Puigdemont fa una crida des de Berlín a una mediació internacional

  • El president exigeix a l'estat espanyol i al poder judicial que no interfereixin més en la política catalana

VilaWeb
Redacció
06.04.2018 - 22:00
Actualització: 07.04.2018 - 13:07

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida avui des de Berlín a una mediació internacional per tal de trobar una ‘solució política’ per a Catalunya. Sobre això, ha explicat que l’independentisme sempre ha estat disposat a negociar, però que l’estat espanyol sempre s’hi ha negat. ‘Volem negociar, però si les dues parts són incapaces d’engegar un diàleg, seria necessari que hi hagués una ajuda d’un altre país o organització internacional per a poder oferir aquest espai que beneficia el diàleg’, ha dit.

Pel que fa a la situació política, Puigdemont s’ha mostrat optimista amb la viabilitat de la candidatura de Jordi Sànchez a la presidència de la Generalitat. ‘Confio que hi haurà majoria suficient per a investir-lo. Tenim la raó internacional per part de l’ONU’, ha declarat. El president ha exigit a l’estat espanyol i al poder judicial que deixin d’interferir en la política catalana i, per tant, que acceptin d’una vegada els resultats del 21-D.

En relació a la seva detenció, Puigdemont, ha assegurat que tenia la intenció de torna a Brussel·les després de la conferència a Hèlsinki. ‘No volia portar el nostre cas a un altre país. Tenim tots els advocats a Brussel·les’, ha contestat quan li han preguntat si la detenció fou premeditada. A més, el president ha explicat que té la intenció de tornar a Brussel·les una volta s’acabi el procés judicial a Alemanya.

Ací en podeu veure la conferència íntegra:

12.45 – S’acaba la conferència de premsa. Se senten crits de ‘Visca Catalunya’ del públic.

12.45 – ‘Respecto la feina de les autoritats alemanyes i no en vull fer comentaris.’

12.43 – Puigdemont denuncia que el delicte de rebel·lió requereix de violència, i que l’1-O fou l’estat espanyol qui va utilitzar la violència. ‘Aquesta gran causa és un sense sentit’, afirma.

12.40 – ‘Espanya té un projecte per a Catalunya? No ho sé. Jo vaig dir a Rajoy que si era així i li vaig dir que estàvem disposats a escoltar. Tanmateix, l’oferta han estat empresonaments i repressió.’

12.38 – ‘L’independentisme és una realitat molt contundent. Cal negociar i reconèixer la realitat.’

12.36 – Puigdemont es mostra preocupat per la reacció anti-europea de part de la política espanyola arran de la decisió de la justícia alemanya. ‘Europa és un gran espai de pau i de respecte dels drets humans’, afirma.

12.34 – ‘El meu propòsit era tornar a Bèlgica, no volia portar el nostre cas a cap altre país més. Tenim tots els advocats a Brussel·les.’

12.32 – ‘Faré costat a Jordi Sànchez i a tots els catalans que el desembre, en unes condicions difícils, van anar a votar i van enviar un missatge molt clar.’

12.30 – ‘Confio que hi haurà majoria suficient per a la investidura de Sànchez. Tenim la raó internacional per part de l’ONU.’

12.30 – ‘Aquesta no és una causa de presó. És una causa entre parlaments. Necessita menys jutges i fiscals.’

12.28 – El president explica que una hora abans de la seva detenció havia rebut un missatge de la seva dona, on li deia que acabava d’arribar a Brussel·les amb les filles per passar la setmana Santa amb ell.

12.27 – Sobre la mediació internacional: ‘Espero que aquesta situació pugui ajudar a fer entendre a les autoritats espanyoles que aquest conflicte necessita diàleg.’

12.25 – Puigdemont assegura que sempre ha volgut una mediació Europea: ‘Sempre he volgut una mediació internacional. Volem negociar, però si les dues parts son incapaces d’engegar un diàleg, seria necessari que hi hagi una ajuda d’un altre país o organització internacional per poder oferir aquest espai que beneficia el diàleg.’

12.24 – El president explica que era el seu deure i que és conscient del risc que això comporta, en referència a la seva detenció a Alemanya.

12.23 – ‘La meva funció com a president no era la de restar en silenci, ja vaig dir que volia denunciar arreu d’Europa la situació d’anormalitat que viu el Principat.’

12.22 – Puigdemont explica que vol que el Principat recuperi la ‘normalitat política’ el més aviat millor i, així, poder continuar excercint els seus drets com a representat del poble de  Catalunya.

12.20 – ‘Respecto les decisions polítiques de tots els governs europeus. Crec en la democràcia. La majoria de països europeus han actuat dins d’aquest marc.’

12.17 – Puigdemont explica que té la intenció de continuar residint a Bèlgica una volta s’hagi acabat el procés judicial a Alemanya.

12.16 – ‘Hauríem de tenir negociacions basades en el respecte mutu. És el que espera Europa i el que volen els catalans.’

12.15 – Puigdemont assegura que l’estat espanyol té l’oportunitat de reforçar la seva pròpia imatge exterior aportant solucions polítiques per a un ‘conflicte que és clarament polític’.

12.13 – Vaig renunciar a la presidència. Vaig proposar el número dos de la nostra llista que és empresonat injustament, però l’estat espanyol ho va impedir. Avui hem de reivindicar el seu dret de ser investit. Jordi Sànchez té intactes els drets com a diputats i pot ser elegit’, afirma Puigdemont, que també demana a l’estat espanyol que respecti les mesures cautelars que el Comitè dels Drets Humans de l’ONU ha decretat.

12.10 – Puigdemont denuncia la intervenció ‘inacceptable’ de les institucions catalanes i critica les interferències de l’estat espanyol per a evitar que els resultats del 21-D puguin ser efectius.

12.10 – El president de la Generalitat entra a la sala de premsa.

12.03 – A punt de començar la conferència de premsa de Carles Puigdemont.

11.55 – Carles Puigdemont arriba a la sala on farà la conferència de premsa.

11.45 – Gran expectació mediàtica per la conferència de Puigdemont.

11.37 – Ací podeu veure l’espai des d’on el president de la Generalitat farà la conferència de premsa.

11.35 – D’ençà del seu alliberament, Puigdemont s’ha reunit amb diputats de JxCat i ERC.

11.30 – El president anuncia la seva conferència de premsa a Twitter.

A les 11.14 del matí d’ahir, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser formalment alliberat de la presó de Neumünster, on feia dotze dies que hi era empresonat. Gairebé dues hores més tard, en sortia per la porta, i a fora l’esperaven desenes de mitjans d’arreu del món. Un altaveu ideal per a fer un prec a Europa: ‘La nostra lluita no és només per l’autodeterminació sinó també per la democràcia, i aquesta lluita també afecta els ciutadans europeus. No hi ha excuses perquè les autoritats espanyoles comencin un diàleg amb els líders catalans. Cal una solució política’, va dir, en anglès i en alemany.

Va ser un discurs breu. A la tarda havia d’oferir una conferència de premsa més distesa, però els seus advocats li van recomanar que es traslladés directament a Berlín. I això va fer. Avui atendrà els mitjans en un acte a mig matí des de la capital alemanya. Cal recordar que Puigdemont es troba en llibertat, però el Tribunal Superior de Slesvig-Holstein li ha aplicat dues mesures cautelars: no pot sortir d’Alemanya i s’ha de presentar cada setmana a una comissaria de policia.

De camí cap a Berlín, el president va enviat un altre missatge, aquesta vegada en català. Va exigir l’alliberament ‘immediat’ dels presos polítics i va demanar al govern espanyol que s’assegués a negociar: ‘No som davant un cas de rebel·lió ni de malversació, ni res que s’hi assembli. Som davant un cas polític que demana que el govern espanyol s’assegui finalment en una taula de negociació. Que faci política d’una vegada i que deixi d’utilitzar el codi penal.’ I va acabar amb aquesta frase: ‘És un camí llarg però només té un final possible, la nostra victòria.’

La investidura, a debat
Només de saber-se que la justícia alemanya alliberava Puigdemont, el debat de la investidura va ressuscitar amb força, si és que mai havia quedat soterrat. Ahir, el president del parlament, Roger Torrent, va començar una nova ronda de contactes per la via ràpida amb els partits per a fer un nou ple d’investidura amb la candidatura de Jordi Sànchez.

De fet, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va dir que la investidura de Sànchez la tenien ‘lligada entre els tres’, en referència a ERC i la CUP. ‘No tenim cap dubte que la passarem. Potser no en la primera votació, però sí en la segona’, va dir en una entrevista a TV3. Poc després, però, la CUP negava que hi hagués cap acord, i encara més, repetia el missatge que ja ha dit unes quantes vegades: només donaran suport a una investidura de Carles Puigdemont. ‘No entenem per què els independentistes han de buscar un candidat que s’adeqüi a la legalitat espanyola’, deia Carles Riera.

La llibertat de Puigdemont, qui va renunciar a favor de Sànchez, pot obrir una nova situació. En les hores vinents se sabrà quin rumb prenen els partits i si es manté la candidatura de l’ex-president de l’ANC o bé recuperen l’opció de Puigdemont.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any