Puigdemont per Barcelona, una decisió que cal llegir amb ulls de matemàtic

En les eleccions del 21-D, Girona va ser la peça decisiva, però tot fa pensar que en les del 14-F ho serà la ciutat de Barcelona

Vicent Partal
24.12.2020 - 12:55
Actualització: 24.12.2020 - 13:55
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Finalment, el president Carles Puigdemont ha revelat la seua decisió sobre la participació en les eleccions i ha anunciat que encapçalaria la llista de Junts per Barcelona. Aquestes darreres setmanes hi havia hagut molts rumors que indicaven que podia estar disposat a no presentar-s’hi o a encapçalar la llista per Girona, i deixar que la candidata efectiva a la presidència, Laura Borràs, encapçalàs la de la capital.

La decisió té, evidentment, una interpretació política, però crec que, substancialment, darrere hi ha un aspecte diguem-ne matemàtic, de matemàtica electoral.

Tots ens hem acostumat en les eleccions americanes a estar pendents no tan sols dels vots que rep un candidat sinó també de saber en quin lloc els rep. Perquè encara que el vot tinga el mateix valor sempre a tot arreu, la repercussió en escons no és la mateixa si és dipositat en un lloc o en un altre.

En el cas de les eleccions al Principat el sistema electoral i la divisió en les quatre províncies origina un efecte semblant al cas americà, que no havia estat molt tingut en compte fins ara perquè no hi havia hagut empats ni situacions, molt a la vora de l’empat. Però que ara, tal com estan les coses, serà molt decisiu.

Prenem d’exemple les eleccions del 21 de desembre de 2017. Junts per Catalunya va obtenir en total 13.000 vots més que Esquerra Republicana però, en canvi, això es va traduir en 2 escons més. Si analitzàssem aquestes eleccions a l’americana, diríem obertament que Junts va guanyar a Catalunya gràcies a Girona.

A la circumscripció de Barcelona i a la de Tarragona Esquerra tingué un diputat més que Junts i a la de Lleida Junts va obtenir un diputat més que Esquerra. Però a Girona Junts va aconseguir 3 diputats més que Esquerra, de manera que esborrà la diferència d’un que encara tenien a favor els republicans i superà el partit d’Oriol Junqueras de 2 escons. Aquesta va ser la clau del resultat.

Què significa doncs, vist amb aquests ulls, que Carles Puigdemont opte al final per encapçalar Barcelona?

He de fer un avís primer. He dit repetidament que les enquestes són sempre extremadament volàtils i que per tant cal agafar-les amb pinces, i enguany més que mai perquè el coronavirus pot canviar qualsevol cosa en qualsevol moment. Però, fet l’avís, la decisió de Puigdemont sembla aclarir molt la situació: aquesta vegada tot és en joc a Barcelona i per això és ací on posen tota la carn a la graella.

Tenint en compte la llei D’Hondt i la quantitat de partits que aspiren a obtenir-hi un escó, aconseguir 8 diputats a Girona és impossible; de fet, ja és sorprenent que n’aconseguissen 7. No sembla, per tant, que sumar Puigdemont a Girona siga de cap utilitat per a Junts. En canvi, sumar-lo a Barcelona pot ser més decisiu, atès sobretot el daltabaix anunciat de Ciutadans i les conseqüències que tindrà.

El 21-D, a Barcelona Esquerra va obtenir 18 escons i Junts 17, però ara estarien en disposició d’aconseguir-ne més perquè la descomposició de Ciutadans, que a Barcelona en va tenir 24, n’alliberarà moltíssims, en posarà molts en joc. Òbviament, la majoria dels escons que perdrà Ciutadans aniran a parar al PSC i a Vox, però la caiguda serà tan pronunciada que la llei D’Hondt posarà uns quants escons en dansa entre tots els participants –penseu que les perspectives més optimistes donen a Ciutadans 10 escons per Barcelona, cosa que significa que n’hi haurà un bloc de 14 completament en joc a partir del primer minut, que és una cosa ben poc habitual.

I el fet que hi haja tants escons en joc a Barcelona farà que el valor de cada vot siga altíssim, decisiu. També perquè, a diferència d’allò que passa en les altres circumscripcions, a Barcelona només amb un 3% del vot tens assegurats gairebé 2 escons. Per tant no hi haurà en joc solament el repartiment d’escons entre Esquerra, Junts i la CUP, sinó que és on les altres (moltes) formacions independentistes que s’hi presenten podrien tenir més impacte, sumant o restant, que això ja ho veurem el 14-F a la nit.

I encara hi ha un factor final a tenir en compte. Quan parlem de la circumscripció de Barcelona parlem de tres blocs electorals molt diferenciats, en general i també dins l’independentisme. Hi ha la ciutat, que és procliu a Esquerra, però on Junts va gairebé empatar el 21-D; hi ha l’àrea metropolitana, molt clarament decantada cap a Esquerra; i hi ha les comarques de l’interior de la demarcació, on Junts és més fort. I, tret del cas d’una abstenció molt forta en una d’aquestes tres zones, el dibuix acaba concedint una importància clau al vot de la ciutat de Barcelona, que és on Junts té la variació més extrema i on és més difícil de predir-ne el resultat.

Això, en principi, és una bona notícia per a Esquerra, perquè la fidelitat del seu electorat és molt més forta a la capital que no pas la de l’electorat de Junts. Observeu que a les eleccions del 10-N, i respecte de les eleccions autonòmiques, Junts, amb Laura Borràs de cap de llista, va perdre la meitat del vot a Barcelona: passà de 624.261 a 342.082; mentre que Esquerra pràcticament s’hi mantenia: tan sols baixà de 678.030 a 615.504. Sembla evident, doncs, per què volen tenir el nom de Puigdemont en la primera línia de la butlleta de vot…

 

PS1. Clara Ponsatí –i Tamara Carrasco i més dones– ha criticat el fet que Puigdemont es propose com a primer de llista dient que és per a “ajudar Laura Borràs a ser la primera dona presidenta”. En el cas de Clara Ponsatí la crítica, feta des del feminisme, a Puigdemont és més important, tenint en compte que va compartir llista amb Carles Puigdemont a les eleccions europees i encara és eurodiputada amb ell i Toni Comín.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
23.12.2020  ·  22:18

Em semba Sr. Partal que aquesta decebedora editorial (un cop més) no mereix cap comentari.
Només diré que és una excel·lent notícia que el MHP Carles Puigdemont encapçali la candidatura per BCN! Les candidatures de JxCat són molt potents i competents. És l’únic partit que ha fet unes primàries amb cara i ulls i això es nota amb comparació dels submisos d’ERC i em sap geu pels mesells que encara els donen suport.
Salut i República !!*!!

Josep Usó
Josep Usó
23.12.2020  ·  22:21

Sembla una decisió encertada, la del president Puigdemont. Al capdavall, si es presenta és per a guanyar. I vist el què ja s’ha vist, cal guanyar totes les mans de la partida. La desfeta de Ciudadanos sembla molt forta; però també n’hi pot haver d’altres, de desfetes. Perquè Espanya mai decep. I qualsevol proposta basada en diàlegs de maneres amb una presumpta espanya comprensiva, a hores d’ara ja està condemnada al fracàs.

Josep Salart
Josep Salart
23.12.2020  ·  22:43

La darrera frase de l’editorial, quan diu… “. Sembla evident, doncs, per què volen tenir el nom de Puigdemont en la primera línia de la butlleta de vot…” no acabo de saber-la llegir sense que m’afecti.

Te tota la forma de voler dir, i que em disculpi en Partal: veieu ells, ja començen a fer trampes i jocs de mans per sortir-se’n amb la seva…

Sigui el què sigui, això només demostra habilitat i una manera de fer les coses amb intel.ligència, cosa que a mi em provoca ganes de votar-lo simplement perquè em mereix confiança. Tot el contrari de la supèrbia que gasta l’autopresoner Junqueras, o la manipulació que gasta el seu partit en tots els àmbits, des de TV3 fins els seus embaucats votants ( els normals, no els de nómina).

Ps.
El diari El Nacional, que dirigeix José Antich, ha estat el que ha rebut la subvenció més alta de les que concedeix la secretaria general del departament de Presidència de la Generalitat als mitjans digitals escrits en català o en aranès. En concret, l’empresa editora d’aquest diari ha estat “premiada” amb 123.241 euros.
La segona posició del pòdium de les subvencions l’ocupa la versió digital del diari Ara, que ha rebut 103.593 euros, als quals cal sumar els 32.499 euros per l’edició digital de les illes Balears i 20.588 euros més per l’edició andorrana.
Completa la tripleta de “guanyadors” de la tómbola de les subvencions el diari Vilaweb, “regat” amb 95.418 euros.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
23.12.2020  ·  22:52

Si. És una decisió purament matemàtica.
Però amb la lectura de la Constitució que fan els jutges hispans, sia qui sia el primer de la llista, serà inhabilitat pel poder central.

Les campanyes haurien de proposar solucions de futur però fa anys que compte més aquesta matemàtica quasi demagòca que no pas millorar el coneixement de la població.

És una penyora obligada per les circumstàncies colonials de l’estat. I sembla que pocs governants volen esmenar fent política constructiva.

[Em sembla perfecte que no s’admetin comentaris llargs. Alguns arriben a dues-centes línies i son avorrits]

Marc Adell
Marc Adell
23.12.2020  ·  22:57

Sr. Francesc Gilaberte, a mi l’editorial em sembla molt interessant, perquè posa en context la importància que poden tenir els petits detalls i uns pocs vots en unes eleccions molt incertes en les quals totes les enquestes donen victòria a ERC. I a mi, personalment, em porta a pensar que Junts estan jugant seriosament per guanyar, la qual cosa espero i desitjo perquè em provoca malsons la possibilitat que ERC governi amb el planter que té actualment i el que han demostrat aquesta legislatura.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
23.12.2020  ·  23:13

Bona nit tothom.
Jo penso que la decisió de presentar-se te relació amb el fiasco de la no participació d’ERC en el Consell per la República. Ha estat l’últim intent d’unitat en una institució que neix amb vocació de deixar de banda els partits.
A partir d’aquí ja és desferma la ‘guerra total’ i el general més valorat es posa al capdamunt de les seves hosts.
A més que ja fa temps que els seus li estan demanant perquè es el millor actiu.
Jo crec que es repetirà el resultat del 21D però, com diu el Partal, els vots de Cs aniran a parar al PSC i a VOX. També al PP. No crec que ni ERC ni Junts rasquin res de Cs.
Com el PSC serà el màxim hereu i hi aspira, crec que endurirà el discurs en temes com la llengua.
Però com diu el Vicent, el Covid pot fer canviar les coses en curt.
Crec que també hi haurà molta abstenció. Veurem a qui beneficia i a qui perjudica.
Respecte al desgast de governar, tenim desgast de Junts i ERC al govern, de Comuns a L’Ajuntament i de Socialistes i Podemos-Comuns al govern de Madrid.
Finalment, confio amb el proverbial olfacte d’animal polític de primera clase que és el nostre 130 MHP Carles Puigdemont el Gran.

Victor Serra
Victor Serra
23.12.2020  ·  23:23

Puigdemont 2021 no és el mateix que Puigdemont 2017 o 2018. A mi no m’agrada que es presenti. Ell és Eurodiputat i el que cal és que facin una llista potent amb gent que pot exercir aquí. De simbolismes ja n’anem una mica sobrats. Laura Borràs i Canadell crec que no ho necessitaven. En canvi Puigdemont pot despertar molt vot espanyolista que no aniria a votar i que s’ha cregut que és Satanàs en persona.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
23.12.2020  ·  23:38

Un article ben útil i aclaridor.
Per una part, mal va quan has de filar tant prim. Per l’altra, aquestes eleccions, si s’arriben a celebrar, seràn ben poc normals i hi pot passar de tot. Fins i tot que ens quedem en una situaciò tan esquizofrènica i desgastant com la d’ara. El joc és obert.

Josep Gualló
Josep Gualló
24.12.2020  ·  00:06

CONSIDERO UN ENCERT POSAR AL MHP PUIGDEMONT A BARCELONA

És en aquesta demarcació on convé reforçar mes la candidatura de Junts. Les enquestes no son massa fiables. La caiguda del nombre d’escons de ciutadans sembla cantat al marge del que diguin les enquestes. Molts aniran al PSOE i a VOX, però no tots. Cal evitar que en vagin gaires a ERC. També tindran la seva quota els partits més petits.

La campanya electoral tindrà molta importància. TV3i Cat Radio es decantaran descaradament per ERC. Les televisions estatals per el PSOE i altres partits franquistes. Si ajuden molt al PSOE faciliten el tripartit PSOE, Comuns, ERC. El pitjor futur possible

La gent està cansada i la por als contagis, no facilitaran si no el contrari els actes públics. L’ANC avui ha deixat clar que forma part d’ERC, i Òmnium crec que sense definir-se tant com l’ANC serà mes seriosa i estarà mes a prop de Junts. Tot aixo son elucubracions poc fiables. El resultat del 14.F, en realitat és molt incert.

PERE SIO
PERE SIO
24.12.2020  ·  00:10

El MHP Puigdemont guanyador a les darreres eleccions no va poder ser el President efectiu, perquè ERC i Roger Torrent, jugant brut ho van impedir-ho, i encara tenen les galtes d’acusar als altres de sectaris i partidistes.
El MHP Puigdemont no es va vendre per les monedes de plata, com pronosticava ERC, cosa que sí ha fet el seu líder i fals acusador, Gabriel Rufián.
Tothom que vulgui la independència abans de votar s’hauria de preguntar, perquè el MHP Puigdemont és la bestia negra i la peça de caça major més desitjada per l’Estat, mentre que ERC és el soci que Pedro Sánchez, el PSOE i els unionistes desitjarien que guanyés a Catalunya.
És una bona notícia que el MHP Puigdemont sigui el cap de llista per Barcelona, és l’únic polític que ens pot treure del fangar i de l’aturada que en aquesta darrera legislatura ens ha ficat ERC, renegant de l’1-O, feliços amb l’autonomia, amb les seves cadires i desitjant, encara que ho neguin, fer el tripartit amb els Comuns i el PSC.

NIL MALET
NIL MALET
24.12.2020  ·  00:10

Votarem independentista, sí. Però tindrem sempre clar que només votar no serveix de res. Enfangar-se en guerres electorals no crec que sigui la línia a seguir per part de Vilaweb. I menys quan a un se li veu tant el “plumero”. Endavant!

Jordi Quinquillà
Jordi Quinquillà
24.12.2020  ·  00:23

Miquel Amorós, ni ERC ni Junts rascaran res de Cs, però com tots els altres partits poden rascar -i molt- de la llei D’Hondt. Cal tenir-ho en compte, i per aquí anava el comentari del Vicent.

Anna Linares
Anna Linares
24.12.2020  ·  00:37

Estem en uns moments, que entre la pandèmia, el desencant de molts independentistes, pot passar qualsevol cosa, Els votants de ER son més fidels xq son més sectaris, en canvi Junts per Cat es un partit nou surgit de la divisió del PDCat, això també es una difucultat més competeixen amb els seus i els molts mitjans de comunicació estan molt decantats per esquerra, i ningú te una bola de vidre, i poden haver-hi sorpreses!

Oriol Roig
Oriol Roig
24.12.2020  ·  03:32

El MHP Puigdemont és per a mi el president legítim perquè les eleccions del 21D van ser convocades il.legitimament. I en conseqüència, les del 14F beuen d’aquesta il.legitimitat. Ara bé, a dia d’avui és eurodiputat i ho hauria de seguir essent. Si JxCat va fer primàries, haurien de respectar-se els resultats per molt que en Puigdemont sigui “la bestia negra” de l’enemic. Quedaria molt millor si tancava la llista o si hi anava en una posició que no li garantís l’escó. Si arribés el moment de tornar a fer-lo president autonòmic, sempre es pot fer correr la llista. Si la majoria absoluta acaba depenent d’un escó, potser qui haurà d’acabar renunciant-hi sigui ell, “pel bé del partit”. No em sembla gaire intel.ligent que encapçali la llista.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
24.12.2020  ·  05:27

EL MHP Puigdemont encapçalant la llista! Una gran notícia. Ara , a ERC i col·laboradors els molesta i molt. Ho entenem.

josep soler
josep soler
24.12.2020  ·  06:35

Independentment de que siguis una senyora o un senyor, en una situació de guerra oberta contra els traïdors de via ámplia i moral estreta que tenen a TV3 i la FAES com aliats, cal posar el milllor cavall de batalla sobre el terreny més táctic.

Només els falta per passar per sobre dels mediocres burócrates d’ERC que el Conseller d’interior (de JUNTS) retiri l’acusacio de la generalitat contra el noi que va posar la cara davant el puçl d’un mosso amb antecedents violents. Més quan tots sabem que no té un judici just en mans de jutges terroristes.

Joan López
Joan López
24.12.2020  ·  06:53

Jo Puigdemont !!*!!

Adrià Arboix
Adrià Arboix
24.12.2020  ·  06:56

Una encertada decisió

Oriol Llevot
Oriol Llevot
24.12.2020  ·  07:29

Ni el carisma del president podran evitar l’abstencio i l’atomitzacio del vot fruit del decencis per no haver aplicat el resultat del referendum d’autodeterminacio. L’unic que pot passar es que els espanyolistes encara s’abstinguin mes.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
24.12.2020  ·  07:47

El missatge implícit que porta aquest editorial ho sento però m’ha decepcionat.

Àngels Mas
Àngels Mas
24.12.2020  ·  08:08

Per a mi es una gran noticia. ER juga molt brut i el pitjor es que els seus votants no ho veuen, cal que en MHP Puigdemont hi sigui ben present per contrarestar certes coses. Dit aixó, no m’acabo de creure les enquestes del CIS perque son susceptibles d’estar manipulades simplement per crear una tendencia que afavoreixi al partit que diu que creu en una taula de diàleg i que mentre la fan i no la fan, va ajudant a governar al partit que ha demostrat que ens oprimeix.

Albert Miret
Albert Miret
24.12.2020  ·  08:20

Pensant en el bé de Catalunya, Crec que el més important d’aquestes eleccions és que l’Esquerra Retrògrada de Catalunya les perdi, i les perdi estrepitosament, perquè aquest seria l’únic camí perquè els seus militants es traguessin  de sobre aquesta farda d’inútils que s’han situat a la cúpula del partit impedint per tots els mitjans la unió independentista imprescindible per plantar cara a la bèstia i destruint la imatge que ERC va forjar durant molts anys sense aliar-se amb cap enemic ni donant cops d’estat al seu propi partit.
Quant a què el MH president es presenti com a cap de llista, crec que és el millor en aquest moment  d’embogiment total d’Espanya, i l’hi agraeixo moltíssim que ho faci pel bé de l’independentisme. Es vulgui o no es vulgui, Puigdemont és l’únic que els fa por a les rates carpetovetòniques. Totes les altres caracteritzacions els fan petar de riure. “Qui te’l cul llogat, no seu quan vol”

rosa casas
rosa casas
24.12.2020  ·  08:29

Dues coses:
Totalment d’acord amb el que diu en Joan Cuscó.
I amb el que recorda en Josep Soler. La mediocritat dels burócates d’aquest govern que havia de servir per governar-gestionar el dia a dia, esborrona…..I em desferma una ràbia inmensa veure personatges dels dos partits a les primeres posicions de les llistes.El tema de la Conselleria d’Interior amb els mossos és increible, fastigosa….Estaria bé un article per ajudar-nos a entendre con funciona el cos, qui mana, el poder dels advocats d’Interior,qui els controla.I si hi ha manera de canviar-ho.Personalment es un tema que m’engoixa molt,em crea una gran indefensió.

Pep Agulló
Pep Agulló
24.12.2020  ·  08:51

MATEMÀTIQUES TÀCTIQUES…

És un raonament tàctic basat en les anteriors eleccions i té tot el sentit que Puigdemont sigui número 1 per Barcelona. Però ara tot serà diferent. Segurament per totes les circumstàncies (covid, crisis econòmiques, picabaralles, etc.) hi haurà més abstenció i més dubtes en la votació per tant el resultat serà impossible de fer-ne una aproximació.

Si com diuen les enquestes interessades ERC arrasarà i Junts serà la tercera força per darrere el PSC, hauré de donar per bona la consideració de J. Fuster: Les multituds es revolten o obeeixen, però no raonen”. Potser és que la política és pura emoció i poc raonament. No sé…

Bon Nadal a Totes i tots !!

PS. Ponsatí, Tamara, Són matemàtiques o és feminisme ?

Carlos Rodriguez
Carlos Rodriguez
24.12.2020  ·  09:04

La matemàtica pot ser la que sigui, però amb aquest gest Puigdemont ha desvirtuat a Borrás com a candidata, i de pas el procés de primaries de JxC, on aquestes decisions les haurien de prendre els votants i no el seu despatx. Una manca de respecte tot plegat. I Laura Borrás no ho necessitaba per guanyar. Molt decebedor, tot plegat….

Jordi Zamora
Jordi Zamora
24.12.2020  ·  09:23

Aquesta vegada no estic d’acord amb la Clara Ponsatí. Em sembla que ha caigut en el nostre pecat de sempre (“catalans, us perd l’estètica”). Fa 300 que lluïm actituds molt dignes i estètiques, però perdent sempre. I ara es tracta de guanyar, no de fer-ho bonic.

Albert Martín
Albert Martín
24.12.2020  ·  09:27

Un president simbòlic… Molt adequat per al programa d’aquesta llista.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
24.12.2020  ·  10:56

Si Puigdemont guanya, i laritmètica parlamentària ho permet, veurem com Miquel Iceta impulsa una coalició de perdedors per fer President un autonomista del segon partit. El govern de la Plaça Sant Jaume seria, així, ostatge del P$O€, que l’utlitzarà com un titella en la batalla de Madrid contra PP i Vox, per comptes de lluitar per la independència de Catslunya. Per impedir-ho cal una victòria aclaparadora de Puigdemont que faci impossible aquesta maniobra. VOTEM TOTS PUIGDEMONT!!!

Mònica Vidal
Mònica Vidal
24.12.2020  ·  11:04

M’agrada la Clara. Però, de vegades, crec q és convenient un discret silenci. Si el que li molesta és el comentari “ajudar”, per què no ho varen parlard’antuvi en lloc de protagonitzar, un cop més, un connat de divisió? Personalment d’aquestes actitus n’estic bastant farta.

Rosa Guallar
Rosa Guallar
24.12.2020  ·  12:01

Sort en tenim, de les MATEMÀTIQUES!! Sense MATEMÀTIQUES no seriem homo sapiens. I bé està fer-les sevir pel bé de la humanitaten, com ara per assolir la INDEPENDÈNCIA de Catalunya fent un ESTAT INDEPENDENT EN FORMA DE REPÚBLICA.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
24.12.2020  ·  12:10

A mi em fa por si Barcelona ciutat és fidel a ERC. Ja fa algun temps que ho dic: Barcelona és capital, però d’un altre país. I el que necessitem ara és un vot massiu a JxC, i si al Parlament hi entren Primàries i Directe68, millor que millor. Perquè jo no sé què passarà amb ERC, però hi ha un partit que té tot el seu metre quadrat per a ell sol, i aquest partit és el PSC. Ho paura.

MAGDA GIFRE
MAGDA GIFRE
24.12.2020  ·  12:15

El MHP Puigdemont, encertat o no, fa la única cosa que pot fer per enfortir la candidatura. Ens hi juguem molt. Ja és clar que ERC ha tirat la tovallola i, descartada la independència, lluita per cadires i sous autonòmics, mentre ajorna sine die la independència per la que que ja ha quedat clar que no té cap intenció de lluitar.
Si guanya ERC farà un nou tripartit amb els PSC i els comuns, tots plegats cada vegada més hipòcrites. La idea és tornar al passat i al peix al cove o pitjor encara, perquè amb la seva lluita per aconseguir els vots dels immigrants ja han renunciat fins i tot a la llengua.
No, ho hi ha cap altre opció. O votem Junts o ens empassem una gran derrota.
PD: Als que dieu que l’electorat de ERC és fidel, us vull dir que tot te un límit. Jo els vaig votar durant més de 30 anys i no ho tornaré a fer de cap manera perquè m’han demostrat que m’havien enganyat durant molts anys i el seu independentisme comença i acaba a la propaganda electoral. I tinc molts amics i coneguts que pensen exactament el mateix.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
24.12.2020  ·  12:25

Descartada una candidatura única independentista, celebre l’aposta de l’ex MHP Puigdemont. E.R.de C. és independentista, pero condicionada. Dins ella hi ha molt d’espanyolisme. Dels que malgrat haver trobat una acollida i millora de les seues vides com cal a Catalunya, per motius culturals i lingüisticss, ennyoren el vell amo hidalgo-castellano-espanyol amb qui, a la terra dels seus origens, no satisfeia les seues aspiracions més profundes de progrés personal i familiar. Potser les noves generacions d’aquells nou i benvinguts immigrants, s’integren més i millor. Per bé de tots. Tant de bo Puigdemont no els espante.

Josep Soler
Josep Soler
24.12.2020  ·  12:32

Ho havia de fer. El M.H. President havia de fer aquest pas per demostrar que està al front d’aquestes eleccions i que no l’acoquina la pressió desfermada a la seva persona.
Jo crec que “donar la cara” en aquest intent desesperat pel conjunt dels partits espanyols (per descomptat inclosa ERC) per desdibuixar, o mes bé, desacreditar la seva imatge, pot quedar rescabalada amb la seva presència al davant, com a primer de la llista.
Les estratègies matemàtiques que ens parla el director Vicent, poden tenir resultats adversos. Hi conflueixen molts factors -amb la pandèmia encara més- que poden distorsionar qualsevol previsió que es faci.
A mi em sembla molt be el que fa i per descomptat que el penso votar, sense cap dubte.

Joan Royo
Joan Royo
24.12.2020  ·  12:39

Si algú pot forçar la recuperació de la declaració d’independència del 2017 és Puigdemont. L’acció d’ERC durant aquesta legislatura demostra que el vessant dreta-esquerra pesa molt més que aconseguir la independència, Vosaltres que podeu votar, no dubteu i concentreu el vot en Junts, us ho demane com a valencià que no pot votar.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
24.12.2020  ·  12:44

Segurament les matemàtiques hi tenen un gran pes. Però si no hi ha res més patiran.

Això de presentar-se com a primer de la llista per Barcelona sense postular-se per presidir la Generalitat i fins i tot amb la clara expectativa de renunciar al acta de diputat per no perdre la condició d’europarlamentari és molt facilment criticalble. Segur que tots els partits s’hi tiraran a la yugular des de ERC fins als comuns passant pel socialistes.

Ja cal que tingui preparada una bona rèplica per tapar totes aquestes boques.

