Quatre vins d’elaboradores per a brindar el 8 de març

  • Us oferim vins que demostren la força, com més va més visible, de les dones en el món de la vitivinicultura al país

VilaWeb
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Mireia Pujol Busquets, Clara Griera, Bàrbara Mesquida i Anna Rovira.
08.03.2025 - 21:40

En aquest país les dones al món del vi com més va són més i tenen més visibilitat, tot i que hi han estat sempre. No tan sols perquè hi ha associacions que les visibilitzen com a col·lectiu, sinó també, i sobretot, perquè són grans professionals que fan vins d’altura, i estan reconegudes dins el país i internacionalment. Us n’oferim quatre exemples.

Mireia Pujol-Busquets, del Celler de les Aus: Capsigrany 2020

Mireia Pujol-Busquets és biòloga, màster en agricultura ecològica i directora tècnica del celler Alta Alella (DO Alella), fundat el 1991. És la segona generació d’aquest celler familiar. La línia de vins naturals d’Alta Alella s’emmarca en el Celler de les Aus, que es va inaugurar el 2015, tot i que les primeres referències de vi sense sulfits a Alta Alella es remunten al 2006. La majoria d’aquests vins porten el nom d’un ocell de la zona del Baix Maresme, on té enclavada la finca i el celler, avui amb gairebé seixanta hectàrees de vinya cultivada i treballant per arribar a les vuitanta, entre els municipis d’Alella i Tiana, al costat de Barcelona i sota la protecció del parc de la Serralada de Marina.

Capsigrany 2020 és un escumós de pansa rosada (una varietat residual, que va estar a punt de desaparèixer al territori d’Alella) de vinya vella plantada el 1957, d’agricultura ecològica i sense sulfits afegits. És elaborat segons el mètode ancestral (una sola fermentació) i té una criança entre 15 mesos i 24 abans del degorjat. Es troba emparat a la DO Cava com a Brut Nature Gran Reserva d’Elaborador Integral, dins la nova zonificació Comtats de Barcelona-Serra de Mar. La potència expressiva i la finor de la bombolla.

Bàrbara Mesquida, del celler Mesquida Mora: Terna 2022

Bàrbara Mesquida va estudiar filologia catalana a Barcelona. Provinent d’una família de vinyaters de Mallorca, sempre havia volgut dedicar-se a fer vi, i per això després va estudiar enologia. Però les coses es van precipitar i va haver de fer-se càrrec del projecte familiar vinícola el 2004, abans que no tenia previst. El 2012, un altre contratemps va fer que comencés el projecte més personal: el celler Mesquida Mora, amb seu a Porreres (Mallorca). D’aleshores ençà, impulsa l’elaboració de vins ecològics i biodinàmics, una part sense sulfits, i amb el propòsit de treballar amb varietats autòctones.

Terna 2022, Vi de la Terra de Mallorca brisat, és elaborat amb les varietats autòctones giró blanc i premsal. S’elabora segons els principis de l’agricultura biodinàmica. Va ser un any molt càlid, explica Bàrbara Mesquida, amb un raïm saníssim, però la calidesa de l’anyada va comportar tot un desafiament i una reflexió sobre els anys a venir. Es fa la maceració, fermentació i criança de totes dues varietats amb les pells (brisat) per separat durant deu dies. Per tast es decideix el moment del premsat i acaba la fermentació en dipòsit d’acer inoxidable. Després de la fermentació el vi reposa sis mesos amb les mares fines dins un ou de formigó. La potència del vi brisat.

Clara Griera, del celler de la cooperativa l’Olivera: Airós 2023

Clara Griera és una enòloga compromesa amb aquest projecte cooperatiu i social ubicat a Vallbona de les Monges. Es va formar com a enginyera tècnica agrícola i llicenciar en ciència i tecnologia dels aliments per la Universitat Autònoma de Barcelona. Després va fer el màster en viticultura i enologia a l’Escola d’Espiells.

Airós 2023 és el primer rosat que ha elaborat Clara Griera, a partir del coneixement i l’experimentació amb les garnatxes negres plantades a una altura de 600 metres a la vall del riu Corb (DO Costers del Segre). Es vinifiquen dues parts de garnatxa per separat. Totes dues fermenten en tines d’acer inoxidable, però l’una part fa un premsat directe amb una lleugera maceració i l’altra part és fruit del sagnat d’un dipòsit de pigeage després de 48 hores (remuntant o enfonsant les pells del barret cap per avall per guanyar color i estructura). Un vi fresc i lleuger, amb un punt especiat que li confereix caràcter, per a prendre a qualsevol hora.

Anna Rovira, del celler cooperatiu de Capçanes: Cabrida 2022

L’enòloga del celler de Capçanes (el Priorat, DO Montsant) és Anna Rovira. Es va vincular al celler el 2011. Va estudiar enologia a la Universitat Rovira i Virgili i a la Universitat de la Borgonya, a Dijon. Va agafar el timó de la cooperativa el 2016. La seva feina a la cooperativa ha estat de renovació, de posar-la a ritme dels gustos i valors dels temps actuals, però sempre respectant i valorant els pagesos que han fet possible aquest projecte vinícola col·lectiu. L’any passat, La Guia de Vins de Catalunya 2025 la va reconèixer amb el premi a la innovació.

Cabrida 2022 és elaborat amb les millors garnatxes del celler, de vinyes velles entre 60 anys i 110. Rovira experimenta amb diferents elaboracions per aconseguir la màxima expressió del raïm. Aquest vi, una volta fermentat en tines d’acer inoxidable, macera amb les pells durant trenta dies. Fa dotze mesos de criança en bótes de roure francès noves i, abans de ser embotellat, reposa dos mesos una altra vegada en les tines d’acer inoxidable. Només se n’han elaborat 3.500 ampolles. Mostra l’expressió de la vinya vella.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor