Què diu exactament la proposta de reforma de la sedició? Text íntegre

  • Es reforma el delicte de desordre públic

VilaWeb
Redacció
11.11.2022 - 09:58
Actualització: 11.11.2022 - 11:06

Aquest és el text íntegre de la proposició de llei en els aspectes relatius a la reforma del delicte de sedició:

Catorze. Se suprimeix el Capítol I del Títol XXII.

Quinze. Es modifica l’article 557, que queda redactat com segueix:

1. ‘Seran castigats amb la pena de presó de sis mesos a tres anys els qui, actuant en grup i a fi d’atemptar contra la pau pública, executin actes de violència o intimidació:

(a) sobre les persones o les coses; o

(b) o obstaculitzant les vies públiques originant un perill per a la vida o la salut de les persones; o

(c) envaint instal·lacions o edificis

2. Els fets descrits en l’apartat anterior seran castigats amb la pena de presó de tres anys a cinc i inhabilitació especial per a feina o càrrec públic pel mateix temps quan es cometin per una multitud el nombre, organització i propòsit de la qual siguin idonis per a afectar greument l’ordre públic. En cas que els autors siguin constituïts en autoritat, la pena d’inhabilitació serà absoluta per un temps de sis anys a vuit.

3. Les penes dels apartats anteriors s’imposaran en la seva meitat superior als intervinents que portin instruments perillosos o als qui duguin a terme actes de pillatge.

Aquestes penes s’aplicaran en un grau superior quan es portin armes de foc.

4. La provocació, la conspiració i la proposició per a les conductes previstes en els números dos i tres del present article seran punibles amb les penes inferiors d’un grau o dos a les previstes respectivament.

5. Serà castigat amb pena de presó de sis mesos a dos anys qui en un lloc concorregut provoqui una allau humana o una altra reacció anàloga en el públic que posi en situació de perill la vida o la salut de les persones.

6. Les penes assenyalades en aquest article s’imposaran sense perjudici de les que puguin correspondre als actes concrets de lesions, amenaces, coaccions o danys que s’hagin dut a terme.’

Setze. Es modifica l’article 557 bis, que queda redactat com segueix:

‘Els qui, sense fer ús de la violència o intimidació i sense estar compresos en l’article anterior, actuant en grup envaeixin o ocupin, contra la voluntat del seu titular, el domicili d’una persona jurídica pública o privada, un despatx, oficina, establiment o local, encara que sigui obert al públic, i causin una pertorbació rellevant de la pau pública i de la seva activitat normal, seran castigats amb una pena de presó de tres mesos a sis o una multa de sis mesos a dotze, tret que els fets ja hagin estat castigats amb una pena més greu en un altre precepte d’aquest Codi.’

Disset. Se suprimeix l’article 557 ter.

Divuit. Se suprimeix l’article 559.

Dinou. Es modifica l’apartat 4 de l’article 573 bis, que queda redactat com segueix:

4. El delicte de desordres públics previst en els apartats dos i tres de l’article 557, com també el delicte de rebel·lió, quan siguin comesos per una organització o grup terrorista o individualment però emparats en aquest, es castigaran amb la pena superior en grau a les previstes per a aquests delictes.”

El text ha estat publicat per Eldiario.es.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor