Els Estats Units han iniciat aquesta matinada el tancament parcial de les activitats del govern federal per falta de fons per a finançar-les. És l’anomenat ‘shutdown‘ –tancament–, que arriba quan fa un any que Donald Trump va assumir el càrrec de president. Demòcrates i republicans no han arribat a un acord al Congrés en matèria pressupostària i per això s’ha iniciat aquest tancament.

En els ‘shutdown’, els empleats del govern poden acabar rebent una suspensió en forma de baixa temporal no remunerada. Altres treballadors, els anomenats essencials, inclosos els que s’ocupen de la seguretat pública i la seguretat nacional, continuen treballant, alguns amb paga, altres sense.

L’últim tancament l’octubre de 2013 va durar més de dues setmanes. Més de 800.000 empleats federals van ser suspesos. Això és el que va succeir aleshores, i el que estimen les autoritats que passarà ara.

Exèrcit
El Departament de Defensa va explicar ahir que un tancament no afectaria la guerra dels militars nord-americans a l’Afganistan o les seves operacions contra els militants islamistes a l’Iraq i Síria. Tot el personal militar en servei actiu es mantindria en estat de servei normal, però no se li pagarà el període de tancament fins que el congrés no disposi dels fons assignats. El personal civil en operacions no essencials si que rebrà una baixa temporal.

En l’últim tancament, el personal militar va continuar amb el seu estat normal de servei, però aproximadament la meitat dels 800.000 empleats civils del Departament de Defensa van rebre la baixa sense paga. Gairebé tots van ser convocats una setmana després que el Departament de Defensa implementés la Llei ‘Paga al nostre Exèrcit’, que havia estat aprovada recentment pel Congrés.

Justícia
El Departament de Justícia, amb molts treballadors ‘essencials’, té un pla de contingència davant el tancament, segons el qual al voltant de 95.000 dels gairebé 115.000 empleats del departament continuarien treballant.

Supervisió financera
La Comissió del Mercat de Valors del Govern borsari es finança a si mateixa mitjançant la recaptació de la indústria financera, però el seu pressupost és establert pel Congrés. Els mitjans nord-americans creuen que podria continuar les operacions temporalment en un tancament, però hauria d’acomiadar els treballadors si el Congrés si el ‘shutdown’ es prolonga. Si fos així, la Comissió del Mercat de Futurs hauria d’acomiadar el 95% dels seus empleats immediatament.

Parcs nacionals
El 2013, els parcs nacionals van tancar i els visitants van haver de marxar en dos dies, fet que va provocar en una pèrdua de 750.000 visitants diaris, segons l’Associació Per a la Conservació de Parcs Nacionals. El Servei de Parcs Nacionals va estimar que aquell ‘shutdown’ va costar 500 milions de dòlars.

Visites turístiques a Washington
Llocs turístics populars com l’Smithsonian van tancar el 2013, així com les instal·lacions del Lincoln Memorial, la Biblioteca del Congrés, els Arxius Nacionals o el Zoològic Nacional.

Impostos
Fa cinc anys, Hisenda va despatxar al 90% segons el Center for American Progress. Un total de 4.000 milions en reemborsaments d’impostos van acabar temporalment demorats, d’acord amb l’Oficina d’Administració i Pressupost (OMB). A correus, els lliuraments van continuar com de costum perquè el servei postal.

Tribunals
Els tribunals federals, inclòs el Tribunal Suprem, van romandre oberts el 2013. L’Oficina Administrativa dels Tribunals dels EUA ha explicat que els tribunals federals podrien continuar funcionant normalment durant aproximadament tres setmanes sense fons addicionals.

Préstecs
El processament d’hipoteques i altres préstecs es va retardar quan els prestadors no van poder accedir als serveis del govern, com els ingressos i la verificació del número de la Seguretat Social. L’Administració de Petits Negocis no va poder processar aproximadament 700 sol·licituds –un total de 140 milions en préstecs– fins que va acabar el tancament.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]