Quatre films que marquen el festival Most d’enguany i que ara es veuran al Priorat

  • Aquesta tarda es lliuren a Vilafranca del Penedès els premis d’aquest tretzè Most

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

16.11.2024 - 21:40

El tretzè Festival Internacional Most de Cinema del Vi, que es fa a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), es clou aquesta tarda a l’auditori municipal de la vila, amb la gala i lliurament de premis. La gala començarà a les dotze del migdia amb el lliurament del premi honorífic a Matías Michelini, viticultor insígnia dels vins més avantguardistes de Mendoza, a l’Argentina, territori vinícola per excel·lència a l’altra banda de l’Atlàntic. Enguany el certamen ha estat molt connotat per la coincidència amb la inauguració del nou VINSEUM, coorganitzador del festival.

Aquest festival Most ha aplegat quaranta-sis films de deu països, que reflecteixen tendències i preocupacions de la realitat actual del món del vi, però també de més enllà del sector, de molts dels problemes del planeta i les societats. Qüestions com ara el retorn al camp i la ruralitat com a alternativa per a viure amb més coherència i sostenibilitat; la diversitat de cultures al voltant del vi; l’emergència climàtica i el desafiament per a trobar solucions per a fer-hi front i adaptar la vinya a aquesta realitat, són alguns temes transversals que recorren el programa cinematogràfic i que afronten els films que s’han pogut veure.

Tanmateix, el Most no s’acaba ací, perquè a partir del 27 de novembre i fins el primer de desembre, el festival es traslladarà al Priorat, segona seu, per vuitena vegada. Enguany, el plat fort del menú apassionant de cinema i vi serà la gala de cloenda, moment que servirà per a retre un sentit homenatge a Montserrat Ovejero i Josep Lluís Pérez, premis Most 2024 a la trajectòria vitivinícola. Al celler Mas Martinet han estat protagonistes de la renovació vinícola del Priorat d’aquests darrers vint-i-cinc anys.

Al Priorat i amb el suport de la DO Montsant, el Most oferirà vuit films del vi a sis municipis de la comarca. Us en destaquem quatre:

L’annata, ballata dei vignaioli di laguna, d’Andrea Mignòlo (Itàlia, 2024)

En una Venècia esgotada pel turisme de masses i insostenible, una comunitat s’ajunta per cuidar l’única vinya urbana que encara hi resisteix, i fer-ne vi i tenir cura del medi. Però durant l’any toparan amb restriccions burocràtiques, esdeveniments climàtics i més dificultats que ho posaran tot en risc, fins i tot la seva mateixa existència.

O auto das ánimas, de Pablo Lago (Galícia, 2023)

Aquest documentari se situa en un petit poble de Galícia, Redondela, on la família d’en Pablo viu aferrada a les seves tradicions i creences antigues. En Pablo se’n va anar fa vint anys del poble per començar una altra vida lluny de tots ells. Però a mesura que la família envelleix i ell també, una sensació d’inquietud comença a fer-se més forta. En el temps de l’aiguardent, la família es reuneix i intueix que potser ja no els resten gaires estones per a compartir. Una història de memòries, identitat, rituals i retrobaments.

El mago del vino, de David Moncasi (Espanya, 2024)

Una història de superació, la de Raül López, viticultor del Bierzo, una de les personalitats més singulars, a l’avantguarda del vi. Destacat com a millor enòleg del món dues vegades, el coneixerem en el seu vessant més personal, fins i tot íntim, durant el procés de desenvolupament d’un projecte de viticultura en altura, en condicions extremes.

En jachére, de Marie-Elise Tang (França, 2022)

En jachére vol dir “en guaret”. És una metàfora per a explicar aquesta història que parteix de la directora, quan deixa Marsella i torna al seu poble d’origen i veu com dues amigues engeguen projectes rurals, que fugen de la indústria agroalimentària. L’un, vinculat a la ramaderia de petita escala, i l’altre, en un celler que comença a elaborar vins a partir de l’agricultura biodinàmica i de mínima intervenció.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor