empresaris

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat que Oriola (Baix Segura) serà la seu d’un centre per a estudiar les inundacions provocades pel canvi climàtic. Així mateix, ha indicat que s’habilitarà un observatori sobre canvi climàtic des del qual analitzar tots els indicadors i ‘tindre un quadre de comandaments’ per a fer un seguiment de l’evolució del fenomen.

Puig ha fet l’anunci durant la ‘Taula institucional per a la identificació de problemes i oportunitats en tres àrees: social, ambiental i econòmica’, dins de la jornada tècnica de Vega Reneix, el pla de regeneració del Baix Segura que la Generalitat impulsa després de les inundacions per la gota freda del setembre passat i que es desenvolupa avui en l’Aula de Cultura d’Oriola.

Sobre terminis, Ximo Puig ha demanat ser prudents perquè ‘no es tracta d’una ocurrència’ i ha assenyalat que s’haurà de comptar amb la incorporació de les universitats i dels ‘centres europeus que ja estan treballant’ en aquesta matèria.

‘L’especificitat del que presentem no està en aquests moments plantejada en cap país europeu’, ha seguit i ha ressaltat que la zona mediterrània és ‘on està el centre de la implementació del canvi climàtic i on hi ha més perill real’.

Fons de solidaritat

Preguntat a prop del Fons Europeu de Solidaritat, Ximo Puig ha recordat que és competència del govern espanyol i que hauria de demanar-ho no només per al Baix Segura sinó per al conjunt de territoris afectats.

Així, ha asseverat que la Generalitat va sol·licitar al govern que acudís al Fons i ha confiat que ‘es produïsca’. No obstant això, ha precisat que aquests fons són limitats i, per això, no són els fonamentals.

‘Hem de posar-nos d’acord sobre la base del que els enginyers i científics, les persones que són els experts que han d’aportar, i després des de l’àmbit públic buscar els recursos suficients i planificar-ho adequadament perquè es puga fer el més ràpidament possible’, ha dit.

Finalment, Puig ha assegurat que en les setmanes vinents el Consell aprovarà el decret d’ajudes per ‘no menys de 20 milions d’euros, podria arribar als 30 milions’ per als agricultors que han patit directament danys en les infraestructures agràries i que ‘no poden rescabalar-se per la via de les assegurances’.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb