MINUT A MINUT

[VÍDEO EN DIRECTE] El Consell per la República fa públic els guanyadors de les eleccions

  • Seguiu ací la darrera informació actualitzada sobre les eleccions a l'Assemblea de Representants del Consell per la República · Els resultats definitius es publicaran vora les 21.15

VilaWeb
Redacció
31.10.2021 - 22:55
Actualització: 31.10.2021 - 22:57

Les eleccions del Consell per la República s’han tancat després de tres dies de vot electrònic ininterromput per a escollir els membres de l’Assemblea de Representants i ha començat la nit electoral. S’ha fet des de Barcelona i hi han participat membres del govern del Consell per la República i la Sindicatura Electoral, candidats i representants de les delegacions del Consell. A més, han intervingut des de Waterloo el president del Consell, Carles Puigdemont, i el vice-president, Antoni Comín. Podeu recuperar ací la nit electoral:

22.45h

Puigdemont en destaca la radicalitat democràtica

El president del Consell per la República, Carles Puigdemont, destaca la radicalitat democràtica de la institució i la innovació que suposa: "L'estat català no pot ser una còpia ni pot tenir inspiració en el model de l'estat espanyol, perquè no funciona". Amb aquesta intervenció, s'acaba la nit electoral del Consell per la República.

22.06h

Vicent Partal: "Hi ha una part del país molt cansada del partidisme"

Vicent Partal, director de VilaWeb, participa en la nit electoral. "Acabem de fer una cosa molt important. No a la manera espanyola, sinó amb un exercici d'autoafirmació i poder popular tan interessant com va ser el Primer d'Octubre." Remarca que hi ha una part del país molt cansada del partidisme i que el Consell per la República es converteix per una part molt important del país en una alternativa. A més, reivindica la importància de les eleccions digitals, que serà rellevant pel futur.

21.58h

El Consell per la República fa públics els resultats de les eleccions

La participació en les eleccions a l'Assemblea de Representants ha estat d'un 26%. Han votat 22.584 persones d'un cens de 87.833.

Podeu consultar ací tots els noms escollits.

21.23h

"Preparem-nos"

L'ex-vice-president del parlament Josep Costa participa en la nit electoral del Consell al costat de Guillem Fuster i Aurora Madaula, membres del govern del Consell, per a parlar del document "Preparem-nos", que recull el pla d'acció del Consell. "Cal reprendre les coses allà on es van quedar fer quatre anys. Hem de fer un procés de preparar-nos, reorganitzar-nos, donar-nos energia i dotar-nos d'estructures noves per a disputar-li el poder a l'estat", diu Costa.

Madaula diu que el "Preparem-nos" és un document que es pot modificar. "Per això organitzem les àgores republicanes per parlar-ne", diu. Explica que el document ja preveu que hi haurà repressió, però que cal preparar-se per afrontar-la. "Això és un canvi de visió", diu. Reivindica a més que el mandat del Primer d'Octubre és vàlid: "És un mandat sobirà del poble de Catalunya i el farem anar endavant."

"Davant la contrareforma que hi ha a l'estat espanyol, un retrocés més important del que hi va haver el 2017, cal preparar la resposta i apoderar-la", diu Fuster, que explica que tot procés de negociació política ha de partir del Primer d'Octubre.

21.06h

La importància dels debats electorals

David Caldeira, candidat al Maresme, destaca la importància dels debats electorals: "Amb això s'aprèn molt. Als actes electorals hem sabut veure el batec i els interessos que hi havia al públic. El Primer d'Octubre va ser l'acte fundacional, però aquesta república la construïm." En una línia similar, Dolors Feliu, candidata a Sant Martí (Barcelona), diu que amb el procés electoral la gent s'ha mobilitzat i s'ha apropat al Consell per la República.

Jordi Serra, candidat al Penedès, diu que ha arribat a la conclusió que el camí a la independència passa per l'exili i pel Consell per la República. Montserrat Corrons, candidata de la Catalunya Central, remarca el valor d'haver aprofundit la democràcia directa amb el sistema electoral dissenyat.

Joan Puig, candidat per Girona, militant d'ERC i director de laRepública.cat, explica que es va animar a presentar-se en veure que no hi havia gaire candidats ni del seu partit ni de la CUP.

21.01h

Blanca Serra: "El Primer d'Octubre va ser un moment fundacional"

Blanca Serra, militant històrica de l'independentisme i candidata a les eleccions, explica que ha tingut una llarga trajectòria, però que el Primer d'Octubre va ser molt important per a ella: "Va ser un moment fundacional. Un salt enorme de com es comportava la gent, des de baix. Del que reclamàvem i de la maduresa que es tenia com a societat." Explica que, com a candidata, ha fet servir com a lema "moral de victòria".

20.48h

Connexió amb els Consells locals

Mavi Arsalaguet, del Consell local de l'Eixample de Barcelona, intervé telemàticament: "Vull la independència, allà on he vist que més podia servir hi he entrat. Vaig veure el Consell i hi vaig entrar. El Consell és el Primer d'Octubre." Jordi Jorba, del Consell local d'Arenys de Mar, diu que se sent orgullós dels candidats que s'han proposat per dedicar el seu temps a l'Assemblea de Representants.

Jaume Marfany, del Consell local de Vilafranca i candidat a les eleccions, diu que "alguns polítics ens han portat a una situació que no desitjàvem". "És el problema dels partits polítics, que estan dissenyats per guanyar unes eleccions", diu. Critica que hi ha hagut poc candidats electes d'ERC i de la CUP. "Hi ha hagut instruccions des de dalt d'alguns partits perquè no es doni suport al Consell per la República", diu.

Maica Rull, del Consell local de Montblanc, explica que al seu poble van organitzar un debat electoral per acostar a tothom la veu del Consell.

20.31h

Parla la sindicatura electoral

S'incorporen a la nit electoral els membres de la sindicatura electoral Jordi Domingo, Teresa Vallverdú i Olga Amargant. Domingo explica que van haver de fer un esforç per documentar-se i aprendre el funcionament tecnològic de les eleccions, basades en el sistema de blockchain. "Tots els moviments que es produeixen en aquest sistema queden gravats, de manera que sempre es pot observar què ha passat anteriorment", explica.

20.16h

Castellà explica la missió del Consell per la República

Toni Castellà: "En un debat com l'actual en el qual hi ha qui vol oblidar què vam fer el Primer d'Octubre i el 27 d'Octubre, la missió principal del Consell és donar compliment a aquell mandat."

20.07h

Com funcionarà a partir d'ara el Consell?

Lluís Llach valora positivament el nombre elevat de candidatures presentades i la campanya electoral que han fet: "La gent s'ha espavilat i ha trobat la manera de comunicar-se." Guillem Fuster diu que el Consell és en molt bon estat. "És en el punt d'engegar i posar el motor en marxa per fer tot allò que es vol fer", ha dit.

A banda, Aurora Madaula ha explicat que l'Assemblea de Representants és la tercera pota del Consell, després del govern i la xarxa de consells locals al país. "Els electes representaran el parlament de la institució", ha dit. Toni Castellà ha relatat com es relacionaran els òrgans: "El Consell és la institució republicana sense les cotilles espanyoles. Quan tinguem els membres de l'Assemblea de Representants hauran de triar-ne el president i, després, el president del Consell, que serà qui decidirà el govern del consell."

Finalment, Elisenda Paluzié ha destacat que s'han volgut fer llistes obertes i circumscripcions petites per facilitar la participació dels membres del Consell per la República.

20.05h

Comença la nit electoral

Comença la nit electoral dels comicis de l'Assemblea de Representants del Consell per la República, que presenta el periodista Iu Forn. Al plató de Barcelona hi ha els membres del govern del Consell Lluís Llach, Guillem Fuster, Elisenda Paluzie, Aurora Madaula i Toni Castellà.

19.15h

Lluís Llach seguirà la nit electoral des de Barcelona

Lluís Llach, membre del govern del Consell per la República, s'ha desplaçat a Barcelona per a seguir la nit electoral. Ell mateix ho ha explicat en un piulet a Twitter.

19.13h

525 candidats per a 121 escons

L’Assemblea de Representants tindrà 121 escons, 81 dels quals seran per a candidatures dels ciutadans i 40 per a càrrecs electes, com ara regidors, diputats, eurodiputats i senadors. Per això a l’hora d’escollir hi haurà dues urnes. En una, s’hi podrà presentar qualsevol ciutadà inscrit en el consell. L’altra serà per càrrecs electes i prou. S’hi han presentat 525 candidatures, tant de càrrecs electes com de ciutadans.

19.12h

Eleccions digitals gràcies al blockchain

Els comicis s'han fet en un format completament digital, una gran diferència respecte de les votacions convencionals. Per garantir la seguretat de les eleccions, el Consell per la República ha emprat la tecnologia blockchain, o cadena de blocs, que assegura un registre d’informació que, una vegada escrita, ja no es pot modificar. Això vol dir també que una volta emès el vot, ja no es podrà canviar, és a dir, que quan algú hagi votat se li tancarà automàticament l’accés a la votació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes