El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha participat per primer cop en el càrrec en la tradicional ofrena a la tomba del seu antecessor en el càrrec afusellat pel franquisme, Lluís Companys. Després, en un breu discurs, Puigdemont ha recordat que Companys va ser ‘perseguit, detingut, jutjat, condemnat i assassinat per una legalitat, però injusta’. ‘Una legalitat que no reconeixem, que no obeïm i contra la que que sempre ens revelarem. I cap dels vestigis d’aquella legalitat que va permetre això no ens impedirà que el poble de Catalunya pugui assolir les cotes de llibertat que es proposi’, ha sentenciat a pocs metres de la tomba del president afusellat, tot avisant que ‘no hi haurà tribunals i legalitats que vagin en contra de la voluntat del poble de Catalunya, si aquesta és clara i manifesta’.

És per això que ha volgut retre homenatge a Companys reivindicant i ‘ratificant’ el paper del Govern en portar Catalunya a la independència. ‘Avui tenim l’honor de poder mantenir la flama que els nostres antecessors van mantenir viva fins i tot a costa de la seva vida, i tenim el deure de completar el desig popular que sempre ha acompanyat les decisions del Govern de Catalunya, sigui en temps de Companys o sigui avui’, ha sentenciat.

Per últim, el president ha volgut recordar que la memòria de Companys encara mateix una restitució formal, en referència al judici franquista que reclamen que quedi anul·lat. ‘Confiem que en els propers anys, quan vinguem a retre homenatge, ho fem de manera definitiva havent pogut restituir la dignitat que el president Companys es mereix’, ha conclòs.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb