el 15 de gener del 2023 en el cas de la demarcació de Barcelona i el 31 de gener de 2023 en el cas de les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona.

Al País Valencià, es rebaixarà un 30% el preu del transport públic a València i Castelló. En el cas de València, l’Empresa Municipal de Transports (EMT) ha acordat de rebaixar un 30% el preu del bonobús de deu viatges i l’abonament mensual EMT Jove, un descompte vigent fins el 31 de desembre. A Castelló, l’ajuntament ha decretat una reducció d’un 30% en el Bo 10 Jove i els bons multiviatge de família nombrosa. El descompte també durarà fins el 31 de desembre, però els títols rebaixats podran fer-se servir fins el 31 de gener del 2023. Tant en el cas de Castelló com el de València, les rebaixes s’aplicaran automàticament en el moment de venda.

A les Illes, es rebaixarà un 50% el preu dels abonaments dels busos de la xarxa de Transports de les Illes Balears (TIB) a Mallorca i de la xarxa de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de Palma. El metro de Palma, per altra banda, passarà a ésser gratuït fins el 31 de desembre. Tots els descomptes duraran fins el 31 de gener del 2022, i s’aplicaran automàticament en el moment de venda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any