PSC, PSPV i PSIB poden donar la secretaria general del PSOE a Pedro Sánchez

  • Si el vot del PSC és decisiu, poden haver-hi protestes pel fet que el partit, oficialment independent, hagi pogut votar en aquestes primàries

VilaWeb
Redacció
20.05.2017 - 22:00
Actualització: 21.05.2017 - 12:27

Els vots de 187.949 militants socialistes decidiran avui qui és el pròxim secretari general del PSOE. Pedro Sánchez i Susana Díaz, els dos candidats que van recollir més avals, es disputen el càrrec, i tot sembla indicar que el tercer en discòrdia, l’ex-lehendakari Patxi López, quedarà lluny dels vots que obtindran Sánchez i Díaz.

Els avals recollits pels tres candidats van representar, aproximadament, un 70% del cens. Per aquest motiu, s’espera que la participació de la militància sigui alta. Més, tenint en compte la bipolaritat entre Sánchez i Díaz i l’estret marge que separa els dos candidats. Sánchez té el suport majoritari de la militància socialista dels Països Catalans.

Si els avals serveixen de baròmetre, Sánchez va aconseguir una victòria rotunda arreu del país. Catalunya ha estat el territori que més s’ha decantat per l’ex-secretari general del PSOE, que hi ha obtingut uns 6.000 avals. Susana Díaz, que té el suport dels principals membres de l’aparell del partit, n’ha obtingut només un miler. El País Valencià també s’ha decantat per Sánchez, que hi ha obtingut unes 8.100 signatures, molt allunyat de les 5.400 de Díaz, malgrat que aquesta compta amb el suport del president Puig. A les Illes, Sánchez ha presentat 976 avals i Díaz només 350.

Si la diferència fos molt justa entre els dos candidats, es podria obrir un intens debat sobre el vot del PSC. Els socialistes catalans són, formalment, un partit diferent del PSOE, i per aquest motiu, algunes federacions no veuen clar que pugui votar a favor d’un dels candidats.

Les votacions comencen a les deu del matí i acaben a les vuit del vespre. És previst que els resultats se sàpiguen a les onze de la nit, però tot dependrà del nivell de participació i de la rapidesa de l’escrutini. Els tres candidats seguiran el recompte a la seu central dels socialistes a Madrid.

Una vegada es proclami el vencedor, els socialistes hauran de determinar el model polític i econòmic de la nova ponència. També hauran d’abordar la possibilitat d’incloure un mecanisme de revocació del secretari general. Tanmateix, el guanyador haurà de designar una nova executiva i es negociarà una nova composició del Comitè Federal.

El PSOE té un buit de poder intern des de la dimissió de Sánchez l’1 d’octubre, després d’un Comitè Federal tens en què la vella guàrdia i els barons van forçar-ne la sortida i van imposar l’abstenció en la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol. Una gestora, presidida per Javier Fernández, es va fer càrrec de la direcció provisional del partit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any