La Comissió Federal de les Comunicacions dels Estats Units ha aprovat per dos vots a un el pla que elimina la neutralitat a internet, un pla anomenat ‘Restauració de l’ordre de la llibertat a internet’. Aquesta neutralitat garanteix que tot el trànsit d’internet sigui tractat de la mateixa manera, sense discriminació, restricció ni interferència, independentment del remitent, el receptor, el contingut, el dispositiu, el servei i l’aplicació.

La conseqüència principal és que els usuaris deixaran de tenir llibertat absoluta i que les corporacions podran posar límits a internet. Els principals proveïdors nord-americans controlaran internet als Estats Units i podran blocar pàgines, reduir la velocitat de connexió dels usuaris i obligar-los a pagar segons quines pàgines que vulguin visitar.

Així mateix, els usuaris hauran de pagar a aquests proveïdors per a utilitzar les xarxes socials, accedir a serveis de streaming o als mitjans de comunicació.

La decisió dels Estats Units de posar fi a la neutralitat a internet no afectarà, de moment, els estats membres de la Unió Europea. No obstant això, estableix un precedent i obre la porta a permetre que en un futur les empreses proveïdores europees pressionin perquè s’aprovi una regulació semblant que limiti els drets dels usuaris. De fet, el 2015 no es va garantir la neutralitat a la xarxa en una votació polèmica al Parlament Europeu.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb