El col·leccionista Rafael Tous dóna al Macba un miler d’obres reunides durant cinquanta anys

  • La donació és la més important de la història del museu

VilaWeb
Europa Press
24.02.2020 - 15:52

El col·leccionista Rafael Tous ha donat al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) entre mil i mil cent obres ‘extraordinàries i úniques’ d’una trentena d’artistes reunides al llarg de cinquanta anys, ha explicat en conferència de premsa el director de la pinacoteca, Ferran Barenblit.

‘És un dia històric per al Macba i per a la ciutat de Barcelona’, ha destacat Barenblit, que ha afegit que es tracta d’una donació pura, simple, irrevocable, sense cap mena de contraprestació més enllà de donar a conèixer i exhibir la col·lecció de manera natural, i ha destacat la valentia i extrema generositat de Tous.

Ha assenyalat que aquest gest enalteix la paraula donació, i que els artistes que integren aquesta col·lecció han exposat anteriorment individualment al Macba, de manera que ha estat sempre una col·lecció molt visible a la sala, i ho continuarà sent amb l’exposició d’aquestes obres: ‘Segur que a partir d’ara podem escriure nous capítols’.

Barenblit ha destacat la seva doble generositat: la de construir la col·lecció i la de donar-la després al museu, i ha assegurat que és la més important que ha registrat el centre, que està acostumat a la generositat, però que aquesta ‘és la més notable de la història del museu sense cap mena de dubte’.

Exposició a finals d’any

Les obres entraran gradualment i en grups al museu, i aquesta processó culminarà en un catàleg sobre aquestes dècades que abasten conceptualment les obres donades, així com en una exposició a finals d’any.

Concretament, es farà una gran exposició col·lectiva centrada en quatre o cinc artistes perquè es vegi el 100% de la seva obra: ‘Seleccionaré quatre artistes que m’interessin perquè s’entengui la seva obra i que el missatge arribi sencer’, ha dit Tous, que insistirà que hi hagi pocs creadors però siguin d’una mateixa generació.

Ha celebrat que la seva col·lecció estigui cuidada i conservada al museu, i ha explicat que ja des de petit era un ‘maniàtic del col·leccionisme’, i que la seva empresa tèxtil li ha permès comprar obres d’art conceptual d’artistes com Antoni Llena, Àngel Jové, Francesc Abad, Francesc Torres, Antoni Miralda, Joan Rabascall, Eulàlia Grau, Pere Noguera, Jordi Pablo, Jaume Xifra, Àngels Ribé i Fina Miralles.

Entre les obres donades n’ha destacat algunes com Europa Arqueologia al rescat, de Francesc Abad; Supermercat, d’Eugenia Balcells; Micro òpera 2, de Benet Rossell; Puerta de Linares, de Jordi Benito; Mort de Franco, de Jordi Cerdà, i Discriminació de la dona, d’Eulàlia Grau.

Ha destacat que les seves obres han estat exposades a museus i espais culturals de l’estat francès, Anglaterra, l’estat espanyol i del país, i ha creat una biblioteca de 200.000 publicacions relacionades amb la cultura, i espera que el seu exemple animi més persones a col·leccionar i comprar obres, i ‘que la gent pugui invertir en art’.

Sobre la donació, ha detallat que el 2004 va voler vendre les obres per poder mantenir obert el seu espai expositiu Metròno, i no ho va fer – de fet el centre va tancar- , així que una nit va decidir donar-ho tot ‘i fer feliç a la ciutat de Barcelona’, mentre que Barenblit ha dit que la decisió ha estat àgil i fàcil, en quinze dies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor