La proliferació de l’ús de les xarxes socials i de la missatgeria personal és una de les claus que explica per què, darrerament, els moviments socials s’han pogut imposar amb una relativa facilitat als grans mitjans i crear un ecosistema informatiu diferent i molt més lliure. Facebook i Twitter, primer, però també Whatsapp, Telegram i Signal han estat unes eines molt importants per a combatre la uniformitat informativa. Per exemple, sense aquestes eines, l’independentisme segurament no hauria assolit el nivell d’informació actual ni la capacitat d’organització arreu del territori.

Ara bé, com passa gairebé amb totes les coses, aquestes eines també han tingut –i tenen– la cara negativa. Sobretot, pel que fa a la dispersió de rumors sense fonament, que creen estats d’ànim i fan perdre un temps preciós a molta gent. Aquests darrers dies, per exemple, les nostres bústies s’han omplert de missatges falsos sobre manipulacions del cens electoral, de crides a anar a votar en una votació sense importància d’un diari alemany o suís, i d’afirmacions sobre fets que ni tan sols passaven.

Controlar els rumors és molt difícil. Aquesta és la nostra tasca, la dels periodistes, i procurem fer-la tan bé com podem. Però no podem desmentir rumors cada segon. Per això, la societat també ha d’estar educada en la gestió d’aquest model de comunicació. Si no, pararem tots bojos. Aquesta mania de rebre un missatge de Whatsapp, per exemple, i reenviar-lo a totes les adreces telefòniques sense comprovar l’autenticitat de la informació que s’hi comunica és enormement perillosa.

No dic que feu una investigació periodística cada vegada, però, per exemple, és tan senzill com no fer córrer missatges anònims. No sabeu qui ha originat la cadena? Doncs talleu-la. No la feu créixer. No ho veieu clar? Doncs feu una cerca simple a Twitter o Google i segur que trobareu un munt de gent que parla d’això mateix i, probablement, alguns d’ells ja han resolt el dubte. Els periodistes ja farem, i ja fem, la nostra feina, com hem fet amb aquest article d’avui, en què us expliquem que no passa res de res amb el cens i que ningú no el manipula. Però feu-vos un favor a vosaltres mateixos i fem-nos-el tots junts: no deixeu que el Whatsapp s’apodere de vosaltres. Ja veureu com teniu menys angoixa i tots funcionem millor.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb