Puigdemont anuncia de sorpresa la proposta de dissoldre l’Assemblea de Representants

  • Els membres del Consell de la República votaran aquest setembre si n'accepten una nova configuració · Si s’aprovés, l'Assemblea de Representants perdria el paper central que havia tingut aquests dos darrers anys

VilaWeb
Acte de constitució de l'Assembla de Representants del Consell de la República.
Redacció
29.08.2023 - 02:01
Actualització: 30.08.2023 - 09:58
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, ha enviat fa poques hores un correu a tots els adscrits a aquest organisme en què els comunica una reestructuració del Consell, començant per la dissolució de l’Assemblea de Representants que es va elegir l’octubre del 2021.

Aquest octubre l’Assemblea havia de renovar els seus membres, però el govern del Consell de la República proposa de redefinir l’organisme, tot buidant d’atribucions l’actual Assemblea. Si els censats aproven aquesta reforma, no es faran les eleccions a la segona legislatura de l’Assemblea.

Segons que s’explica en el comunicat, el govern del Consell de la República demana una consulta vinculant durant el mes de setembre, perquè “quedin clares les funcions dels diferents òrgans”.

La proposta que fa el govern, i que se sotmetrà a consulta, és de crear dos òrgans de representació nous: una cambra de representació dels consells locals “i també de les bases del Consell”, que tindrà l’objectiu de deliberar i prendre decisions sobre les accions a fer; i una segona cambra, que tindrà per objectiu “l’elaboració de la legislació republicana –és a dir, les lleis de la República– en què puguin participar tots aquells experts i professionals necessaris per a aquesta tasca de què compta la base de registrats del Consell.”

La decisió implica que l’Assemblea de Representants, l’òrgan de democràcia directa del Consell, deixi de fer les dues principals tasques que tenia fins ara. El president del govern del Consell seria elegit en una votació de tots els censats i la tasca de la regulació normativa interna passaria a ser responsabilitat del govern, amb una ratificació posterior de tots els afiliats.

Després d’uns quants ajornaments, el Consell de la República va elegir l’Assemblea de Representants en unes eleccions telemàtiques fetes el 29, el 30 i el 31 d’octubre de 2021. La participació en aquelles eleccions fou d’un 26%. Hi van votar 22.584 persones d’un cens de 87.833 amb un mètode molt innovador, basat en la tria de persones i no en llistes de partit.

Tanmateix, el març d’enguany ja es van constatar diferències i tibantors importants entre l’Assemblea i el govern del Consell de la República, que ara han acabat amb la dissolució de l’Assemblea.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any