Respon JORGE OLCINA:

Els núvols es formen per condensació del vapor d’aire en l’atmosfera. Malgrat la seua aparença senzilla, suau i generalment gràcil, i les seues formes variades com cossos suspesos en l’aire, el procés de formació d’un núvol és un mecanisme fisico-químic molt complex i en gran part encara desconegut. La veritat és que els núvols, en gairebé totes les varietats existents excepte els estrats de boira que es dipositen a terra, romanen surant en l’aire gràcies al fet que el seu pes pot ser sostingut per corrents d’aire ascendent que es desenvolupen sota la seua base, o vents horitzontals que les desplacen.

La massa d’un núvol depén del seu gènere (major o menor desenvolupament vertical i dimensions en general) i de la constitució interna (pluja, pluja gelada, neu, calamarsa). Una mesura d’aproximació de la massa d’un núvol es pot realitzar a partir de la densitat. Així, per exemple, un cumulus mediocris té una densitat mitjana calculada de mig gram per metre cúbic. És a dir, cada metre cúbic de núvol pot contenir, de mitjana, mig gram d’aigua. Les dimensions d’un cúmul d’aquest tipus solen ser de 1.000 metres de llarg, per 1.000 metres d’ample i 1.000 metres d’altura. Per tant, s’aproxima al volum d’un cub de mil milions de metres cúbics. Coneixent la densitat (0,5 g / m3) i el volum (1.000 x 106 m3), es calcula la quantitat d’aigua (massa) que pot contenir; en aquest cas 500.000 quilograms, és a dir, mitja tona mètrica d’aigua, o el que és el mateix 500.000 litres, és a dir, 500 m3.

En un gran cumulonimbus de gran desenvolupament vertical, ben carregat de pluja i calamarsa al seu interior, la massa d’aigua continguda pot arribar a un milió de tones, el que equival a un milió de m3 d’aigua; és a dir, disposem d’un hectòmetre cúbic d’aigua sobre els nostres caps quan un cumulonimbus se situa sobre nosaltres. La resta de gèneres nuvolosos, en contenir menys aigua en el seu interior, no són tan pesats.

Podeu llegir més Perquès en la web de Mètode

Jorge Olcina, Institut de Climatologia de la Universitat d’Alacant.

Què és Mètode?

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb