Què podeu fer al carrer a partir del 2 de maig? Trenta preguntes i respostes

  • I si no puc sortir en la franja horària que em correspon? Què podem fer si ens trobem amb un familiar o conegut? Protecció Civil ha respost a tots els dubtes

VilaWeb
Redacció
01.05.2020 - 16:43
Actualització: 02.05.2020 - 02:14

El dos de maig és la data que el govern espanyol ha marcat per a començar la retirada progressiva de les restriccions. Es podrà sortir al carrer a passejar o practicar esport i hi ha implementat un sistema de franges horàries i condicions per a evitar aglomeracions. El servei de Protecció Civil del Principat de Catalunya ha fet un document amb trenta preguntes i respostes amb tots els supòsits i dubtes que us hagin pogut sorgir. Vegeu-los.

A partir de quin dia puc sortir?

A partir de demà inclòs. Els menors ja podien sortir a passejar acompanyats d’un adult d’ençà del diumenge proppassat.

Qui pot sortir?

Tothom que tingui catorze anys o més, sense límit d’edat i llevat dels qui viuen en centres sociosanitaris de gent gran.

Què puc fer?

Activitat física no professional (esport) a l’aire lliure i passejar.

Amb qui es pot sortir a passejar?

Es pot passejar individualment o acompanyat d’una persona amb qui es conviu al domicili o que té cura de nosaltres en cas de necessitat.

Amb qui es pot sortir a fer esport?

L’exercici físic només es pot fer individualment. Els qui ho necessitin poden sortir acompanyats de qui en té cura.

Per on es poden fer els passeigs?

Sempre a una distància màxima d’un quilòmetre del domicili habitual.

I la pràctica esportiva?

Es pot practicar esport a qualsevol via o espai públic, inclosos els espais naturals i les zones verdes autoritzades, sempre dins el terme municipal del domicili habitual. Cal respectar els possibles tancaments d’espais que, per raons de seguretat, duguin a terme les autoritats locals.

Puc anar als parcs, al bosc o a la platja?

I tant. Tant a passejar com a fer esport, amb les condicions establertes de distància i acompanyament, i amb l’excepció dels casos en què l’ajuntament hi hagi restringit l’accés. La normativa estatal no preveu específicament ni restringeix l’activitat esportiva en el medi aquàtic (platges, rius…). Es recomana no fer-ne i respectar si els ajuntaments els han tancat per seguretat.

Puc fer servir el cotxe o el transport públic per a anar a fer esport o per passejar?

No, és expressament prohibit de fer servir vehicles o transport públic per a desplaçar-se amb la intenció de fer esport individual o passejar.

Quines activitats esportives no professionals es poden practicar?

Es pot practicar tota mena d’esport individual que no impliqui contacte amb terceres persones. Per tant, no es permet en parelles ni grups més grans, ni tampoc en equip. La normativa estatal no preveu específicament la pràctica esportiva amb vehicles amb motor.

Puc anar amb bicicleta?

Sí, es pot fer servir la bicicleta, de qualsevol mena, i els altres mitjans individuals (patins, patinets o similars).

Puc fer ús de les instal·lacions a l’aire lliure?

Tot i que no és expressament prohibit, no és recomanable de fer ús de les que impliquin contacte, com ara màquines o similars. Respecteu les possibles restriccions establertes pels ajuntaments.

Puc fer ús d’instal·lacions esportives tancades?

No, és expressament prohibit utilitzar-ne, incloses les piscines i els equipaments esportius municipals.

Quan passegi pel carrer o faci esport, puc anar per on vulgui?

Sí, però si camineu per la dreta sempre que pugueu, us creuareu amb menys gent. L’activitat a peu tindrà preferència sobre les bicicletes i mitjans similars. A les ciutats, es recomana que la pràctica esportiva es faci en espais on hi hagi poca aglomeració i, preferentment, per vies de més de cinc metres d’ample.

Quanta estona puc sortir?

Com a màxim el temps establert en la franja horària de sortida pertinent.

A quines hores puc sortir?

—En municipis de cinc mil habitants o menys, els qui tinguin entre catorze i setanta anys poden sortir a qualsevol hora del dia entre les sis i les onze del vespre.

—En municipis de més de cinc mil habitants, els més grans de setanta anys o que necessitin acompanyament, ho podran fer entre les deu i les dotze del matí, i les set i les vuit del vespre. La resta (entre catorze i setanta anys) podran sortir entre les sis i les deu del matí i les vuit i les onze del vespre.

—El límit de cinc mil habitants també és aplicable als nuclis de població separats administrats per un ens d’àmbit territorial inferior al municipi (entitat municipal descentralitzada).

Com queden les franges horàries per als menors d’edat fins a tretze anys?

L’horari de passeig dels menors d’edat fins a tretze anys inclosos acompanyats d’un adult responsable s’ha fixat entre les dotze i les set, independentment de la població del municipi.

Puc passejar o fer esport en dues franges horàries el mateix dia?

No. Només es pot sortir en una de les dues franges horàries previstes en cada cas segons l’edat. No obstant això, sí que és compatible l’ús de la franja horària corresponent per a fer esport o passejar i, posteriorment, acompanyar els menors d’edat a passejar.

I si no puc sortir en la franja horària que em correspon?

Podeu sortir fora de les franges horàries assignades si acrediteu amb una justificació mèdica la necessitat de fer-ho per malaltia incompatible amb els horaris establerts.

Si a les persones que vivim al domicili ens corresponen franges diferents, no podem sortir junts?

Sí, podreu sortir junts a passejar com a màxim dues persones en alguna de les dues franges horàries que tingueu assignades. No ho podreu fer per practicar esport individualment, excepte si és per a acompanyar un menor, gent gran o algú amb discapacitat que ho requereixi.

Què passa si el meu familiar necessita que l’acompanyi i no ho puc fer en l’horari assignat?

El podeu acompanyar a passejar en un horari diferent del previst si és una persona gran, un menor d’edat o té cap discapacitat, sempre que pugueu justificar la impossibilitat d’acompanyar-lo en l’horari previst per motius de conciliació justificats (per exemple, que només pugui acompanyar una persona i que treballi en l’horari previst per a sortir).

Quina distància de seguretat cal mantenir?

Sempre cal mantenir una distància de dos metres amb la resta de persones que no ens acompanyin (persona amb qui es conviu o cuidador). En la pràctica esportiva es recomana la màxima distància possible.

Què podem fer si ens trobem amb un familiar o conegut?

Cal evitar aturar-se de manera innecessària a les vies i espais d’ús públic. Tanmateix, podeu saludar breument les persones conegudes o familiars que us trobeu, però sempre heu de mantenir la distància prudencial i no tocar-vos, per precaució.

Al carrer, he de fer servir guants?

No cal, però sí que és molt important que us renteu les mans abans i després de sortir al carrer, com a mesura de precaució.

Al carrer, he de posar-me mascareta?

No és obligatori, però és recomanable fer-ne servir sempre que es pugui.

Quan surti i torni a casa, puc fer servir l’ascensor?

Sí, però és millor que feu servir les escales sempre que pugueu i deixeu l’ascensor per a qui les necessiti.

Puc menjar al carrer?

No és recomanable. Pots beure durant l’activitat física.

Cal portar al damunt cap documentació?

Recordeu portar la documentació personal. També és recomanable de portar el certificat de declaració autoresponsable que va publicar la Generalitat de Catalunya.

Puc sortir si no em trobo bé?

No podeu sortir si teniu símptomes o teniu la Covid-19 ni tampoc si esteu en aïllament a casa. Preneu-vos tots la temperatura abans de sortir i no ho feu si algú de casa té 37 °C o més.

Ara que puc sortir al carrer, també podré anar a la zona comunitària del meu domicili?

Els espais comunitaris no poden substituir l’espai públic per a practicar esport individualment i passejar.

En les imatges adjuntes al piulet que hi ha a continuació podeu consultar el document original de Protecció Civil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any