Què poden recuperar els afectats de l’incendi de Campanar?

VilaWeb
Façana dels edificis cremats (fotografia: Laura Escartí).
EFE / Redacció
23.02.2024 - 13:22
Actualització: 23.02.2024 - 16:04

“Què podem recuperar?” Aquesta és, segurament, la pregunta que més s’han fet els veïns aquestes darreres hores després d’haver perdut l’habitatge en el devastador incendi del barri de Campanar de València, que ha calcinat dos blocs de pisos.

Tanmateix, hi ha moltes preguntes més que es fan els veïns arran de la tragèdia. N’hem demanat unes quantes a l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), i aquestes són les respostes, que poden servir de guia per a reconstruir la vida i les propietats.

Els afectats tenen dret d’una compensació?

Depèn de molts factors. Si hi ha danys personals, depèn de si tenen contractat una assegurança de persones (vida, accidents, salut, decessos…) que els cobreixi. Si hi ha danys materials, també depèn de si hi ha una assegurança o unes quantes que els cobreixin (casa i comunitat). En tots dos casos (personals i materials), també dependria si hi hagués un responsable o uns quants. En aquest darrer cas, hi tindrien dret, però podrien acabar sense indemnització si els responsables resultessin insolvents o si no tinguessin prou límit contractat en l’assegurança de responsabilitat civil.

Com s’ha de reclamar a l’asseguradora?

Cal posar-se en contacte amb l’asseguradora perquè faci una primera assistència, que pot ser el trasllat dels béns salvats i un allotjament provisional.

Si es té una assegurança pròpia, també hauria de fer-se càrrec de la reclamació al presumpte responsable, si es determina que n’hi ha. S’haurà de presentar un comunicat a l’asseguradora, telefònicament o presencialment, que hi enviarà un pèrit per avaluar els danys i causes. Si no hi ha assegurança, però sí un possible responsable al qual reclamar, hauria d’ocupar-se’n l’afectat mateix, i potser necessitarà contractar un pèrit, un advocat i portar la reclamació pel seu compte.

Què acostuma a cobrir una assegurança d’incendis?

L’assegurança de comunitats i habitatges és voluntària. Totes dues es contracten per a la majoria dels immobles, però cada contracte té les seves cobertures. Totes dues acostumen a cobrir els danys causats per incendi al continent –és a dir, tot aquell material que forma part de l’estructura– tant en les parts privades com en les parts comunes. Per tant, en principi i en cas de tenir contractades totes dues assegurances, el continent estaria doblement cobert.

Els danys al contingut –aquells elements o béns que es troben a l’interior de l’habitatge– comú i privat (si estan assegurats), estaria respectivament cobert per l’assegurança de la comunitat i la de la casa. Així mateix, totes dues s’ocuparien de les despeses de salvament, extinció del foc i desenrunament.

Què passa si no es disposa d’assegurança de casa ni de la comunitat i no hi ha un responsable a qui reclamar?

Si no es té assegurança de la casa ni de la comunitat i no hi ha un responsable a qui reclamar, els danys en l’habitatge no són indemnitzats. Però, en cas que hi hagi possibles responsables, serà l’afectat mateix que haurà d’ocupar-se de la reclamació. Si solament hi ha assegurança de la comunitat, és probable que sí que es cobreixin els danys del continent privat.

L’origen de l’incendi i les possibles responsabilitats condicionaran la gestió del sinistre i les indemnitzacions?

Si es determina que no és un cas fortuït i que hi ha un o uns quants responsables de la causa del foc o de la ràpida expansió, les asseguradores poden optar per fer-se càrrec dels danys i després reclamar-ho als responsables, però les asseguradores, una vegada aclarit el desencadenant, no poden demorar les prestacions recollides en els contractes d’assegurança respectius.

Què passa si un bé danyat (els comuns i privats de l’edifici) està doblement cobert, és a dir, per la comunitat i per una assegurança de la casa?

Els costs de reconstrucció o reparació es repartiran proporcionalment entre les assegurances concurrents. L’assegurat pot dirigir-se tan sols a una asseguradora i indicar-li que n’hi ha unes altres perquè repari el dany o indemnitzi. Aquesta asseguradora pot reclamar la part corresponent a les altres.

La indemnització es determina segons el que s’estableix en la pòlissa, i és habitual que el continent es repari o reconstrueixi amb nous materials de qualitat semblant als destruïts. El contingut presenta més variants, pot ser el valor de la compra d’un mobiliari nou o pot descomptar-se’n l’antiguitat i el desgast.

Quin termini tenen les asseguradores per a fer-se càrrec dels danys sabuts i avaluats?

Quaranta dies, i per a la resta dels danys, la llei preveu que estiguin liquidats en tres mesos. Superats tots dos terminis, són exigibles els interessos de demora a l’asseguradora. En casos complexos, com pot ser el de Campanar, la tasca dels pèrits es pot allargar.

Què passa si algun afectat hi era de lloguer?

Hi ha pòlisses en el mercat per a inquilins que cobreixen els inconvenients d’un incendi: trasllat i danys de mobles propis, cerca d’allotjament alternatiu semblant, i la responsabilitat civil (RC) si és el responsable del sinistre, tant per als danys a l’habitatge i mobles arrendats com a unes altres persones.

Quins incendis cobreix el Consorci de Compensació d’Assegurances?

Els derivats de riscs extraordinaris (per exemple, el causat per un volcà). L’incendi de Campanar no ho és. Potser cobreix els danys dels bombers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any