El Parlament Europeu obre escletxes a la neutralitat de la xarxa a Europa

VilaWeb
Redacció
28.10.2015 - 13:18
Actualització: 28.10.2015 - 14:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament Europeu ha votat avui la regulació sobre el mercat únic de les telecomunicacions, que incloïa normes sobre la neutralitat de la xarxa.  Aquesta neutralitat garanteix que tot el trànsit d’internet sigui tractat de la mateixa manera, sense discriminació, restricció ni interferència, independentment del remitent, el receptor, el contingut, el dispositiu, el servei o l’aplicació.

Els eurodiputats havien de votar, doncs, si es mantenia la neutralitat o si s’optava per una regulació ‘incerta i interpretable que pot fer perillar greument el futur d’internet’, segons la campanya Save the Internet, impulsada per organitzacions de tot Europa en defensa dels drets digitals i les llibertats en línia dels ciutadans. Aquestes entitats havien elaborat i presentat tot d’esmenes al text debatut avui per a impedir la discriminació a la xarxa i per a protegir-hi la neutralitat.

El resultat de la votació ha estat negatiu per la neutralitat de la xarxa, atès que no s’ha aprovat cap de les esmenes esmentades. Per la plataforma Xnet, una de les entitats que alertava del perill que corria la neutralitat, el revés és fruit de ‘la pressió de les empreses proveïdores d’internet al llarg de les negociacions’: ‘El text votat avui té uns quants punts incerts i incoherències que debiliten la neutralitat de la xarxa. Aquestes incerteses deixen marge a les operadores per a desenvolupar nous models de negoci basats en la discriminació i l’escassetat, en detriment de les llibertats en línia dels usuaris i el potencial innovador d’internet.’

Cal recordar que el 15 de març passat el govern nord-americà i la Comissió de les Comunicacions Federal (FCC) ja van decidir de blindar legalment la neutralitat de la xarxa, com un dret dels EUA.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes