Trens de franc a partir del setembre: com funcionarà? Totes les novetats

 • Us expliquem en detall quines línies de tren seran de franc a partir del setembre · El metro de Barcelona i València no s'hi inclouen

VilaWeb
Redacció
18.08.2022 - 22:00
Actualització: 23.08.2022 - 16:00

El mes de juliol el govern espanyol va anunciar que bonificaria el 100% dels bitllets d’alguns trajectes de Renfe. I després de setmanes donant la informació en compte gotes, avui s’ha publicat el BOE les condicions per als abonaments gratuïts de Rodalia i mitja distància, que es podran adquirir a partir del 24 d’agost.

Quines bitlles seran gratuïts?

Seran gratuïts els abonaments gratuïts per viatjar en Rodalies i mitjana distància. És a dir: 

 • Títol de multiviatge de Rodalia: Aquest bitllet es podrà adquirir i viatjar en trens de Rodalia il·limitadament. Tindrà una validesa de quatre mesos. En el moment de compra, s’haurà d’abonar una fiança de 10 euros. 
 • Títol multiviatge de mitja distància: també entrarà en funcionament un títol multiviatge amb viatges il·limitats i amb una validesa de quatre mesos. S’haurà d’abonar una fiança de 20 euros.

Quines línies de Renfe seran gratuïtes?

Al Principat, seran de franc els serveis de rodalia de Barcelona, els serveis de rodalia de Girona, els serveis de rodalia del Camp de Tarragona i els serveis regionals. Les línies incloses són:

 • Serveis de rodalia de Barcelona: R1 (Molins de Rei – Maçanet-Massanes), R2 (Castelldefels – Granollers Centre), R2 Nord (Aeroport – Maçanet-Massanes), R2 Sud (Sant Vicenç de Calders – Barcelona-Estació de França), R3 (l’Hospitalet de Llobregat – Puigcerdà), R4 (Sant Vicenç de Calders – Manresa), R7 (Barcelona Sant Andreu Arenal – Cerdanyola Universitat) i R8 (Martorell – Granollers Centre).
 • Serveis de rodalia de Girona: RG1 (l’Hospitalet de Llobregat – Figueres/Portbou).
 • Serveis de rodalia del Camp de Tarragona: RT1 (Tarragona – Reus) i RT2 (l’Arboç – Salou-Port Aventura).
 • Serveis regionals: R11 (Barcelona Sants – Portbou), R12 (L’Hospitalet de Llobregat – Lleida), R13 (Barcelona Estació de França – Lleida. Per Valls), R14 (Barcelona Estació de França – Lleida. Per Tarragona i Reus), R15 (Barcelona Estació de França – Reus – Riba-Roja d’Ebre), R16 (Barcelona Estació de França – Tarragona – Tortosa/Ulldecona) i R17 (Barcelona Estació de França – Salou-Port Aventura).
Mapa de la xarxa de rodalies i serveis regionals del Principat.

Al País Valencià se’n beneficiaran les sis línies de rodalia de València i el servei de mitja distància. Les línies incloses són:

 • Serveis de la rodalia de València: C-1 (València – Gandia), C-2 (València – Xàtiva – Moixent), C-3 (València – Bunyol – Utiel), C-4 (Sant Isidre – Xirivella-l’Alter), C-5 (València – Caudiel) i C-6 (València – Castelló).
 • Serveis de mitja distància: ER02 (Castelló – Vinaròs), 43 (Alacant –Múrcia — Llorca), 44 (València – Cartagena), 45 (Alacant – Ciudad Real), 46 (València – Alcázar de San Juan), 47 (València – Xàtiva – Alcoi), 48 (València – Conca – Madrid), 49 (València – Osca), 50 (València – Tortosa) i 61 (Alacant – Tortosa).

  Mapa de la xarxa ferroviària de la rodalia de València.

A diferència del Principat i el País Valencià, les Illes no són cobertes pels serveis ferroviaris espanyols. Els Serveis Ferroviaris de Mallorca i el Ferrocarril de Sóller són operats respectivament pel govern de les Illes i per l’empresa privada Ferrocarril de Sóller S. A., no pas per Renfe. Per això en un primer moment, les Illes no entraven dins la bonificació de bitllets. Però finalment el metro i el tren seran de franc i es faran descomptes fins del 70% per als autobusos. 

Quan entrarà en vigor la mesura?

La mesura entrarà en vigor el primer de setembre i durarà fins el 31 de desembre.

Durant aquell període, Renfe suspendrà la venda de tots els títols de més d’un viatge i abonaments habituals i solament es podran comprar els bitllets d’anada i els d’anada i tornada amb unes tarifes habituals.

Com funcionarà els bitllets de franc?

Renfe ha habilitat al seu web un portal un registre per sol·licitar els bitllets de tren subjectes a la rebaixa. El portal, creat per garantir que els usuaris puguin obtenir els títols amb antelació arran de l’allau de peticions, va començar a operar dilluns, 8 d’agost.

Si bé no es podran adquirir els títols sol·licitats a través de l’aplicació de Renfe Rodalies, el web de la companyia, les màquines d’autovenda o les taquilles de les estacions fins al 24 d’agost. Els usuaris que comprin els bitllets telemàticament rebran un codi QR que després els servirà per accedir a les estacions o per obtenir el bitllet físic. Segons informa l’empresa ferroviària, a l’abonament hi haurà el DNI o telèfon mòbil del viatger.

Com funcionarà el dipòsit?

En els títols de multiviatge de Rodalia, els usuaris hauran de pagar un dipòsit de deu euros que es tornarà una vegada acabat aquest període si s’han fet almenys setze viatges, és a dir, una mitjana de quatre el mes. El dipòsit es retornarà automàticament si s’ha fet amb targeta de crèdit i s’haurà de sol·licitar si es paga en efectiu.

En canvi, el títol amb viatges il·limitats per a mitja distància s’haurà de deixar un dipòsit de vint euros. Igualment, es tornaran els diners si s’han fet setze viatges fins a final d’any.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any