A mi m’agradaria que demani el vot per legitimar-se com a president del Consell de la República i poder exercir el poder republicà fora del domini espanyol mentre que Laura Borràs es presenti per fer de primera ministra de la República presidint la Generalitat.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
24.12.2020  ·  13:45

Parlant d’eleccions, els comentaris serveixen ben bé de poc. Fonts, interessades o no, adjudiquen la victoria electoral a ERC i, jo crec, que no és tant clar com pensen. També gosen pensar que el PSC passarà davant de JxCat. No és tan fàcil que això sigui així .
Ah! Però és que es tracta d’una enquesta i no pas de reflectir pensaments sobre el resultats de les eleccions. Si, però, aquests pensaments no són de fiar, això és el que jo penso. Vaig equivocat? Ja ho veurem el 14-F. Bon Nadal a tothom.

jordi Rovira
jordi Rovira
24.12.2020  ·  14:57

S’obre el parèntesi. Un llarg i ample parèntesi on totes les forces independentistes hauran de jugar en el camp que disposen les regulacions electorals de l’estat espanyol. I la cosa em sembla simplement real, i per això mateix totes intentaran aconseguir el millor dels resultats propis, com contenir els resultats contraris. Alguna cosa al respecte ens explica l’editorial d’avui quan es fa ressò dels escons que C’s ha de repartir per Barcelona. Fins aquí tot normal. El que no acabo d’entendre és la barreja argumental d’aquells que comenten a favor d’una opció partidista ( que de fet ho fan des de fa masses dies i en nom d’una independència que no vindrà en aquesta mà ). No es pot ser partidari d’una opció i caure en la irresponsabilitat de no veure el marc on es juga. I sí és bo i natural mirar d’arrencar els vots per JxCat d’allà on sigui i de la forma que sigui, també ho deurà ser per les altres forces polítiques. Sinó uns són moros i els altres, vés a saber…
Si bordes massa, tens gana i ja estàs tip, què vols?

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
24.12.2020  ·  15:04

Seguim….
Bon Nadal a Tothom

Xavier Mora
Xavier Mora
24.12.2020  ·  15:37

Sobre l’aspecte matemàtic: Com és ben sabut, un vot de Girona val més —té més repercussió en escons— que un vot de Barcelona. Dit d’una altra manera, els escons gironins són més barats en vots que els barcelonins. Concretament, en les eleccions parlamentàries de 2017, cada escó barceloní costava uns 38.000 vots, mentre que els gironins sortien a 23.700 vots cadascun. Per tant, en principi surt més a compte incrementar vots a Girona que a Barcelona.

Tanmateix, segons suggereix l’editorial, l’efecte que té un candidat clau com Puigdemont no seria la suma d’un cert nombre de vots, sinó el producte per un cert factor superior a la unitat; és a dir, un increment proporcional al nombre de vots “de partida”. En virtut del caràcter proporcional de la regla de D’Hondt (https://blogs.uab.cat/arselectionis/2016/06/29/qui-te-la-culpa-de-les-desproporcions/) això es traduïria en un increment també proporcional del nombre d’escons. I certament el nombre d’escons de partida de JxC és bastant superior a Barcelona que a Girona. Si més no, a jutjar per les anteriors eleccions i darreres enquestes.

Per tant, efectivament podria ser que a aquest partit li convingui presentar el seu candidat clau a Barcelona tot i que els escons siguin més barats a Girona. Tot depèn, però, de la validesa de la hipòtesi, a saber, que aquest candidat comporta la multiplicació per un factor superior a la unitat dels vots de la seva formació en la circumscripció on es presenti.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
24.12.2020  ·  15:56

Bona tarda!
En primer lloc: MOLT BON NADAL a tothom i que l’ANY 2021 la felicitat i l’alegria hi tornin a ser ben presents.
Gràcies Sr. Partal per tots els seus editorials, sempre aporten idees, opinions que t’ajuden a reflexionar-hi.

I gràcies a tothom pels comentaris enriquidors que hi aporteu.

Respecte a l’editorial d’avui molt interessant la idea matemàtica que hi ha al darrere.
És ben certa, els números no enganyen. I si tal com ens explica el Sr. Partal és a Barcelona on es decidiran bona part dels escons, en Carles Puigdemont ha optat per afegir-se a aquesta llista. (Per solidaritat i convenciment penso que la Sra. Ponsatí fa bé en protestar-hi o discrepar-hi, com a dona ho entenc i també m’hi afegiria).
Però com que el que cal és anar a per totes i GUANYAR, si havent-hi el MHP Puigdemont al capdamunt hi pot ajudar, ho defenso plenament.
Confiem que la pandèmia ens deixi votar el 14-F i confiem que JUNTS quedi a dalt de tot. Ens hi juguem molt, ens ho juguem quasi tot.

