Investigadors del centre de recerca de la fundació Pasqual Maragall i el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) han identificat un biomarcador a la sang que permet de detectar de manera molt precisa les primeres fases de l’Alzheimer. L’estudi, publicat a la revista JAMA Neurology, revela que certs nivells d’una proteïna cerebral present al plasma sanguini indiquen la presència d’alteracions associades a la fase pre-clínica de la malaltia. Els resultats de l’assaig s’han validat en prop de nou-cents participants provinents de tres cohorts dedicades a la recerca en prevenció. A partir d’aquest descobriment, es podran dissenyar nous sistemes de diagnòstic precoç no invasiu basats en la combinació de biomarcadors sanguinis.

Cristina Maragall: “L’Alzheimer del meu pare m’ha ensenyat a viure sense pensar en el demà”

Els resultats de l’estudi s’han pogut confirmar en pacients que són en les diferents fases de la malaltia. Els investigadors van analitzar les mostres de sang de 387 persones sense alteracions cognitives i amb cert risc de desenvolupar Alzheimer. Així mateix, van investigar el plasma de 300 asimptomàtics amb deteriorament cognitiu. Finalment, van analitzar les mostres de 187 pacients tan sols amb deteriorament cognitiu.

Totes les proves de l’assaig van ser analitzades a la Universitat de Göteborg i quantificades amb una tecnologia d’alta precisió fent servir immunoassaigs comercialment disponibles. Els resultats d’aquest estudi internacional s’afegeixen a les darreres troballes de biomarcadors sanguinis per a detectar la malaltia. El novembre del 2020, el mateix equip va identificar uns altres biomarcadors per a detectar-ne les fases inicials.

Així, els investigadors sostenen que en tan sols dos anys, la recerca en el camp dels biomarcadors de l’Alzheimer a la sang ha avançat a molt bon ritme, un fet que permetrà de detectar els canvis sense símptomes que hi ha al cervell amb una anàlisi de sang sol·licitada pel metge de capçalera. Tot plegat permetrà de provar tractaments diversos abans no sigui irreversible el dany neuronal.

La recerca, impulsada per la fundació la Caixa, ha comptat amb la col·laboració d’investigadors de la Universitat de Göteborg, la McGill University de Mont-real, la Universitat i l’Hospital Lariboisière Fernand-Widal de París, l’Hospital del Mar i Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES) i el CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN).

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.