Quatre fàrmacs d’ús comú que ja es fan servir com a antihipertensius o antiinflamatoris en humans fan retrocedir els símptomes de l’Alzheimer en ratolins, segons un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona. La recerca, que publica la revista Genome Medicine, l’ha encapçalada Patrick Aloy, cap del laboratori de Bioinformàtica Estructural i Biologia de Xarxes de l’IRB Barcelona, que també ha aconseguit de caracteritzar la malaltia de l’Alzheimer en tres estadis: inicial, intermedi i avançat.

Identifiquen un biomarcador a la sang que permet de detectar amb molta precisió les fases inicials de l’Alzheimer

Per a cadascuna de les etapes, els científics de l’IRB han analitzat el comportament dels animals, han estudiat les afectacions en el cervell –concretament, de l’hipocamp en l’àmbit del teixit– i han fet una anàlisi molecular en què han quantificat l’expressió dels gens i els nivells de proteïnes. “Això ha permès de descriure el procés de desenvolupament de la patologia amb un nivell de detall fins ara desconegut i comparar-lo, també, amb l’envelliment saludable”, ha dit Aloy. “Hem observat que, tot i que l’Alzheimer comparteix característiques amb un envelliment accelerat, també és afectat per processos totalment diferenciats de l’envelliment”, ha afegit.

Unes 86.000 persones tenen Alzheimer a Catalunya, el 64,5% dones 

Cristina Maragall: “L’Alzheimer del meu pare m’ha ensenyat a viure sense pensar en el demà”

D’una altra banda, ha destacat que la malaltia és causada per l’acumulació anormal d’unes certes proteïnes, que en alguns casos no es deu a una sobreproducció, sinó a un error en l’eliminació. Una volta caracteritzada la malaltia, els investigadors van fer ús del Chemical Checker –una eina computacional desenvolupada pel mateix grup de recerca– per trobar fàrmacs, disponibles al mercat, que en fessin retrocedir els efectes en l’àmbit cel·lular. Això va permetre d’identificar un seguit de possibles candidats que es van posar a prova en diversos models d’estudi d’Alzheimer en ratolins.

Quatre fàrmacs, dos del grup dels antiinflamatoris no esteroides i dos d’antihipertensius, han demostrat ser eficaços per a fer retrocedir la patologia en els rosegadors de laboratori i neutralitzar els símptomes. “Estudis epidemiològics ja apuntaven a un desenvolupament menor de l’Alzheimer entre persones que habitualment prenien antiinflamatoris, però no s’havia aconseguit de correlacionar aquest fet amb un medicament o un mecanisme concrets”, ha puntualitzat Aloy. Els resultats de l’estudi –ha dit– són prometedors: “Esperem que es pugui continuar investigant a partir d’aquests resultats, perquè podrien significar un canvi de paradigma en el tractament de la malaltia.”

En aquesta recerca, hi han col·laborat el RIKEN Center for Brain Science i l’Institute of Brain Science, tots dos al Japó, i les plataformes científiques de bioestatística, bioinformàtica i proteòmica de l’IRB Barcelona.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.