Si ER té la majoria, hi ha molts números en què facin un tripartit amb PSc i Comuns. I aquesta sí que seria una nefasta opció per a Catalunya.

Ànims i endavant!

Montserrat Puig
Montserrat Puig
24.12.2020  ·  15:59

Cada cop em decep més Vicent Partal. L’editorial d’avui ni tan sols mereix cap comentari.

Molt clarificadora i reveladora la dada que dóna Josep Salart sobre les subvencions que reben els mitjans. VW ocupa un bon lloc.
Pas mal, que dirien els francesos.

En quant al PS que fa l’editorial referent a una crítica feminista (per mi fals feminisme) a Carles Puigdemont, reprodueixo el comentari que he fet a la notícia:

“Això és barrejar les coses. Coses que no cal barrejar.

Puigdemont va davant perquè és el President legítim i un gran reclam i no perquè sigui home.

I Laura Borràs serà Presidenta per la seva vàlua i no perquè sigui dona.

Flac favor al feminisme quan alguna dona ocupa un lloc per ser dona i no pel que val. Això sí que ens enfonsa, a les dones. Això no és feminisme.

Per sort, no és el cas de Laura Borràs, que guanyarà perquè val. I val molt!”

Roser Caminals
Roser Caminals
24.12.2020  ·  16:51

El resultat de les eleccions és imprevisible, però és d’una lògica elemental que el cavall més fort competeixi a la plaça més disputada.
Bones Festes a tothom. Llum, salut i llibertat per al 2021.

José Luis Roma
José Luis Roma
24.12.2020  ·  19:36

La explicació está molt bé, però al final tot es redueix al de sempre, i dic al de sempre perquè sembla (per no haver de dir que és descarat) que l’únic que importa realment és guanyar eleccions, i a l’hora guanyar cadires, còm s’acostuma a dir. Som molts els que esperem altres decisions dels polítics, crec que ens ho mereixem, em donat la cara. Malauradament, es evident que ja no un, sino els partits independentistes al govern no estan per la labor.

Xavier Marcet
Xavier Marcet
24.12.2020  ·  19:42

Si parleu de primàries heu de dir la veritat, el MHP Puigdemont no serà el primer de la llista per BCN si no ho ratifiquen els militants de JxC en una votació que s’ha de fer en breus dies. Per tant les primàries de JxC resultarn impecables, malgrat les crítiques dels seus adversaris, fetes la majoria des de l’enveja. D’acord?

Francesc Contreras
Francesc Contreras
24.12.2020  ·  20:12

Només la remota possibilitat de victória d JXCAT pot donar la oportunitat al President Puigdmont d descongelar la DUI. HO respectarà ER?

JAUME RIGOL
JAUME RIGOL
24.12.2020  ·  22:38

Si jo fos conspiranoic i al fil de les matemàtiques den Partal, pensaria que, algú que te les enquestes en contra, saben que els seus votants son bastant fidels, però amb poder per incidir des del Departament de Salut i TV3, provaria de provocar i amplificar tant com podes, els efectes i les protestes per a les restriccions, reforçant la feina dels “Bots” per fer que augmentés l’abstenció.

Jaume Riu
Jaume Riu
24.12.2020  ·  23:43

Molt desgavell d’opinions provoca la convocatòria del 14-F d’eleccions autonomistes, o regionals com diu Partal, i més desgavell veurem encara pel desconeixement de les essències.
Em sembla que ara mateix són essencials uns elements no gens normals, com els següents:
1. Les eleccions autonòmiques no són essencials per a la independència de Catalunya
2. Puigdemont és la “kriptonita” del Super regne d’Espanya
3. La llei d’Hont és tan o més decisiva que tota la campanya
4. Sigui quin sigui el resultat de les eleccions, no tindrà uns efectes determinants al govern de la Generalitat però sí a l’Estat espanyol
i així tot.
Celebro que Vicent Partal obri aquesta finestra.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
24.12.2020  ·  23:55

No perdre ni un vot és el més important.
Dit això cal blindar-se contra els que ens vulguin desmotivar.

El comentari de Clara Ponsatí, a qui valoro molt, el veig fora de lloc aquesta vegada. Com diu ajtre subscriptor, el que cal és guanyar, no la estètica.
És exactament el mateix que fer servir la dualitat esquerres-dretes per atacar a partits que també volen la independència. L’objectiu hauria de ser que guanyés un independentisme unit i transversal. Però això no és el que vol ERConvergent, com demostra el seu diputat espanyolista en Rufián.

En resum votar el partit JxCat, que lidera el MHP Carles Puigdemont (autèntica bestia negre pel naZionalisme espanyol) , ha de ser el que han de fer els independentistes amb el cap ben moblat.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes