El govern espanyol ha respost al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que té temps temps fins dijous a les deu del matí per dir si efectivament va declarar la independència dimarts de la setmana passada al parlament. I manté l’amenaça d’aplicació de mesures contra l’autogovern de Catalunya en cas que no hi hagi ‘una resposta clara’. Avui al matí vencia el termini de resposta del requeriment del govern espanyol; i la resposta de Puigdemont ha estat l’enviament d’una carta a Rajoy demanant-li que aturés la repressió i fixant un termini de dos mesos per a negociar.

Ho ha explicat la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en una conferència de premsa:

Però el govern espanyol no entoma la proposta de negociació de Puigdemont, i insisteix que el diàleg s’ha de fer ‘dins de la llei’ espanyola i en el congrés espanyol.

En la carta de resposta a Puigdemont, Rajoy lamenta ‘profundament’ que ‘no hagi contestat el requeriment (…) i no hagi aclarit si alguna autoritat de la Generalitat havia declarat la independència de Catalunya’.

Rajoy amenaça de desplegar l’article 155 contra les institucions catalanes, bo i dient que aquest article de la constitució ‘no implica la suspensió de l’autogovern sinó la restauració de la legalitat en l’autonomia’,

‘No puc acceptar de cap manera l’existència d’això que anomeneu “conflicte històric entre l’estat espanyol i Catalunya” (…). L’únic conflicte que hi ha a Catalunya és de legalitat’, diu Rajoy. I l’acaba avisant que, si no fa allò que li demana, ‘serà l’únic responsable de l’aplicació de la constitució’.

Heus ací la carta:

Vegeu la carta que Puigdemont ha enviat a Rajoy avui al matí.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb