L’ex-general serbobosnià Ratko Mladic ha estat condemnat avui pel Tribunal Penal Internacional de l’ex-Iugoslàvia a cadena perpètua per genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat durant la guerra de Bòsnia, entre el 1992 i el 1995. Entre aquests crims, s’hi inclouen els de persecució, assassinat, extermini i deportació. Mladic, que ara té 74 anys, és considerat responsable de les operacions de neteja ètnica a Bòsnia, dels atacs contra la població civil a Sarajevo i de la matança de Srebrenica.

Mladic, cap militar dels serbis de Bòsnia i Hercegovina durant la guerra, ha estat condemnat per haver estat responsable de la matança de Srebrenica el juliol del 1995. Aquesta hecatombe, en què van morir vuit mil homes i nens bosnians musulmans, és considerada el genocidi més greu d’Europa des de la Segona Guerra Mundial. També és acusat d’haver participat, el 1992, en una gran campanya de persecucions, deportacions, tortures i homicidis en molts indrets de Bòsnia.

A més, també ha estat declarat culpable de crims de guerra i contra la humanitat pel setge de Sarajevo, durant el qual van morir més d’onze mil civils. Durant la vista per la sentència, Mladic,  la defensa del qual ha dit que tenia una salut ‘delicada’, s’ha aixecat i ha escridassat al jutge, que l’ha expulsat de la sala.

El jutge ha considerat provat que Mladic havia ‘contribuït significativament’ a l’objectiu del seu exèrcit d’exterminar els bosnians musulmans, i que també va ser ‘instrumental’ a l’hora de causar terror a la població civil de Sarajevo, assetjada per les forces sèrbies. De fet, ha dit que va blocar l’arribada d’ajuda humanitària a la ciutat, a més de dirigir bombardatges i atacs mortals contra els civils.

El jutge ha considerat provat que les forces de Mladic van matar ‘sistemàticament’ homes i nens a Srebrenica i ha indicat que l’ex-comandant havia fet diverses crides públiques a la ‘venjança’ contra els musulmans bosnians. Durant la vista, s’han constatat abusos ‘brutals’ contra els drets humans de les víctimes, amb ‘execucions multitudinàries’ i un tracte amb ‘gens de respecte per a la vida humana o la dignitat’. En aquest sentit, el jutge ha assegurat, durant la lectura de la sentènci,a que els crims pels quals es condemnava Mladic eren dels ‘més cruels’ que hi havia.

El judici contra l’ex-cap de l’exèrcit dels serbis a Bòsnia, que va fugir de la justícia al final de la guerra i no va ser capturat, en un petit poble de Sèrbia, fins l’any 2011, s’ha allargat cinc anys (des del maig del 2012). El tribunal ha pres testimoni a gairebé sis-centes persones i ha analitzat milers de proves dels crims comesos durant el conflicte a Bòsnia i Hercegovina, inclosos el genocidi d’Srebrenica i el setge de Sarajevo.

El judici contra Mladic és l’últim del Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia de l’Haia, encarregat dels crims de guerra que es van produir durant els conflictes dels anys noranta. Va ser el primer tribunal que va emprendre l’enjudiciament i l’adjudicació dels delictes internacionals més greus des dels judicis de Nuremberg i Tòquio després de la Segona Guerra Mundial.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]