Disputar el poder: la proposta del Consell per la República per a guanyar la independència

  • El Consell es defineix com l'Autoritat Nacional Catalana i crida a "incrementar la revolta ciutadana iniciada el Primer d'Octubre"

VilaWeb
Redacció
19.12.2020 - 12:10
Actualització: 19.12.2020 - 12:54

L’Assemblea de Representants del Consell per la República ha presentat avui el document “Preparem-nos”. El document, que és encara una versió preliminar, explica la proposta del Consell sobre com rematar el procés d’independència. Parteix de la idea que el Primer d’Octubre és l’inici efectiu del procés d’independència de Catalunya, un procés que assegura que ha tingut diverses fases.

La primera, entre el 2010 i el 2014, va servir per a popularitzar la idea de la independència i deixar clar que és la clau per a resoldre els problemes del país. La segona, la decisió a les urnes, va del 2014 al 2017, incloent-hi el 9-N, les eleccions del 2015 amb la victòria de Junts pel Sí i la CUP, i sobretot el referèndum d’autodeterminació i la posterior proclamació de la independència. La tercera va del 2017 al 2020 i provoca la crisi i el desprestigi del règim per l’ús de la repressió, cosa que obre la porta a la proposta del Consell, com a quarta etapa.

El Consell per la República defineix aquesta etapa com el moment en què l’independentisme ha de preparar-se per a disputar el poder a un estat espanyol desprestigiat a l’exterior, desballestat a l’interior i que ha renunciat a resoldre democràticament el problema català.

Superada ja l’etapa del referèndum, el Consell afirma que tres anys després no hi ha elements nous que justifiquin una revisió del seu valor, el Consell per la República considera que els independentistes tenen una representació suficient per a constituir Catalunya en un estat independent i fa una proposta a partir de les lliçons del 2017, especialment pel fet que l’única reacció des de l’estat espanyol serà la violència.

Desbordar democràticament per a disputar el poder

La proposta, definida al document, és la següent:

“Des del Consell per la República creiem que avui, ben preparats, els ciutadans de Catalunya partidaris de la República som prou per a encarar amb garanties d’èxit una confrontació democràtica i pacífica, i que la prioritat, ja des d’ara, ha de ser la seva preparació. La condició necessària perquè el nostre combat culmini amb èxit és que estiguem preparats, determinats i disposats a assumir-ne els costos.

Per assolir la República cal acceptar, com ja hem explicat abans, que la independència passa inevitablement per confrontar-se, de manera democràtica i no violenta, amb l’Estat, i, acceptant els riscos col·lectius i personals que això comporta, revitalitzar i intensificar la revolta democràtica iniciada el primer d’octubre del 2017.”

Aquesta “revolta democràtica” és definida com “una successió i extensió d’accions institucionals, polítiques i dels moviments socials que en una gradació d’estratègies encadenades ha de dur l’Estat a una situació de desbordament democràtic, mentre que les forces del moviment independentista assoleixin uns graus de preparació i organització òptims que ens permetin guanyar”.

Per això s’assenyalen una sèrie d’objectius que van en la línia d’enfortir l’independentisme en l’àmbit institucional i ciutadà i “combatre i afeblir les forces de dominació”. Concretament s’apunta:

“Aquesta lluita cal dinamitzar-la i organitzar-la de manera oberta en tres nivells des dels àmbits institucionals, polítics, socials, cívics i del conjunt de la ciutadania:

La mobilització, preparació i coordinació permanent (dret a la protesta, expressió democràtica de rebuig, acció de denúncia, etc.).

Resistència i desobediència a les decisions de l’Estat que malmetin els nostres interessos i drets col·lectius.

No-col·laboració al funcionament administratiu i econòmic del poder de dominació, per tal de generar-li un desgast a la llarga inassumible.”

I partint d’això, “en el moment del Desbordament Democràtic caldrà garantir una mobilització sostinguda en molts punts del país, que multipliqui l’experiència del primer desbordament que va representar el referèndum de l’1 d’octubre.”

El Consell per la República com a Autoritat Nacional Catalana

El document afirma que l’independentisme ha de guanyar les eleccions i a partir d’aquí analitza el paper que ha de jugar la Generalitat i el que ha de jugar el Consell mateix.

Respecte a la Generalitat afirma que el 2017 ha deixat clar els límits de l’autonomia, però que cal, per part de la Generalitat de Catalunya:

“Mantenir una actitud activa, vigilant i, si escau, de confrontació amb l’Estat, davant tot el que pugui representar un menysteniment de les Institucions del país, de l’autogovern i dels drets col·lectius a la defensa de les llibertats nacionals.

Una actitud de defensa activa dels drets civils, i de no-col·laboració davant la repressió de l’Estat, i les iniciatives judicials arbitràries.

Desplegar els canvis i transformacions tecnològiques, organitzatives, legislatives i administratives en els diversos departaments per avançar en la transició cap a la República de Catalunya.

Donar passes encaminades a trencar la dependència dels poders espanyols que actuen a través de les companyies de l’IBEX-35 en la provisió de serveis financers i energètics i de comunicació.

Desenvolupar polítiques i lleis que millorin els drets socials, la sanitat, l’educació, la cultura, l’economia i el progrés del país, superant les competències del nostre Estatut i assenyalant el camí de la República Catalana.”

Pel que fa al Consell:

“El Consell per la República ha de ser l’autoritat nacional que s’encarregui d’executar i coordinar accions que tinguin com a objectiu crear el clima propici i la preparació de la pròxima etapa de mobilització política, social i institucional per fer efectiu el mandat del referèndum de l’1-O, sense les amenaces i coaccions que pateix el govern autonòmic. L’autoritat nacional empoderada i reconeguda perquè representi en l’àmbit internacional la causa de la República Catalana davant dels diferents interlocutors.”

El document descriu després els objectius que caldrà assolir des dels diversos actors, posant molt d’èmfasi a la responsabilitat dels mateixos ciutadans i a la necessitat d’intensificar la revolta ciutadana iniciada el Primer d’Octubre del 2017.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any