Qui són els demisexuals? Com es practica el pèting? I el kokigami? Arriba el nou diccionari de termes sexuals

  • El Termcat penja a la xarxa un recull de terminologia sexual adaptada al català

VilaWeb
Redacció
12.12.2018 - 19:15
Actualització: 13.12.2018 - 00:09

Qui són els demisexuals? Com es practica el pèting? I el kokigami? La resposta es pot trobar a la nova pàgina del Termcat, batejada amb el nom de ‘Terminologia de la sexualitat i l’erotisme’. Recordem que el Termcat, dependent de la Generalitat i l’Institut d’Estudis Catalans, es dedica a crear, adaptar o copiar al català les paraules noves en circulació. Paraules escrites en llengües estrangeres, majoritàriament en anglès, que els periodistes detecten i que no saben com s’han d’escriure en català. El Termcat els ajuda a trobar-hi solucions. Ara, juntament amb la revista Time Out, han recollit i han posat al dia les paraules relatives al món del sexe. El recull aplega 150 paraules.

Un demisexual és una ‘persona que només sent atracció sexual envers persones de qui està enamorada o amb qui té una connexió romàntica o emocional’. El pèting és ‘el conjunt de pràctiques sexuals sense penetració, que poden incloure des de petons, carícies i abraçades fins a la masturbació o el sexe oral’. I el kokigami és un ‘joc eròtic d’origen japonès que consisteix a embolicar el penis amb una disfressa de paper’.

A l’hora d’introduir paraules en el diccionari, el Termcat segueix tres vies. Pot optar per traduir un nom totalment al català, com ha fet amb brollada (‘ejaculació femenina en què s’expulsa de cop una gran quantitat de líquid jaculatori’) que en anglès es diu squirting i en francès, femme Fontaine; en segon lloc, pot adaptar fonèticament un nom estranger, com ha fet amb la paraula anglesa petting, que ha adaptat en pèting. I la tercera opció és no tocar la paraula nova i escriure-la igual que en la llengua estrangera. N’és un exemple cruising, que s’escriu exactament com en anglès, i que vol dir: ‘Pràctica consistent a mantenir relacions sexuals amb persones del mateix sexe en espais públics o semipúblics, generalment amb desconeguts.’

Heus ací algunes definicions del nou recull del Termcat:

Pim-pam: Pràctica sexual consistent a mantenir relacions sexuals sense compromís de manera esporàdica.

Fulla rosa: Sexe oral en què es llepen o es freguen amb els llavis l’anus, el voltant de l’anus i el recte d’una altra persona.

Godomací: Joguina sexual de forma cilíndrica. (Nota: Actualment se sol rebutjar la forma ‘consolador’, perquè implica un judici de valor negatiu sobre l’ús de l’objecte com a mitjà d’obtenció de plaer sexual.)

Homocuriós: Dit de la persona que no s’identifica com a heterosexual però que mostra interès per tenir una experiència sexual o una relació afectiva amb una persona del sexe contrari al d’aquelles amb qui manté relacions habitualment.

Heterocuriós: Dit de la persona que no s’identifica com a homosexual però que mostra interès per tenir una experiència sexual o una relació afectiva amb una persona del sexe contrari al d’aquelles amb qui manté relacions habitualment.

Intercanvi parcial: Intercanvi de parella en què no es permet la penetració.

Pansexual: Dit de la persona plurisexual que pot sentir atracció per qualsevol altra persona, independentment del sexe o el gènere a què pertanyi o amb què s’identifiqui.

Queer: Persona que, d’acord amb la teoria queer, no subscriu la divisió binària tradicional dels gèneres i rebutja d’identificar-se amb un home o amb una dona o amb una orientació sexual específica.

Ruptura a la francesa: Ruptura d’una relació sexual o afectiva, sovint per internet, en què un dels integrants de la relació interromp la comunicació amb l’altra persona d’una manera inesperada, sense avisar-la ni donar-li cap mena d’explicació. En anglès, ghosting.

Sexe químic: Sexe que es practica en grup durant moltes hores seguides sota la influència de drogues de síntesi. (Nota: El sexe químic és una pràctica sexual d’alt risc.)

Sexe tàntric: Pràctica sexual consistent a mantenir relacions sexuals lentes amb una importància especial per a la concentració i els sentits, que es basa en el misticisme indi.

Yoni: Massatge tàntric dels genitals femenins.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any