El PSOE refusa l’última proposta de Podem: una vice-presidència, Sanitat, Treball i Ciències

  • PSOE i Podem s'acusen mútuament d'haver trencat les negociacions per a la investidura

VilaWeb
Redacció
25.07.2019 - 11:07
Actualització: 25.07.2019 - 11:45

La negociació de darrera hora entre Podem i PSOE es fa sota el focus mediàtic en tot moment, amb declaracions dels uns i els altres a les ràdios i televisions i la difusió de documents de treball. Unides Podemha fet una darrera oferta amb una vice-presidència ‘de drets socials i igualtat’, i tres carteres ministerials més. Tanmateix, la resposta dels socialistes ha estat la mateixa: no.

Segons el document, la vice-presidència tindria ’competència per a reformar el sistema de cures i dependència, assegurar la igualtat retributiva entre homes i dones i els permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles.’ Una vice-presidència que s’ocuparia també de temes de ‘memòria democràtica’. També demanen el ministeri de Sanitat i de Consum, el de Treball i el de Ciències i Universitats.

Poc abans d’això, la portaveu de Podem Ione Belarra havia dit a RNE que les negociacions entre les dues formacions per a la investidura de Pedro Sánchez eren ‘trencades‘. Belarra ha culpat els socialistes de la situació per haver propiciat una ‘negociació caòtica’ sense ‘cap proposta sobre la taula’ i on el PSOE els ‘vol de decorat’. ‘No hem creat una força política partint de res per acabar essent el cor del PSOE’, ha afegit.

‘El PSOE ens ha dit que no a tot i ha posat excuses per no formar un govern de coalició’, ha declarat Belarra, que considera que Podem ha provat de facilitar ‘fins a l’últim moment’ aquestes negociacions el PSOE ha tancat la porta o ha fet ‘propostes buides’ a les demandes de Podem. ‘No sembla lògic que si vols construir alguna cosa, no donis absolutament res a canvi’, ha sentenciat.

Guerra de filtracions

La Moncloa va donar anit per trencades les negociacions amb Podem si la formació de Pablo Iglesias ‘no rectifica i entra en raó’. Segons el PSOE, ‘les exigències de Podem són inassumibles, i no s’han mogut d’elles.’ El xoc final es va produir després de la conversa telefònica que van mantenir els líders de les dues formacions i que ha filtrat a la premsa Podem. Segons el el partit d’Iglesias, el candidat a la investidura va tancar la porta a cedir a Podem competències en les àrees que demanava Iglesias: Treball, Hisenda, Transició Ecològica i Igualtat. Fonts de Podem van acusar el PSOE de no haver cedit en cap de les àrees socials que reclamava la formació morada.

Per la seva banda, el PSOE va contraatacar donant a conèixer les exigències que Unides Podem havia posat sobre la taula. Demanava de controlar una vice-presidència de Drets Socials i Mediambientals de la qual havien de penjar cinc ministeris: Drets Socials, Igualtat i Economia de les Cures; Treball, Seguretat Social i Lluita contra la precarietat; Transició Energètica, Medi Ambient i Drets dels Animals; Justícia Fiscal i Lluita contra el Frau, i Ciència, Innovació, Universitats i Economia Digital.

Votació no abans de les 14.25 h

Sánchez s’enfronta a la segona votació 48 hores després del fracàs del primer intent –tal com estableixen la constitució i el reglament del congrés- en una sessió que començarà a les 13.30. A diferència de dimarts, on Sánchez necessitava la majoria absoluta de la cambra (176 vots), en aquesta ocasió només ha de rebre més vots a favor que en contra per a ser investit.

El ple començarà amb un debat amb temps limitat. Sánchez només disposarà d’una intervenció inicial de deu minuts i els portaveus de cada grup faran una rèplica de cinc minuts cadascú de major a menor –tret del PSOE, que parlarà l’últim- per fixar la seva posició.

Un cop hagin parlat el president i tots els representants dels partits, i mai abans de les 14.25, la presidenta del congrés cridarà a votació. Els diputats emetran el vot de forma pública i per crida del seu nom. Ho faran per ordre alfabètic a partir d’un cognom elegit a l’atzar, i en últim lloc votaran els membres del govern que són diputats i la mesa de la cambra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any